Vyhľadávanie:

Chystali sa na odchyt netopierov

Chystali sa na odchyt netopierov

Navštívili sme tábor opálových permoníkov

Toto leto nebolo práve najideálnejšie. Často zatiahnutá obloha, dážď, ba i chlad, na toto ročné obdobie niekedy až nezvyčajný, urobili škrt cez rozpočet i organizátorom letných táborov v Dubníckych opálových baniach. Termíny jednotlivých turnusov sa pod tlakom zlého počasia prekladali, no chlapci a dievčatá si napokon predsa len prišli na svoje. Už po druhýkrát malo vďaka dohode, ktorú uzatvorila spoločnosť U. S. Steel Košice s Nadáciou Dubnícke opálové bane, príležitosť prežiť príjemné dni plné zážitkov v štyroch týždenných táboroch opálových permoníkov päťdesiat rómskych detí z košického sídliska Lunik IX. Pod vedením kňazov Jozefa Červeňa a Emanuela Čurika, ktorí v tejto mestskej časti pôsobia už niekoľko rokov.

"Už sme tu posledný deň, zajtra sa vraciame domov," prezradila nám Žaneta v kruhu svojich kamarátok, keď sme ich nedávno navštívili priamo v bývalej baníckej osade. "Veľmi sa nám tu páči, ešte by sme tu ostali, ale nemôžeme," posťažuje sa a dodáva, že by v tábore chceli pobudnúť aspoň do konca prázdnin. Je tu, ako vraví, zábava, nuda je neznámym pojmom. V poschodovej chatke na prízemí sa práve chystajú raňajky. Dievčatá si ich pripravujú samé. Kým jedna krája pre celú skupinu chlieb, ďalšia pripravuje pomazánku. Za sebou majú už pomaly týždeň pobytu v nádhernom prostredí, počas ktorého sa veľa nového naučili.

Správca Nadácie Dubnícke opálové bane Jozef Jančok nezabudne dievčence pochváliť, ako šikovne a pekne upratali celú chatku, ktorá sa na niekoľko dní stala ich prechodným domovom. Všetky sa už tešia na večer, ktorý im sľubuje nezabudnuteľný zážitok. Odchyt netopierov. A keďže cieľom pobytu v tábore je vytvárať u detí nielen sociálne a pracovné návyky, ale aj pozitívny vzťah ku kultúrnym a prírodným hodnotám, vedia už, že Dubnícke opálové bane sú nielen jedinečným náleziskom nádherných minerálov, ale od roku 1964 aj chráneným zimoviskom šestnástich druhov netopierov. Od roku 2003 ich tu v baniach a štôlňach prezimuje viac ako štyritisíc, čo podľa odhadu odborníkov predstavuje približne tridsať percent vzácnych netopierov z územia celého Slovenska.

Zámerom Nadácie Dubnícke opálové bane nie je len ochrana zimoviska netopierov. Zriadená bola v roku 2000 a odvtedy už dokázala realizovať celý rad projektov zameraných na obnovu, rekonštrukciu, ochranu a sprístupnenie kultúrno-historických a technických pamiatok, banských diel a stavieb po ťažbe drahých opálov. Spomenúť možno vyčistenie pozemkov bývalej baníckej osady Dubník, záchranu a sanáciu šachty Fedö, vypracovanie strategických dokumentov potrebných na vybudovanie múzea a skanzenu, čistenie pozemkov a odkrytie základov niektorých budov v osade Dubník, predĺženie trasy náučného chodníka v štôlni Viliam, či úpravu cesty v baníckej osade, na ktorú finančne prispela aj spoločnosť U. S. Steel Košice. Košická oceliareň sponzorsky pomohla aj pri projekte Náučný chodník kutiskom Dubník, ktorého cieľom bolo vybudovať verejne prístupný náučný chodník, ako súčasť plánovaného skanzenu. Nedávno sa tak stalo.

Veľa sa toho ešte chystá nadácia urobiť. V súčasnosti sa už pracuje na rekonštrukcii bývalej obecnej školy, v ktorej bude zriadené turistické informačné stredisko, rekonštruuje sa tiež banícky dom a pripravuje vybudovanie stanového tábora pre rozšírenie ubytovacích kapacít pre tábory opálových permoníkov. V pláne je realizovať celý rad ďalších projektov zameraných na ochranu a rekonštrukciu pamiatok a turistických trás.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...