Vyhľadávanie:

Október v znamení originality a pestrosti

Október v znamení originality a pestrosti

Višegrádske dni 2007 - umenie bez hraníc

Tohtoročné, v poradí už siedme Višegrádske dni (od 18. septembra do 3. decembra 2007), majú za sebou už dva týždne bohaté na zaujímavé kultúrne podujatia. V septembri sa tromi predstaveniami uviedlo Štúdio L + S z Bratislavy a prezentovalo sa i Divadlo bez zábradlí z Prahy. Českí a slovenskí výtvarníci Veronika Drahotová, Josef Bolf, Jakub Hošek, Martin Gerboc a Erik Šille vystavujú od 13. septembra do 4. novembra v Múzeu Vojtecha Löfflera. Atraktívne podujatia sa uskutočnia aj v októbri. Dnes, v stredu 3. októbra, bude v GeS klube koncertovať šestica maďarských hudobníkov. Skupina Quimby je jednotkou súčasnej alternatívnej scény hrajúca modernú formu mestského šansónu s rockovou inštrumentáciou, v ktorej sa odrážajú vplyvy viacerých štýlov, akými sú blues, rap alebo latino.

Vo štvrtok, 4. októbra, sprístupnia vo Východoslovenskej galérii výstavu Český symbolizmus. Predstavuje reprezentatívnu kolekciu kresieb a grafiky z múzea pre českú literatúru Památnika národního písemnictví. Medzi ukážkami uvidíte práce M. Švabinského, A. Muchu, J. Zrzavého, J. Váchala a ďalších českých umelcov.

Divadlo Thália bude v pondelok, 8. októbra, miestom koncertu Kaltenecker Trio z Maďarska, ktoré patrí medzi európsku jazzovú špičku. Vystúpenie poprednej predstaviteľky maďarskej scé ny v oblasti world-ethno music Ági Szalóki si môžete vychutnať v Historickej radnici vo štvrtok, 11. októbra. Renomovaná moravská formácia Bu ty pricestuje do Košíc v nedeľu, 14. októbra. Koncert v Jumbo centre je prierezom ich siedmich vydaných CD. Dejvické divadlo z Prahy ponúkne 16. októbra v Divadle Thália hru Petra Zelenku Teremin. Dej sa odohráva v Amerike v rokoch 1928 až 1938 a vychádza z osudov skutočnej postavy ruského vedca, hudobníka a tajného špióna Leva Sergejeviča Teremina.

Rozkoš, humor, infekcia krvi a vražda sa objavia v baladickom príbehu spracovanom opernou formou, ktorej základom je baroková hudba a maďarské ľudové piesne z Transylvánie. Parasztoperu, alebo dedinskú operu, prináša do Historickej radnice 18. októbra Pintér Béla Szinház z Maďarska. V štátnom divadle vystúpi 23. októbra Tünet Együttes. Predstavenie pod názvom Náhoda zaujme nezvyčajnými choreografiami.

Práva nášho tela, tak znie názov diskusie, na ktorú verejnosť do Radničnej sály MÚ Košice-Staré mesto pozývajú 24. októbra poľskí, českí a slovenskí odborníci. Témou večera je problematika etiky a práva eutanázie, súdnych sporov pre pochybenie lekárov a umelého prerušenia tehotenstva. Sukův komorní orchestr, ktorý založil v roku 1974 skladateľ Josef Suk, bude koncertovať v Dome umenia 25. októbra. Výstavu kinetických objektov a reliéfnych štruktúr maďarského výtvarníka Istvána Harasztüya má pripravenú Východoslovenská galéria od 25. októbra do 2. decembra. V rovnaký deň otvára aj výstavu Monochrómia zostavenú z diel výtvarníka Tomasza Zawackeho. S tvorbou poľského výtvarníka Marka Sapetta sa môžete zoznámiť od 30. októbra.

Podujatia mesiaca vyvrcholia 28. októbra na Malej scéne ŠDK inscenáciou Divadla Ungelt z Prahy, ktoré sa predstaví hrou Jeffrey Hatchera Picasso. Účinkujú Vilma Cibulková a Milan Kňažko.

U. S. Steel Košice je partnerom Višegrádskych dní 2007.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...