Vyhľadávanie:

Podarilo sa vybudovať špičkové zdravotnícke zariadenie

Podarilo sa vybudovať špičkové zdravotnícke zariadenie

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb Košice už sídli v novej budove

V piatok, 26. júna popoludní v prítomnosti ministra zdravotníctva SR Richarda Rašiho oficiálne odovzdali do užívania novú budovu Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach. Medzi pozvanými hosťami nechýbal ani Miroslav Kiraľvarga, viceprezident pre riadenie externých služieb a vzťahov spoločnosti U. S. Steel Košice, zamestnanci ktorej koncom vlaňajška v rámci dobrovoľnej finančnej zbierky podporili spoločne s firmou a Nadáciou U. S. Steel Košice ústav sumou 123 190,40 eur (3 741 360 korún) na nákup prístrojovej techniky pre oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny.

"Investičné náklady na stavbu budovy, ktorá trvala necelé dva roky, si vrátane prístrojového vybavenia vyžiadali približne 31 miliónov eur (930 365 223 korún). Financovanie bolo viac zdrojové - z fondu SECAL, predaja nehnuteľností, vlastnej činnosti, eurofondov a z bankového úveru," uviedol v svojej prezentácii na zhromaždení hostí v novej kongresovej sále, počas ktorej mohlo plénum sledovať na obrazovke priamy prenos z operácie srdca len o dve poschodia nižšie, František Sabol, generálny riaditeľ VÚSCH, a. s. Košice.

Za tieto prostriedky sa podarilo v priebehu dvadsiatich dvoch mesiacov vybudovať špičkové zdravotnícke zariadenie. Presťahovanie ústavu, ktorý ešte nedávno pôsobil v prenajatých priestoroch Fakultnej nemocnice L. Pasteura, do moderných a ucelených priestorov, predstavuje výrazný posun v kvalite poskytovania zdravotníckej starostlivosti o pacientov s kardiovaskulárnym a cievnym ochorením. Dnes disponuje 170 lôžkami, z nich je päťdesiatdeväť monitorovaných, a piatimi operačnými sálami. Budova bola ušitá na mieru, dokonale vyhovuje potrebám ústavu. Má vkusný dizajn, každé oddelenie je farebne odlíšené, k dispozícii sú štandardné i nadštandardné izby. Pribudli mu aj priestory, ktoré doteraz nemal - moderná kongresová sála, samostatný ambulantný trakt s väčším počtom vysoko špecializovaných ambulancií, velín, centrálna sterilizácia, jedáleň pre zamestnancov, lekáreň, bufet, kaviareň, garážový dom a podobne.

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb a.s. dnes tvorí desať vysokošpecializovaných ambulancií a tri kliniky - klinika kardiológie s kardiologickým, arytmologickým a angiologickým oddelením, klinika srdcovej chirurgie a klinika cievnej chirurgie. Jeho súčasťou je i oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktoré by sa malo do konca tohto roka stať tiež klinikou. Ústav poskytuje komplexnú ambulantnú a lôžkovú zdravotnícku starostlivosť, vlani potrebovalo jeho služby 63 652 pacientov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...