Vyhľadávanie:

V piatok poštový úrad na Hlavnej

V piatok poštový úrad na Hlavnej

Trasa tohtoročného Európskeho Pony Expresu povedie z Košíc do nemeckého Harenu

Pony Expres, ako najrýchlejší spôsob doručovania pošty z východného pobrežia Spojených štátov na západ a späť vznikol v apríli 1860. Jeho jazdci dňom i nocou prevážali poštu, nehľadiac na poveternostné podmienky a nebezpečenstvo, ktoré na nich číhalo na niektorých úsekoch. Keď v októbri 1861 preklenul štáty Únie telegraf, nad Pony Expresom zaznel umieráčik...
Na počesť odvážnych jazdcov, ktorí zvládali náročnú, vyše štyritisíc kilometrov dlhú trať priemerne za desať dní, vznikla pred 21 rokmi v bývalom Československu myšlienka usporiadať prepravu listových aj iných poštových zásielok identickým spôsobom. Vznikla nová tradícia, do ktorej sa v roku 1997 zapojilo aj Slovensko.
Ak budete mať čas, určite si nenechajte ujsť ceremoniál, ktorý sa uskutoční v piatok 19. augusta 2005 o pol piatej podvečer na Hlavnej ulici v Košiciach. Budete svedkami slávnostného odjazdu Pony Expresu, ktorý sa vydá naprieč Slovenskom, Českom, Poľskom až do Harenu v Nemecku. Jazdci na koňoch v štyroch štátoch prejdú etapovito 2630-kilometrovú trať, aby odovzdali všetky poštové zásielky, ktoré pozbierajú na vopred stanovených poštových úradoch, v poriadku ich adresátom. O 14.00 hodine bude aj v Košiciach pri Dolnej bráne otvorený poštový úrad Pony Expresu, ktorý bude prijímať pohľadnice i listy. Ak máte záujem, môžete ich priniesť až do 16.30 hodiny. V sprievodnom programe vystúpi hudobná skupina Bonanza, tanečná skupina Eastdal, Westernové akčné divadlo a predstaví sa aj majster biča Kunko.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...