Vyhľadávanie:

"Klopať, vládne tu šialené pracovné tempo"

"Klopať, vládne tu šialené pracovné tempo"

Navštívili sme chránenú dielňu, v ktorej vyrobili tričká pre dobrovoľníkov

Dúha. Okrem prírodného úkazu na oblohe je to aj názov chránenej dielne vo Vranove nad Topľou. Vďaka ľuďom z Dúhy sme sa na chvíľu preniesli z košickej fabriky na miesto, kde vyrábajú sviečky všakovakých farieb, kde točia keramické vázy, hrnčeky a malé "hrnčúliky", do ktorých vkladajú sviečky - ich špecialitka. V týchto dňoch sme tam objavili aj more červených tričiek, ktoré mali na sebe oblečené dobrovoľníci počas akcie U. S. Steel pre Košice.

Chránená dielňa je súčasťou Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v okrese Vranov nad Topľou, ktoré vzniklo 18. decembra 1993. Okrem dielne zastrešuje aj domov sociálnych služieb a voľnočasové aktivity pre ľudí s mentálnym postihnutím. Pri otázke, či sa združenie borí s nejakými problémami, predsedníčka Anna Jankivová prezradila, že fungovanie je v dnešných časoch ťažké. Sú vďační za každú pomoc. Dielni na prevádzku jedna veľká miestnosť, ktorá sa používa teraz, nestačí. Pristavanú už majú poschodovú budovu, zatiaľ v štádiu hrubej stavby. Kedy bude dokončená, nikto nevie. Pani Anna so zanietením hovorí o terapii, ktorú budú v novej budove robiť podľa vzoru nemeckých chránených dielní.

Vchádzame do starej budovy a Tomáš Miňo, ktorý tu šéfuje, predstaví dievčatá a chlapcov s mentálnym postihnutím, ktorí sa s pomocou asistentov učia vyrábať "veci a vecičky". Záber výroby chránenej dielne je široký. V priestoroch venovaných textilu sú dva tkáčske stavy. Paľko, ktorý v dielni šil prikrývky a používal pri tom "patchworkovú" techniku, si našiel normálnu prácu v krajčírskej dielni. Je to jeden z príkladov, ako sa môžu ľudia s mentálnym postihnutím uplatniť v reálnom živote. Vždy keď príde nováčik, prejde jednotlivými dielničkami. V každej pobudne približne šesť mesiacov a nakoniec sa rozhodne, ktorá činnosť je jeho srdcu najbližšia.

Vedľa sa tri dievčatá venovali výrobe sviečok. Sú rôznych veľkostí, farieb a tvarov. Objavíte medzi nimi aj sviečky v podobe anjela. Všetky návrhy a šablóny pripravuje keramikársky majster vo svojom kráľovstve na prízemí. Na jeho dvere musíte predtým než vojdete zabúchať, zastaví vás totiž veľká ceduľa na dverách s nápisom "Klopať, vládne tu šialené pracovné tempo!". V keramickej dielni sú dva hrnčiarske kruhy, musíte si dávať pozor kam stúpate, všade navôkol sú vázy, krčahy, hlinené medaily, vtáčiky v hniezdach, sošky kráľov a anjelov a ďalšie až rozprávkové výtvory. Chránená dielňa Dúha chodí svoje výrobky prezentovať a predávať po celom Slovensku. V Bratislave na radničnom jarmoku zvyknú mať najväčší ohlas.

Možno si spomínate na tričká, ktoré sme mali minulý rok oblečené počas dobrovoľníckeho podujatia. Boli na nich odtlačky rúk detí z chránenej dielne vo Vranove. Tento rok boli tričká v červenej dynamickej farbe a každý dobrovoľník, ktorý tričko dostal, bol v nich jednoducho neprehliadnuteľný.

Dalo by sa ešte veľa písať o tom, ako ľudia v chránenej dielni vo Vranove vedia vyčariť z mála veľa, aké majú pochopenie pre ľudské trápenie, akí sú prirodzení a úprimní. Ja len na záver spomeniem citát od Jána Pavla II., ktorý združenie uvádza vo svojej výročnej správe: "Okrem všetkých práv, ktoré človek nadobúda svojím konaním a správaním, má tiež práva, ktoré nie sú odmenou za jeho výkon, ale vyplývajú z jeho bytostnej dôstojnosti ľudskej osoby."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...