Vyhľadávanie:

Malí veľkí hokejisti

Malí veľkí hokejisti

Do projektu Tvoja šanca hrať sa zapojilo aj 37 mladých hokejistov

Snom mnohých mladých chlapcov je stať sa Hossom, Pálfym, Demitrom, Bondrom. Dosahovať úspechy na ľade, presadiť sa, dávať góly, reprezentovať na majstrovstvách sveta. Svoj sen si zatiaľ plnia na rôznych ihriskách medzi panelákmi. Hokej je na financie pomerne náročný šport, nie každý mladý talent sa mu môže zo sociálneho hľadiska aj venovať. Práve mladým hokejistom zo sociálne znevýhodnených rodín, okrem mladých basketbalistiek, o ktorých sme písali v 11. čísle Ocele východu, ponúkla v minulom roku spoločnosť USSK možnosť zapojiť sa do projektu Tvoja šanca hrať. Do programu sa prihlásilo 74 školákov, podporu USSK získalo 37 hokejových talentov.

Nájsť naozajstný mladý talent, ktorý to môže v hokeji dosiahnuť na najvyšší stupienok, nie je jednoduché. "Chodili sme po školách, rozdávali chlapcom letáčiky a oboznamovali ich s projektom Tvoja šanca hrať. Zároveň sme im odpovedali na mnohé ich otázky ohľadom ľadového hokeja," hovorí manažér pre mládežnícky hokej v HC Košice Mojmír Božík, ktorého život je spojený s hokejom už od jeho piatich rokov. Začal v Liptovskom Mikuláši, ako vytypovaný junior začal hrať za Košice, kde prežil, ako hovorí, svoje najkrajšie hokejové roky. Ako hráč Košíc sa podieľal na zisku dvoch federálnych titulov v rokoch 1985 a 1986, neskôr pôsobil vo Fínsku a Švédsku, zahral si aj za Poprad, potom sa vrátil späť do Košíc, kde hral extraligu, ale zároveň sa začal pripravovať aj na funkciu trénera. Dnes okrem manažovania mládežníckeho hokeja je asistentom trénera dorastu.

Aj on vidí budúcnosť košického hokeja pozitívne. "Ak bude fenomén košického hokeja trvať aj naďalej, tak si myslím, že bude mať dobrú pokračujúcu tradíciu. História košického hokeja je dlhá a popretkávaná mnohými úspechmi. Dosiahli ich nielen seniori a juniori, ale aj mládežnícke kategórie. Košický hokej patrí k najlepším na Slovensku. Všetko sa to odvíja od podmienok, ktoré nám vytvára náš najväčší sponzor - U. S. Steel Košice a ďalšie popredné košické firmy. Či už ide o fungovanie klubu, kvality ľadovej plochy, skúsených trénerov, výstroja a finančnej podpory. Aj preto môžem povedať, že v rámci Slovenska máme najlepšie podmienky pre mládežnícky hokej. Na financovaní sa podieľajú sčasti aj rodičia mladých hokejistov. Sociálny program Tvoja šanca hrať nám však ešte viac pomohol dostať na ľad mladé talenty, ktoré by inak nemali možnosť rozvíjať sa. Sociálne slabšie rodiny odbremenil od rôznych poplatkov a výdavkov na výstroj a umožnil mladým talentom venovať sa svojej záľube. Deti podporované USSK sme zaradili do viacerých kategórií podľa ich zručnosti a pohybovej kultúry. Podľa môjho názoru sú medzi nimi talenty, ktoré budú v hokeji napredovať. Všetko však závisí od nich samotných, ako svoju šancu využijú."

Mladí začínajúci hokejisti trénujú na Zimnom štadióne na Kavečianskej ceste. V stredu, 4. apríla, to v jeho priestoroch len tak vrelo. Na ľadovej ploche práve hrali hokej žiaci - šiestaci. Mladí hokejisti hrali s nesmiernym zápalom, ako keby bojovali o titul v extralige. Rýchle nájazdy a strely na bránky na jednej i druhej strane dokazovali, že to chlapci aj napriek svojmu mladému veku na ľade naozaj vedia.

O budúcnosť košického hokeja sa teda fanúšikovia naozaj nemusia báť, medzi mladými talentmi je dosť chlapcov, o ktorých určite budeme ešte počuť. Štvrtákov a piatakov v klube základom hokeja učí hlavný tréner Tomáš Pollák. Za Košice hral ako žiak a dorastenec, potom na istý čas s hokejom prestal. Po vysokej škole sa však na ľad opäť vrátil ako tréner predpripravkárov. S chlapcami postupoval do vyšších kategórií. Z hokejového umenia veľa "odkukal" od Ivana Labanského a Imricha Lukáča, veľa sa od nich naučil čo sa týka trénerskej zručnosti i kaučovania. Neskôr sa stal Lukáčovým asistentom.

Jedenásť "jeho" štvrtákov a dvaja piataci zo sociálne znevýhodnených rodín získali podporu USSK v rámci projektu Tvoja šanca hrať. Oplatilo sa do nich investovať? "Pomoc zo strany USSK je naozaj fantastická, pretože umožňuje hrať hokej aj takým deťom, ktorých rodičia si nemôžu dovoliť deťom kúpiť kvalitný výstroj. Osobne si prajem, aby táto pomoc pokračovala aj naďalej. Výstroj pre žiakov 4. ročníka nám poskytol aj Slovenský zväz ľadového hokeja. Bez finančnej podpory sponzorov by naozaj tieto deti prišli o skvelú šancu zdokonaľovať sa v športe, ktorý im zároveň umožňuje aj účelne využívať voľný čas."

Pollák si pochvaľuje aj súčasné podmienky na tréning. Teraz, po dostavaní Steel Arény, patrí starý zimný štadión len žiakom. Dorastenci a juniori sa už presťahovali na nový. Chlapci trénujú na Kavečianskej každý deň od pondelka do piatku, cez víkend hrajú takzvané kontrolné zápasy so siedmimi súpermi z východoslovenského regiónu - s rovesníkmi z Trebišova, Michaloviec, Spišskej Novej Vsi, Popradu, Prešova, Kežmarku a z Humenného. "Kontrolnými zápasmi preverujeme náš tréningový proces, jeho úspešnosť. Naši štvrtáci v tejto konfrontácii obstáli veľmi dobre. Z 20 zápasov vyhrali 19." Ako tvrdí tréner Pollák, jeho cieľom je pripraviť zverencov tak, aby mohli postúpiť do vyššej hokejovej kategórie. Ďalšiu cestu hokejistov, ktorých trénoval, sleduje však naďalej. Aj jeho rukami "prešli" hokejisti, ktorí v súčasnosti pravidelne hrávajú za A mužstvo - Dravecký, Jenčík, Kováč, Bodnár. S radosťou sleduje ich úspechy, veď práve tie dávajú jeho trénerskej práci zmysel. "To človeka poteší," vraví.

Medzi talentami, ktoré získali podporu USSK, je aj piatak David Rusňák. "S hokejom som začal v šiestich rokoch, pretože hokej sa mi vždy páčil. Vôbec som neuvažoval nad tým, že by som s ním skončil, práve naopak, mojím cieľom je postupovať stále vyššie a vyššie a dosiahnuť vlastné víťazstvo."

Podobné ciele má aj Michael Varnega, pravé krídlo piatakov. "Mal som štyri a pol roka, keď ma otec, veľký fanúšik hokeja, priviedol na štadión. Ale trénovať som nezačal preto, že to chcel môj otec. Hokej hrám, pretože ho hrať chcem. Chcem dávať góly, vyhrávať nad súpermi. Nemám konkrétny hokejový vzor. Mojím vzorom sú všetci dobrí hokejisti. Sledujem ich hru a snažím sa od nich naučiť ich taktiku, aby som sa aj ja dostal v hokeji čo najďalej."

Program podpory mladých športovcov

Mnohé talenty sa nemôžu rozví­jať iba preto, že náklady na financovanie športových aktivít sú pre ich rodiny veľmi zaťažujúce. Spoločnosť U. S. Steel Košice pristupuje dôsledne k rovnosti šancí a príležitostí pre všetkých. Konkrétnym prejavom tohto prí­stupu sú aj dva programy zamerané na podporu športovo nadaných detí - hokejových a basketbalových talentov zo sociálne znevýhodnených rodín. Spoločnosť U. S. Steel Košice chce dať príležitosť vyniknúť všetkým talentom, bez ohľadu na ich sociálne zázemie. Predovšetkým chlapcov vo veku od 5,5 do 8 rokov sa týka program podpory mladých hokejistov, ktorým USSK bude uhrádzať klubové poplatky HC Košice a časť športového výstroja. Pre dievčatá od 10 - 13 rokov je určený program mladých basketbalistiek s rovnakou formou podpory. Aj vaši žiaci a deti môžu byť do nich zaradení. Predpokladaný termín začiatku programu podpory na sezónu 2007/2008 je máj 2007.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...