Vyhľadávanie:

LORELEI

LORELEI



Tip na víkend

Lorelei bola podľa povestí víla, ktorá žila na skale vysoko nad riekou Rýn. Česala si tam svoje zlaté vlasy a vábila lodníkov do nebezpečných vôd pod skalou, kde stroskotali. Krásnu baladickú báseň o nej napísal aj romantický básnik Heinrich Heine. Skala s takýmto menom sa nachádza aj neďaleko Košíc, pomenovali ju tak nemeckí baníci - prisťahovalci, aby si pripomínali svoj starý domov.

Zo Zlatej Idky sa vyberieme po modrej turistickej značke smerom na Idčianske sedlo. Pohodlne stúpame peknou lesnou cestou a na hrebeň Volovských vrchov s červenou turistickou značkou vychádzame priamo pri turistickom smerovníku. Po krátkom odpočinku pokračujeme po červenej značke smerom na chatu Lajoška. Uprostred prudkého stúpania rúbaniskom (pri obzretí krásne výhľady na Kojšovskú hoľu) odbočíme na žltú turistickú značku, ktorá obchádza vrchol Tisícovky a privedie nás pohodlnou lesnou cestou priamo pod skalu Lorelei. Skala je ukrytá medzi vysokými stromami. Naskytá sa nám z nej obmedzený výhľad do hlbokej doliny potoka Opátka a na hrebeň Čiernej hory. Rozoznávame lom na Kurtavej skale a skalný vrchol Šivca. Členovia Karpatského spolku tu umiestnili tabuľu s názvom skaly.

Pokračujeme ďalej po žltej značke a pripájame sa opäť k červenej hrebeňovke, ktorá nás privedie na chatu Lajoška na Prednej holici. Odtiaľ si môžeme vybrať viac ciest pre návrat - do Vyšného Klátova, Hýľova alebo na Jahodnú. Všetky tri zostupy z chaty sú približne rovnako dlhé a zaberú nám pohodlnou chôdzou asi 1,5 hodiny. Dĺžka trasy na Jahodnú je 13 kilometrov, prevýšenie 470 metrov a čas trvania pochodu štyri hodiny.


Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...