Vyhľadávanie:

Poklady na smetisku

Poklady na smetisku

Život môže mať rôznu podobu

Dnes som sa dozvedela, že zomrel človek, ktorého som si veľmi vážila. Spustilo to vo mne nečakanú vlnu emócií. Igor Chýra bol vzácnym exemplárom ľudskej bytosti. Narodil sa v Smolníku na východnom Slovensku. V dedinke, ktorá bola neskôr vyľudnená. Namiesto nej tam dnes nájdete vodnú nádrž Starina. Igor bol programátorom, sedem rokov pracoval v Banskej Bystrici a potom sa s kamarátmi presťahoval na lazy, do dedinky Zaježová. Vytvoril tam spolu s ostatnými komunitu pre ľudí, ktorí sa chcú vrátiť k prírode a žijú ekologicky. Čo to znamená? Keď navštívite domy, ktoré zreštaurovali, máte čisto prírodný pocit. Sú totiž postavené z alternatívnych materiálov. Všade nájdete hlinu a slamu. Poznáte izolácie zo slamených balíkov? Výborná vec. Domy majú svoje vlastné biologické čističky odpadov. Na strechách nájdete solárne panely.

Ľudia v Zaježovej si pestujú vlastnú zeleninu. Bez akýchkoľvek postrekov. Často ich nájdete ako pred domom perú bielizeň. V čistej vode z prameňa. Viete ako to očisťuje ducha? Voda vám urobí radosť. Chovajú kozy, kravy, kone, sliepky. Ovládajú staré remeslá. Majú hrnčiarsky kruh, aj pec na vypaľovanie, tkáčske stavy. Poznajú bylinky. Najvoňavejší čaj z bylín som pila zo zaježovských lúk. Zaježovské ženy vedia maľovať, vyšívať a tancovať. Deti majú v tvári nádhernú farbu. Sú neustále vonku na slnku, na čerstvom vzduchu. Vedia pískať na píšťalách, urobiť oheň, strieľať z luku a v lese poznajú každú rastlinu.

Aj keď, život to nie je vždy ľahký. Čo si človek nezaobstará, to nemá. Ale nejako to všetko dáva zmysel. Postaviť si dom vlastnými rukami, vypestovať pšenicu, z ktorej sa upečie chlieb vo vlastnoručne postavenej peci.

To všetko mi napadlo, keď som rozmýšľala o Igorovi. V "Zaježke" bol známy hlavne svojou prácou v miestnom recyklačnom stredisku. Dovážali tam všetok odpad až z ďalekého okolia. Igor bral odpad ako ďalšiu surovinu na spracovanie. V stredisku ho triedili dobrovoľníci. To by ste neverili, čo všetko našli. Ručne tkané mäkké plátno, ktoré ľudia povyhadzovali zo starých domov. Staré vyšívané kroje, ktoré teraz s pýchou nosia zaježovské dievčatá. Rôzne nástroje, ktoré sa v minulosti používali a dnes ich už nikde nezoženiete. Množstvo vecí, ktoré niekto vyhodí ako odpad a vy to potom opatrujete ako poklad. Zamyslime sa trošku nad tým, koľko my sami vytvárame odpadu. Koľko polotovarov kupujeme v plastových obaloch. A všetok biologický odpad končí niekde v spaľovniach a na skládkach a pritom mohol byť súčasťou kompostu, vrátený naspäť do zeme. Zamyslime sa nad tým, čo má vlastne zmysel.

Ak si nájdete chvíľku, kliknite na www.zajezka.sk Je to miesto, kde môžete poslať do tábora aj svoje deti. Aj to je cesta, ako ich naučiť ctiť si prírodu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...