Vyhľadávanie:

Zodpovedáme predovšetkým za seba, ale i za kolegov

Zodpovedáme predovšetkým za seba, ale i za kolegov

Divízny závod Mechanika: 1 milión odpracovaných hodín bez úrazu

Pondelkový pracovný obed prezidenta U. S. Steel Košice s desiatimi "mechanikmi" - vybranými pracovníkmi divízneho závodu Mechanika, ktorý 19. apríla tohto roku odpracoval 1 milión hodín bez úrazu, sa začal netradične a treba povedať, že aj emotívne. David J. Rintoul živo opísal nedávnu udalosť v divíznom závode Vysoké pece, pri ktorej si jeden z našich kolegov vážne popálil nohy. Príbeh to naozaj nebol veselý a ticho, ktoré na pár sekúnd po jeho dorozprávaní zavládlo v miestnosti, svedčilo o tom, že odkaz, ktorý na jeho konci prezident chlapom tlmočil, sa vkradol do myslí každého z nich. Veď posúďte sami: "Každý z vás má deti. Opýtajte sa sami seba, skôr než pristúpite k nejakej činnosti, či by ste ju zverili svojmu synovi. Ak je odpoveď nie, treba prácu zastaviť. K bezpečnosti sa musíme stavať osobne, inak neuspejeme. Je našou kolektívnou povinnosťou dozerať na vlastnú bezpečnosť i na bezpečnosť kolegov. Naše rodiny od nás očakávajú, že sa vrátime domov v poriadku, v takom zdraví, ako keď sme z domu odišli."

Údržbári okolo stola nepatria medzi žiadnych nováčikov. Vo fabrike si odkrútili desať, dvadsať, niektorí i tridsať a viac rokov. Mohli tak porovnávať. Čo sa zmenilo, prečo niektorí ľudia stále riskujú, čo by bolo treba v oblasti bezpečnosti práce zmeniť. Podľa Juraja Bekeča dnešná doba je rýchla a mnohí majú pocit, že ak sa nebudú ponáhľať, niečo zmeškajú. Ľudia sú podľa jeho názoru všeobecne nevšímaví. "Nevážime si život," konštatoval. Na svoje osobné stretnutie so smrťou v Oceliarni nezabudne do konca života. "Človek by mal svoje konanie občas prehodnotiť. Aj ja som to urobil. Rád sa bicyklujem a dlhé roky som jazdil na dvoch kolesách aj do roboty. Postupne, ako sa na cestách objavovalo stále viac a viac motorových vozidiel, musel som sa sám seba opýtať, či riskovať alebo či to kvôli rodine nechať tak. Rozhodol som sa pre druhú možnosť a do pedálov šliapem už iba v prírode."

Vedúci prevádzky Obrobne František Kuruc to vidí zasa trochu inak. "Podľa môjho názoru sú tri typy ľudí. Tí, ktorí pracujú a chcú pracovať podľa požiadaviek nadriadených. Druhou skupinou sú takí, ktorí síce pracujú, ale chcú byť stále v popredí, iniciatívni na škodu veci, snažia sa predbehnúť ostatných a pritom robia chyby. Treťou sú tí, ktorí nevedia pochopiť, že im firma chce dobre a škodia sebe i ostatným, celej spoločnosti. Tých by bolo treba vyhľadávať a rozlúčiť sa s nimi," povedal otvorene.

Do diskusie sa zapojil aj sústružník kovov Tomáš Grega. "Treba vidieť aj našu slovenskú mentalitu. Často chceme robiť všetko, viac než musíme, chceme ukázať, že to vieme, namiesto toho, aby sme robili iba svoju určenú prácu." S podobnou skúsenosťou sa podelil aj viceprezident pre výrobu Mark Tabler, ktorému nedávno pri rozhovore v súvislosti s vyšetrovaním úrazu dvaja mladí zamestnanci povedali, že ich kolegovia chceli dokázať, že konkrétnu činnosť vedia urobiť. "Vždy sa treba pýtať na riziká a nebezpečenstvá. Na to, čo sa môže stať," dodal.

Ladislav Iľaščík sa zastal kolegov. "V prevádzke vidím, že ľudia sú odborníkmi na svojich miestach, sú rozhľadenejší. V minulosti bolo treba riešiť oveľa viac problémov, teraz ich treba už pomaly vyhľadávať."

Generálny manažér pre podporu výroby Ján Petko je presvedčený, že kľúčom k bezúrazovej práci je aj čistota a poriadok na pracovisku. "A v tomto si váš závod počína excelentne a môže byť príkladom pre ostatných," vyzdvihol kolegov.

Stretnutie sa nieslo v príjemnej, otvorenej atmosfére. Chlapi hovorili aj o svojich záľubách, pochválili sa deťmi a ako to už pri podobných príležitostiach býva, otvorili aj otázky súvisiace s výrobou. Tentoraz ich zaujímala najmä obnova strojného parku. "Veľmi by sa zišla, veď mnohé stroje sú tu ešte zo šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov," poznamenal Tomáš Grega.

Na záver si všetci účastníci prevzali ďakovné listy, ktoré im budú pripomínať dosiahnutý úspech v bezpečnosti práce.

Stretli sa s prezidentom

  • František Kuruc, vedúci prevádzky Obrobne
  • Miroslav Fajfer, frézar kovov, prevádzka Obrobne
  • Bohumil Štefáni, inšpekčný zámočník pre oceľové konštrukcie, prevádzka Obrobne
  • Roland Lacko, prevádzkový zámočník - kalič, prevádzka Metalurgia
  • Marek Nemec, prevádzkový zámočník, prevádzka Metalurgia
  • Ján Demko, horizontkár, prevádzka Opravy valcovní, koksovní a vysokých pecí
  • Tomáš Grega, sústružník kovov, prevádzka Opravy valcovní, koksovní a vysokých pecí
  • Ján Rybár, prevádzkový zámočník - predák
  • Juraj Bekeč, prevádzkový zámočník - predák
  • Ladislav Iľaščík, majster, Opravy oceliarní

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...