Vyhľadávanie:

Nielen počasie nám vyšlo ale aj práca nám išla od ruky

Nielen počasie nám vyšlo ale aj práca nám išla od ruky

Je sobota, 17. júna, sedem hodin, nastupujem do auta, ešte posledný pohľad, či mám všetky ochranné pomôcky a tričká a vyrážam smer Čermeľ, Detská železnica.

Na staničke ma už vítajú domáci, Igor Holéczy, prednosta stanice, Peter Kočiško, prednosta depa. Postupne prichádzajú kolegovia - dobrovoľníci, z ktorých mnohí pomáhajú železničke už veľa rokov. Detská železnica sa stala tradičným, obľúbeným miestom a má už svojich verných pomocníkov.

Napriek počiatočným obavám z predpovede počasia, bolo krásne, ideálne na prácu vonku. Aj preto nám práca išla od ruky. Vďaka šikovným rukám našich dobrovoľníkov je Detská železnica opäť o niečo krajšia. Tých najmenších poteší najmä vynovené ihrisko na Alpinke, ostatných návštevníkov zase nové informačné tabule.

Tento rok sme pracovali na dvoch stanovištiach, v Čermeli a na Alpinke. V stanici Čermeľ sa pustili do údržby rušňov Edo Kandík a Miroslav Feťko, odborníci nielen na dieselové ale aj parné rušne. Skupinka zdatných chlapov Igor Molnár, Michal Tančák a Štefan Vojtko spevnila svah nad traťou drevenými podvalmi. Nový letný zostrih živého plota, ktorý oddeľuje cestu od stanice v Čermeli som dostal na starosť, tak dúfam, že živý plot bol s mojou prácou spokojný .

Na Alpinke sa početná skupinka dobrovoľníkov pod vedením Igora HoléczyhoPetra Kočiška s nadšením a odhodlaním urobiť všetko, čo je v pláne, zhostila úpravy areálu. Kosenie okolo drezinového oválu si zobral na starosti Róbert Žihlavník, partia v zložení Róbert Jeník, Roman Fedák, Matúš Bakši osadila nové drevené informačné tabule.

Do výkopových prác, kladenia podvalov, úpravy terénu a nosenia štrku pod hracie prvky na novom detskom ihrisku sa pustil Marcel Novosad, Pavol Petráš, Dušan Bakoň, Pavol Králik za asistencie Zity HromotovejMoniky Jeníkovej, Moniky Moravanskej s dcérou a vnukom, Evy Hunyadiovej s dcérou a Jany Hoffmannovej so synom. Výsledkom ich snaženia je krásne ihrisko, ktoré nedočkavé deti hneď aj vyskúšali.

„Pomáhať na detskú železnicu chodím už desať rokov. Spolu s ostatnými dobrovoľníkmi tu nepomáhame len počas dobrovoľníckej akcie Hutníci pre Košice, ale aj počas iných dobrovoľníckych akcií alebo vtedy, keď to železnička potrebuje. Ďakujem všetkým zamestnancom a dobrovoľníkom, ktorí chodia na takéto akcie. Nerobíme to pre seba, ale pre komunitu a ľudí v tomto meste,“ poďakoval všetkým za ich záslužnú prácu viceprezident pre výrobu Marcel Novosad, dlhoročný člen partie dobrovoľníkov na Detskej železnici.

„Chodíme tu pravidelne aj s manželom každý rok aj preto, že tu už dlho brigáduje a vypravuje vlaky môj syn. Radi tejto železničke pomáhame, zveľaďujeme jej prostredie, aby mali deti kde tráviť svoj voľný čas a hrať sa. Už sme tu taká 30 členná partia, ktorá sa tu stretáva každý rok. Stali sme sa výborným kolektívom. Vždy keď si ráno niečo povieme, tak to splníme a dokončíme,“ vychválila kolegov Monika Jeníková z divízneho závodu Expedícia.

Za uplynulé roky je na železničke i vďaka našej pomoci vidieť obrovský pokrok, nielen na Alpinke a v Čermeli ale aj na stanici Vpred. Postupne pribúdali nové budovy, staré dostali nový šat a teraz bude deťom robiť radosť nové detské ihrisko.

Vždy, keď organizujeme ďalší ročník podujatia Hutníci pre Košice, je tu čo skrášľovať, zveľaďovať  a zlepšovať. Výsledky našej práce si môžu užiť nielen deti a ich rodičia, ale aj návštevníci, ktorých láka kus histórie, parná železnica, či príjemný pobyt v krásnom prostredí.

Je niečo po 13.00. Ukončili sme všetky práce a s dobrým pocitom, pri dobrom obede, ktorý nám pripravili kolegovia z DS v Medzeve, si užívame slniečko a debatujeme o všetkom možnom.

Tak o rok opať – lúčime sa.

Nech to para tlačí!


Foto: Igor Molnár, Veronika Hunyadiová a František Gregor

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...