Vyhľadávanie:

Aj futbal olympijským športom

Aj futbal olympijským športom

Letné olympiády zamestnancov U. S. Steel Košice taký skorý začiatok vo svojej 15-ročnej histórii ešte nezaznamenali. Presne 9. mája bol odštartovaný futbalový šampionát o majstra U. S. Steel Košice, ktorý sme po prvý raz zaradili medzi olympijské športy. Nič nemení na skutočnosti, že letná olympiáda sa každoročne koná v prvý septembrový víkend. Aj futbalové majstrovstvá majú svoj tradičný termín konania v mesiacoch máj - jún a tak sme sa rozhodli, že v tomto roku sa futbal bude v predstihu konať v rámci Letnej olympiády U. S. Steel Košice. Takže okrem víťazov v malom futbale budeme mať aj víťazov vo veľkom futbale.

Už otvárací ceremoniál futbalového šampionátu mal všetky znaky olympiády s nástupom zúčastnených mužstiev s identifikačnými tabuľami, zapálením ohňa, znelkou olympiády i slávnostnými príhovormi viceprezidenta Miroslava Kiraľvargu a predsedu Rady odborov OZ METALURG Mikuláša Duľu. Takýto skorý termín konania veľkého futbalu má ešte jeden dôvod. Prevažná väčšina hráčov totiž štartuje v dresoch jednotlivých mužstiev divíznych závodov aj v malom futbale. Ďalšou veľmi dôležitou zmenou v tohtoročnom jubilejnom XV. ročníku letnej olympiády bude, že turnaj v malom futbale sa po trinástich rokoch odohrá nie na asfaltových ihriskách pri hádzanárskej hale vo Všešportovom areáli, ale na tráve.

Iba prvý ročník v roku 1990 sa odohral na tráve ihrísk ZŠ na Furči. Potom sa hralo vždy na asfaltových ihriskách, ktoré sú natoľko schátralé, aj oplotenie je z pletiva, že dnes už nespĺňajú kritéria pre tento šport a navyše ohrozujú bezpečnosť a zdravie hráčov. Je tu veľké riziko úrazov. Teraz sa malý futbal presťahuje na futbalový štadión bývalého prvoligistu Jednoty a neskôr VSS, momentálne je to štadión Technickej univerzity na Solovjevovej ulici v Košiciach. To znamená, že v tomto roku sa aj slávnostný ceremoniál otvorenia letnej olympiády uskutoční na tráve tohto štadióna, čo bude ďalšia veľká zmena oproti minulosti. S ňou súvisí mnoho ďalších zmien a na ich zvládnutí organizačný výbor olympiády už v týchto dňoch intenzívne pracuje.

Pripomínam, že okrem doterajších športov, ktorými sú malý futbal, nohejbal, volejbal, kolky, stolný tenis, softbal, squash, cyklistika, beh na 10 km a tenis, natrvalo pribudne už avízovaný veľký futbal, definitívne sa uskutočnia preteky na kolieskových korčuliach (vlani to bol iba nultý ročník) a pribudnú šachy.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...