Vyhľadávanie:

Rodina navštívila prezidenta vo fabrike

Rodina navštívila prezidenta vo fabrike

Návšteva
Susan Lohrova (vpravo), Noah a Justin (druhý a tretí zľava) so záujmom sledujú odpich surového železa.

Začiatkom týždňa navštívila prezidenta na pôde fabriky jeho rodina. Skôr, než David Lohr manželku v sprievode dvoch synov privítal vo svojej pracovni, Susan, Noah a Justin nakukli aj na niekoľko pracovísk závodu. Ich návšteva začala prehliadkou filmu o podniku, ktorý vzápätí porovnali s reálnymi obrazmi z jeho prevádzok. Lohrovci si pozreli odpich surového železa na vysokej peci č. 3, navštívili 4-stolicový tandem a novú dynamolinku a lakoplastovaciu linku. Návštevu ukončili v prevádzke Radiátorovňa. Príležitosť spoznať manželku a synov prezidenta U. S. Steel Košice sme využili na krátky rozhovor.

Ako vnímate manželovu novú pozíciu?
Som naňho veľmi hrdá. Vždy miloval svoju prácu na všetkých pozíciách, ktorými v rámci U. S. Steel prešiel. Mal rád a vážil si každú prácu v podniku. Z novej práce v Košiciach sa teším spolu s ním.

Máte už skúsenosť so životom v zahraničí?
Nie, toto je moja prvá príležitosť žiť v európskej krajine.

Čo očakávate od pobytu na Slovensku?
Teším sa na novú kultúru. Ľudia sú všade rovnakí, no vždy môžu ponúknuť čosi odlišné. Cesta životom je úžasná a pre mňa je toto jeden jej úsek, ktorý mnoho znamená. Chcem príležitosť využiť a získať z tejto skúsenosti čo najviac.

Budete sa učiť po slovensky?
Skúsim to.

Čomu ste sa venovali v Spojených štátoch?
Takmer všetka moja práca sa pohybovala v dobročinnej a charitatívnej oblasti. Bola som učiteľkou, pracovala som v kostole, sanatóriách a v oblasti školstva. Viem, že charite sa venovali i moje predchodkyne a ja chcem v ich úsilí pokračovať tiež.

Aké máte záľuby a ako relaxujete?
Milujem záhradníčenie a čítanie. Tiež som fanúšikom hokeja a basebalu, no iba ako divák.

Ako plánujete využiť voľné dni s manželom?
Tak, ako všetci dúfame, že sa nám podarí využiť príležitosť na cestovanie. Nemám vyhranené predstavy o miestach, ktoré by som chcela navštíviť. Počula som o úžasných výletoch, ktoré tu je možné podniknúť, preto si nechám poradiť a pôjdem kamkoľvek.

Čo z najbližšieho okolia ste mali možnosť spoznať doposiaľ?
Pricestovala som iba pred pätnástimi dňami, mnoho som teda nestihla. No už samotná Hlavná ulica je čarovná. Letné obdobie bolo skvelým načasovaním pre príchod na Slovensko. Jeden víkend sme prežili v Budapešti a počas mojej prvej návštevy v apríli sme navštívili Srbsko.

Noaha Lohra, mladšieho syna prezidenta, huta zaujala. Obdiv vyjadril aj košickým uliciam v centre mesta, ktoré si prezrel iba deň pred návštevou podniku. "Zatiaľ sme nevideli veľa, no aj krátka prechádzka stačila na to, aby sme objavili krásnu architektúru a množstvo historických pamiatok. V USA nemáme také staré budovy," skonštatoval. Noah študuje marketing na Univerzite Kent State. To, či by v budúcnosti zvažoval prácu v hutníckom podniku ako jeho otec, ešte nie je isté. "Myslím, že príležitostí je veľa a možné je všetko, preto nevylučujem ani túto alternatívu," reagoval. Návšteva Slovenska je jeho prvou cestou do Európy. Nová skúsenosť ho podnietila aj k úvahám o práci v zahraničí. "Teraz, keď som tu, uvedomujem si, že by som rád skúsil prežiť istý čas v zahraničí a zažil nové veci."

Jeho brat Justin je študentom Robert Morris University so zameraním na vonkajšie vzťahy. Po skončení štúdia by rád pracoval práve v tejto oblasti, či už v rámci firmy, alebo veľkej spoločnosti. Aj pre neho je krátky pobyt v zahraničí úžasným zážitkom. Doma mal možnosť vidieť hneď niekoľko hutníckych závodov, preto môže porovnávať. "Zvnútra vyzerali podobne, ale zvonku sú celkom odlišné. Neuveriteľná je predovšetkým rozloha košických železiarní. Je neuveriteľné, ako viete koordinovať množstvo rôznych procesov a materiálov naraz." Práve prehliadka podniku bola jednou z vecí, na ktoré sa Justin v Košiciach tešil najviac.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...