Vyhľadávanie:

V Perín-Chyme sa telesne postihnutí občania už bez problémov dostanú k lekárovi

V Perín-Chyme sa telesne postihnutí občania už bez problémov dostanú k lekárovi

Telesne postihnutí občania sú v mnohých prípadoch odkázaní na našu pomoc, často sa však stretávajú s ľahostajnosťou okolia. Veľkým problémom pre nich je napríklad opustiť svoj príbytok, pretože na mnohých miestach narážajú na rôzne bariéry, ktoré im neumožňujú alebo komplikujú pohyb na verejnosti. Sú tak odkázaní viac-menej na samotu medzi uzavretými múrmi a pomoc svojich najbližších.

Celkom iný prístup k postihnutým občanom má miestna samospráva v Perín-Chyme, ktorú tvoria tri spojené obce Perín - Chym - Vyšný Lanec, kde žije 1500 obyvateľov. V minulých dňoch tu za účasti podpredsedu vlády SR Ivana Mikloša sprístupnili pre telesne postihnutých občanov bezbariérový vchod a výťah do miestneho zdravotného strediska, ktoré sídli v tej istej budove ako miestna samospráva. Najmä vozičkárom tak odpadol jeden veľký problém, ako sa napríklad dostať na lekárske vyšetrenie do ambulancie na druhom poschodí budovy, prípadne si vybaviť rôzne úradné záležitosti v kanceláriach samosprávy. Zásluhu na realizácii celého projektu má najmä starosta Imrich Kovács a miestni poslanci, ktorých neodradil od cieľa ani nedostatok financií. Hľadali všetky možnosti a pochopenie našli na ministerstve financií, ktoré im na vybudovanie bezbariérového vchodu a namontovanie výťahu prispelo 800 tisíc korunami. Invalidní občania v obci tak môžu byť spokojní.

"Práve Perín-Chym je príkladom toho, ako obyvatelia troch obcí môžu a dokážu spolu nažívať veľmi dobre a keď spoja svoje sily, svoj cieľ dosiahnu," povedal pred slávnostným prestrihnutím pásky bezbariérového prístupu Ivan Mikloš. Ako ďalej konštatoval, úlohou samosprávy je vychádzať v ústrety všetkým občanom, deťom, dôchodcom, invalidným občanom, teda všetkým skupinám, ktoré v obciach žijú. Rôzne prieskumy potvrdzujú, že na východe žijú vzdelaní ľudia, mladým treba dať šancu, aby sa mohli uplatniť. Tomu môže pomôcť príchod nových investorov, ale aj cezhraničná spolupráca, na ktorú práve v Perín-Chyme sú ideálne podmienky. Samospráva obce v svojej činnosti myslí na všetky vekové kategórie. Na slovenské pomery neobvyklou je pomoc najmladšej a najstaršej generácii. Príkladom napríklad je aj minibus, ktorý v obci zbiera a rozváža deti do obecnej materskej školy, starším občanom zase rozváža v čase obeda stravu z miestnej družstevnej jedálne.

Perín-Chym pri rozvoji obce aktívne spolupracuje aj s U. S. Steel Košice, veď práve mnohí tamojší obyvatelia našli uplatnenie v našej firme. "V obci toho plánujeme urobiť ešte veľa," povedal na stretnutí starosta Imrich Kovacs. V obci by radi predovšetkým zrekonštruovali cestu smerom na Kechnec, kde sa nachádza priemyselný park, sídlia v ňom viacerí zahraniční investori a kde našlo pracovné príležitosti viacero občanov Perín-Chyma a širokého okolia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...