Vyhľadávanie:

Žiť na plný plyn

Žiť na plný plyn

Uskutočnil sa jubilejný ročník Rallye Opatovská

"Ále, veď my nezmokneme, nemusíte sa báť. Veď až tak veľmi neprší. Už onedlho to začne, však pani učiteľka?" Peťko sa už nevedel dočkať. Ani jemu, ani jeho rovesníkom, jemný dáždik, deň, na ktorý tak dlho čakali, náladu, nepokazil. A keď sa v bráne objavil prvý štvorkolesový tátoš, privítali ho nadšenými výkrikmi. O chvíľu sa už nádvorie školy pre zdravotne postihnuté deti na Opatovskej ceste zaplnilo autami najrozličnejších značiek a "ešpézetiek".

Za ich volantmi sedeli umelci, novinári, športovci, podnikatelia. A manažéri z U. S. Steel Košice. Ako už tradične v najhojnejšom počte. Prezident David H. Lohr, jeho manželka Susan, generálny právny zástupca John Wilson, viceprezidenti Miroslav Kiraľvarga a Richard Veitch, generálni manažéri, riaditelia divíznych závodov, útvarov, odborov i oddelení... Všetci prišli s jediným cieľom - urobiť deťom, ktorým osud nedožičil pevné zdravie, radosť. Bol štvrtok, 31. mája, predvečer osláv Medzinárodného dňa detí a vonku pod holým nebom sa krátko po štrnástej hodine začínala dlho očakávaná šou. Rallye Opatovská - Žiť na plný plyn vstúpila do svojho jubilejného ročníka. Myšlienka zorganizovať toto podujatie pre hendikepované deti sa zrodila pred desiatimi rokmi a do reality ju pretavili známy Erik Aresta a hutníčka Anetta Smiková, ktorá je dobrou dušou mnohých charitatívnych aktivít v našom meste.

Ešte pred tým, než sa tridsať vozidiel s posádkami, tvorenými vodičom a tromi deťmi, vydalo na presne stanovenú trasu ulicami mesta, na ktorej ich čakali "nástrahy" v podobe vedomostného testu z pravidiel cestnej premávky, slovenčiny, prírodopisu a z histórie Košíc, a tiež jazdy zručnosti, dostali všetci súťažiaci podrobné inštrukcie. "Dávajte si pozor, cesty sú mokré, dodržujte pravidlá. Nejde o čas a teda ani o rýchlosť. Rozhodovať budú hlavne výsledky testov a jazdy zručnosti," vysvetlil Erik, ktorý sa tiež chystal na súťažnú jazdu. "Ešte sa mi nikdy za tých desať rokov nepodarilo vyhrať. Dúfam ale, že tentoraz to vyjde," nechal sa počuť. Prezradíme dopredu, že nevyšlo...

V aute prezidenta Davida H. Lohra so štartovným číslom desať sa usadila trojica chlapcov. Peťo Mesároš, Tomáš Kopunič a David Jonáš sa už nevedeli dočkať, kedy vyrazia. "Vieme, čo máme robiť," tvrdili svorne. "Vedieť odpovedať na otázky a dávať pozor na dopravné značky..." A akým vodičom je prezident? Prezradil, že šoférovať začínal v mladom veku, najprv na malých farmárskych traktoroch, neskôr nákladných vozidlách... "Dnes môžem povedať, že by som ´odšoféroval´ akékoľvek vozidlo. Som opatrným a zodpovedným vodičom."

Neubehlo ani štyridsať minút od štartu, keď sa v cieli objavilo prvé zo súťažných áut. A za ním postupne ďalšie a ďalšie... "Bolo to perfektné! Vedel som aj všetky otázky...Aj by som sa ešte povozil," zdôveril sa nám Tomáš. Slovami chvály za vedomosti v súťažnom teste nešetrili ani Susan Lohrová, riaditelia divíznych závodov Vysoké pece a Oceliareň - Peter Baran či Marcel Borgoň...

Nuž, a kto si odniesol vavríny víťazstva? Triumfovala posádka Susan Lohrovej (veľmi dobrý čas v jazde zručnosti), druhé miesto si vybojovali deti s Jurajom Hajdinom. Tretie miesta boli až dve. Získali ich posádky Juraja Juhása a Patrika Hermana. Deti sa tešili z pekných cien, ktoré do súťaže venovala spoločnosť U. S. Steel Košice. Kultúrny program, v ktorom vystúpili Štefan Skrúcaný, Marieta Žigalová, Erik Aresta a Martin Kraus, ukončil vydarený deň.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...