Vyhľadávanie:

Váš nápad môže dostať zelenú. Ako v Drienovci...

Váš nápad môže dostať zelenú. Ako v Drienovci...

Prečo sa oplatí zapojiť do grantového programu Spoločne pre región?

Máte dobrý nápad, na jeho realizáciu viete zaktivizovať aj ďalších ľudí, ba i miestna samospráva sa chce pridať a pomôcť pri jeho uvedení do života. Chybou lávky sú však peniaze. I v Tvorivom dome na vidieku v Drienovci chceli už dávnejšie pretaviť svoju kreatívnu myšlienku do života. Zriadiť interaktívny priestor, akési malé múzeum remesiel na vidieku. Hlavní aktéri dnes hovoria, že nebyť finančnej injekcie z grantového programu Spoločne pre región, ktorú na začiatku tohto roka dostali, len ťažko by sa im to podarilo.

"Tradičné remeslá na vidieku upadajú do zabudnutia. Remeselné nástroje, náradia či veci dennej potreby, ktoré sa v regióne v minulosti používali, pomaly miznú z nášho života a my si ich budeme môcť pripomenúť snáď už len v klasických mestských múzeách, kam sa však mládež a deti z vidieka málokedy dostanú," vraví Jana Zitová vedúca Tvorivého domu na vidieku v Drienovci. "Chceli sme to zmeniť a zachovať kultúrne hodnoty prostredníctvom vytvorenia interaktívneho výstavného priestoru, v ktorom by našli svoje miesto nielen zbierky rôznych nástrojov a náradí. Išlo nám aj o to, aby si jeho návštevníci mohli niektoré tradičné remeselné postupy vyskúšať priamo na mieste a aby sme umožnili aj deťom a mládeži z miestnej vidieckej komunity zmysluplne stráviť voľný čas, poznávať tradície a zažiť radosť zo sebarealizácie pri vlastnoručne vytvorených dielkach. To všetko bude už čochvíľa realitou."

"Práce na projekte budú čoskoro zavŕšené, v týchto dňoch sa už v múzeu, ktoré dostalo názov Veci a vecičky, finišuje," prezradila Jana Šlosárová z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice, ktorá na projekte spolupracuje. Tri expozície pozostávajúce zo zbierok starej fotografickej techniky, starých remeselných náradí a nástrojov používaných v tamojšom regióne i tradičného náradia a nástrojov na spracovávanie textilu, sú už takmer hotové. "Do kompletizácie výstavných expozícií sa dobrovoľne zapájajú aj rómski aktivisti. Počas štyroch rokov pomáhali pri sústreďovaní zbierky remeselných náradí, vyhľadávali ich a ošetrovali ochranným náterom. Začali tiež stavať základný priestor na umiestnenie zbierok," dodala Jana Zitová.

Malé múzeum remesiel chcú pre verejnosť otvoriť už na budúci mesiac. "Pochopiteľne i za účasti zástupcov Karpatskej nadácie a U. S. Steel Košice, tvorcov grantového programu Spoločne pre región, vďaka ktorému sme tento projekt mohli realizovať. Sme radi, že múzeum Veci a vecičky bude slúžiť nielen pre deti a mládež na vidieku, ale že sa v rámci presadzovania kultúrnej identity a cezhraničnej spolupráce stane zaujímavým miestom aj pre návštevníkov zo zahraničia," uviedla Jana Zitová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...