KONTAKT  |    _eng _sk

Ako s rybou správne zaobchádzať
           



Pridané: 09.11.2009
Autor: Stanislav GÉCI
Kategória: 45/2009

Čerstvý chladený kapor vydrží v chladničke pri teplote 2 - 4 °C jeden deň a pri nasolení a pokvapkaní citrónom dva dni. Zmrazený kapor vydrží pri teplote mínus 18 stupňov Celzia až štyri mesiace, ale podľa vlastných skúseností vám ho neodporúčam držať v mrazničke viac ako jeden mesiac. Pred kuchynskou úpravou rybu pomaly rozmrazíme v chladničke, nikdy ju nerozmrazujeme ponorením do teplej vody. Pri manipulácii používame radšej podložku z plastickej hmoty.


Pred vlastnou kuchynskou úpravou sú dôležité tri zásady - kapra pod chladnou tečúcou vodou operieme a osušíme, pokvapkáme ho citrónovou šťavou, čo výrazne zlepší chuť mäsa, šťavu necháme pôsobiť aspoň 15 minút, rybu zo všetkých strán osolíme. Solíme o trošku viac ako sme zvyknutí . Nič nechutná tak fádne, ako málo osolená ryba.

Na hlavné jedlo na osobu rátame s dávkou približne dvesto gramov opracovaného surového kapra. S prípravou ryby môžeme trošku zaexperimentovať a klasického vyprážaného kapra nahradiť napríklad Šumavským kaprom.

ŠUMAVSKÝ KAPOR

Potrebujete: 4 porcie kapra, 1 lyžicu oleja, 1 lyžicu masla, 200 g póru, 100 g čerstvých húb (šampiňónov), mleté biele korenie, hladkú múku, soľ. Príprava: Opláchnuté a vysušené porcie kapra na koži zľahka narežete, osolíte, okoreníte, obalíte v múke a na zmesi oleja s maslom zľahka opečiete. Ďalej pridáte nakrájaný pór a huby. Pod pokrievkou pozvoľna dohotovíte. Ako prílohu možno podávať zemiaky - opečené alebo krokety. Dobrú chuť!

Empty

ODPORÚČAME

18.06.2021
Dobrovoľníci neváhali ani minútu
17.06.2021
Vďaka oceliarom a USSK pribudli na Urologickej klinike dva špičkové prístroje
13.05.2021
USS oznamuje svoj cieľ dosiahnuť do roku 2050 uhlíkovú neutralitu