Vyhľadávanie:

Deti potrebujú niekoho, kto ich bude milovať

Deti potrebujú niekoho, kto ich bude milovať

Hovoríme s manželkou prezidenta U. S. Steel Košice

Phyllis Navetta

Koncom minulého roka navštívila manželka prezidenta, Phyllis Navettová spolu s Mary Ann Connorovou, niekoľko detských domovov na východe Slovenska. V týchto dňoch sa zapája do ďalšieho rozbiehajúceho sa projektu pre deti. O návštevách v detských domovoch a rekonštrukcii detského ihriska na Všešportovom areáli hovoríme s Phyllis Navettovou.

· Pred časom ste navštívili množstvo tunajších detských domovov. Aký ste mali z týchto návštev pocit?
Všetky tie návštevy boli srdcervúce. Sú smutné, pretože veľa z detí, ktoré sme tam našli, svojich rodičov má. Tí ich však nenavštevujú, nevolajú im, alebo s deťmi nie sú v kontakte vôbec. A pre mňa je bolestné vidieť deti, ktorých sa rodičia zbavili.

· Čo vám ľudia v týchto zariadeniach povedali? Aký je ich najväčší problém?
V jednom z nich to bola skutočnosť, že nemôžu deti adoptovať skôr, než sa pokúsia dostať ich späť do vlastnej rodiny. Toto niekedy trvá celé mesiace, až roky a môže sa stať, že dieťa bude na adopciu už pristaré a nikto ho nebude chcieť. Ďalším z problémov týchto zariadení je nedostatok podpory okolia. Potrebujú pomoc počas celého roka, nie len v predvianočnom čase. Tieto deti skrátka potrebujú nájsť niekoho, kto ich bude milovať a venovať sa im.

· Venovali ste sa podobnej oblasti aj doma v USA?
Zvykla som pomáhať v školách. U nás nemáme toľko detských domovov ako na Slovensku. Deti, i keď nie sú adoptované, nežijú v detských domovoch, ale v rodinách. Tento spôsob je pre ne omnoho lepší. Je to najmä vtedy, ak dieťa svojich rodičov stratí, alebo ho nedokážu finančne zabezpečiť. Niektoré manželské páry si berú aj viac detí súčasne.

· Ak by ste mali porovnať deti v slovenských detských domovoch a u vás doma, našli by ste medzi nimi rozdiely?
Nemyslím si, že by boli medzi slovenskými a americkými deťmi veľké rozdiely. Ako som povedala, u nás je len málo detských domovov.

· Pred časom ste prišli s myšlienkou obnoviť a zrekonštruovať v Košiciach niektoré z ihrísk pre deti. Rozhodnutie padlo na detské ihrisko vo VŠA. Akú máte o tomto projekte predstavu?
Čo by sa malo v areáli ihriska nachádzať a pre ktoré deti bude určené? Ihrisko bude pre všetky deti a vekové kategórie. Chceli by sme v tých priestoroch vybudovať ihrisko na baseball, basketbal a futbal. Bolo by fajn, ak by sa podarilo obnoviť jazierko. Všetko však závisí od spolupráce s mestom a ďalších zainteresovaných ľudí. Do projektu sa pravdepodobne zapojí aj niekoľko expatriotov.

· Čo plánujete v charitatívnej oblasti podniknúť najbližšie?
Mám veľmi rada deti. Potrebujú lásku a preto by som chcela aj naďalej pokračovať v práci s detskými domovmi.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...