Vyhľadávanie:

Obliekajú železiarov do čistého

Obliekajú železiarov do čistého

Práčovňa U. S. Steel Services s.r.o. sa stará o čistenie a údržbu pracovných odevov

Čo so špinavými montérkami? Nuž s touto otázkou sa železiari trápiť nemusia. O čistenie i údržbu pracovných odevov sa stará práčovňa spoločnosti U. S. Steel Services s.r.o. umiestnená priamo v areáli huty. Verili by ste, že mesačne chemicky vyčistia približne 15 tisíc kilogramov montérok a takmer rovnaké množstvo aj vyperú? Na stovky kíl možno rátať aj pranie bielej bielizne. Dvadsaťdvačlenný kolektív má čo robiť v dvojzmennej prevádzke päť dní v týždni.

"V U. S. Steel Košice zbierame špinavé šatstvo denne z dvadsiatich siedmich zberných miest dvomi vlastnými motorovými vozidlami. Súčasne rozvážame čisté odevy," hovorí vedúca prevádzky práčovňa Iveta Kardošová. "Veci sa snažíme vyčistiť do štyridsaťosem hodín, maximálny čas čakania môže byť tri - štyri dni. Každý kus pracovného odevu najprv čistíme chemicky, potom ho perieme, sušíme a na záver, ak treba, aj opravujeme," vysvetľuje pri tom, čo prechádzame jednotlivými pracoviskami.

Pri ostatnej rekonštrukcii a modernizácii prevádzky na prelome rokov 2004 - 2005 pribudli ženám účinní pomocníci. K dvom chemickým čistiacim strojom tretí Mac Dry, skladač montérkových blúz a stroj na sušenie odevov, takzvaný tunel finišer. Kým sa zašpinené oranžové, modré či hnedasté montérky dostanú do správneho stroja, musia ich ženy roztriediť a odvážiť. Sem - tam nájdu vo vreckách zabudnuté veci, na ktoré "nenaďabila" ani kontrola v zberných strediskách. "Najčastejšie sú to drobné súčiastky, našli sme však aj zámok v gombíkovej dierke, meter i skrutkovač. Najkurióznejším nálezom však určite bola prázdna peňaženka," loví v pamäti Iveta Kardošová.

Obrovské koše na kolieskach vrchovato naložené montérkami sú všade naokolo. "Do chemických strojov vkladáme naraz dvadsaťpäť až tridsať kilogramov odevov, vždy z jedného strediska. Montérky sú označené, nemôže sa stať, že by sme ich pomiešali. Čistíme perchlórom, ktorý je zdraviu neškodný. V tejto fáze údržby, ktorá trvá približne päťdesiat minút, odstraňujeme z montérok hrubú špinu a mastnoty. Niektoré kusy sa do práčok dostávajú opakovane, to vtedy, ak nečistoty miznú ťažko. Sú to najmä montérky koksárov, vysokopeciarov, ale i zváračov."

Martina Fedorová a Erika Tamášová prisúvajú k chemickým práčkam rýchlo prázdne kontajnery a plnia ich vyčisteným šatstvom. Plné vozíky putujú do akéhosi medziskladu, kde ich vážia a triedia (nie všetky odevy kvôli špeciálnej úprave možno prať vo vode) a posúvajú do ďalšej miestnosti k práčkam. Dnes ich obsluhujú Sára Nagyová a Helena Kulčárová. V práčovni robia desaťročia. Pani Sára štyridsať rokov a pani Helena tridsať. Iba sa zasmejú, keď sa ich opýtame, či pranie u nich doma patrí k ich obľúbeným činnostiam. Rečami sa nezdržiavajú. Otvoria práčku, každý z troch bubnov naplnia štyridsiatimi kilogramami šatstva a štyridsaťpäťminútové pranie, ktoré odstraňuje bežné nečistoty i pach odevov, sa začína. Oproti minulosti predsa len zmena, povedia, keď sa zhovárame o robote. "Predtým tu bolo omnoho viac pary, vlhkosti. Na nohách sme museli mať gumáky."

Iba o niekoľko metrov ďalej je miesto vyhradené pre žehliace lisy. Sem sa dostávajú iba biele kusy. Montérky majú inú cestu. Každý jeden kus ženy povystierajú a pripravia na sušenie. Pri tunel finišeri už na ne čaká František Janitor. Pás mu prisúva stále nové a nové prázdne vešiaky, na ktoré ukladá blúzy a nohavice. Miznú v sušiacom zariadení. Po niekoľkých minútach sa objavujú na opačnom konci. Blúzy smerujú do automatickej skladačky a nohavice do rúk Marty Tóthovej, ktorá má o chvíľu pred sebou niekoľko úhľadných kôpok. Nepoškodené na jednu stranu, poškodené vedľa. Čaká ich ešte krajčírska dielňa. A Marta Berenyiová. "Najviac bývajú roztrhané nohavice," vraví a ukazuje nám ako sa sceľujú látky vo veľkom. Z náhradných farebných pásov vyberie farbou najpríbuznejšiu, odstrihne potrebný kus, priloží na dieru na vrecku a pomocou špeciálneho "lisu" záplatu zafixuje. Horšie je to s gombíkmi. Tie prišíva ručne. "Denne prišijem od päťdesiat do sedemdesiat gombíkov." Čisté a opravené šaty čaká už len cesta do zberného miesta a odtiaľ k svojmu majiteľovi.

"Verím, že s našou prácou sú zákazníci spokojní, reklamácie či sťažnosti nemáme od domácich, ani od externých firiem" spokojne dodáva vedúca práčovne. A zdá sa, že chýr o dobrej robote sa šíri rýchlo. Kým debatujeme v kancelárii, prichádza záujemca firmy, ktorá v železiarňach pracuje a vypytuje sa na rozsah poskytovaných služieb i ceny.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...