Vyhľadávanie:

Na potulke po Hlavnej ulici

Na potulke po Hlavnej ulici

Rodiny zaradené do firemného projektu Sme s vami v pravý čas lepšie poznávali Košice

Ruku na srdce. Poznáte dobre  svoje mesto, okolie  rodnej obce alebo  viete aspoň vymenovať zo päť zaujímavostí nášho regiónu, ktoré prichádzajú  spoznávať a obdivovať často z veľkej diaľky zahraniční turisti?  Lebo, ono je to tak. Chodíme po svete, hovoríme, kde všade sme už boli, čo všetko sme videli, zažili, no ak príde reč na domovinu, nie sme až takí znalí. A neraz sa čudujeme, aké skvosty v svojom okolí máme.

Napríklad také Košice. Čo o nich vieme? Patrioti by iste vedeli celé hodiny rozprávať napríklad o ich histórii, pamätihodnostiach alebo osobnostiach, ktoré tu žili, ale väčšina z nás, aj keď si myslí, že svoje mesto pozná dobre, napokon zistí, že to  ani zďaleka tak nie je.

Pozvanie a možnosť pozrieť sa na našu Hlavnú ulicu  úplne inými očami v sprievode Milana Kolcuna, ktorý patrí medzi najznámejších popularizátorov histórie Košíc, prijali jedno júlové popoludnie rodiny zaradené do firemného projektu Sme s vami v pravý čas. Verbo­cziovci, Hlebovci, Rusnákovci i Huďovci spolu s manželkou prezidenta U. S. Steel Košice Donnou Buckisovou a ich deťmi Christopherom a Oliviou absolvovali poldruhahodinovú  pozvoľnú, no na informácie veľmi bohatú a zaujímavú prechádzku mestom. Začala sa  pri soche Maratónca, symbole najstaršieho maratónu v Európe, pokračovala naprieč najväčšou pamiatkovou rezerváciou na Slovensku a končila pri skvoste Košíc - monumentálnej gotickej katedrále – Dóme sv. Alžbety, ktorý je najväčším kostolom na Slovensku. Pútavý výklad o pamiatkach, vrátane morového stĺpu – Immaculaty, košického erbu, no i umelecky a historicky najhodnotnejších a najvýznamnejších budovách na Hlavnej ulici, ktorá bola kedysi stredovekým námestím a dnes je pešou zónou, dotvorili zaujímavé informácie o Košičanoch, ktorých pozná celý svet. K nim nesporne patrí  košický rodák, spisovateľ svetového formátu,  Sándor  Márai, či staviteľ Korintského prieplavu a spoluautor projektu Panamského prieplavu Béla  Gerster, alebo aj tenistka Martina  Hingisová.

Malé spoločné občerstvenie padlo všetkým po pekne prežitom náučnom popoludní vhod. Pri dobrej pizzi a chladivých nápojoch  sa debatovalo aj o nových zážitkoch. Pre Andreu Hlebovú, ktorá prišla na prehliadku spolu so svojimi dievčatami Terezkou a Emkou, to nebola prvá potulka. Spolu so sestrou už jednu absolvovala. „Vraj potulka Židovské Košice je v podaní sprievodcu Milana Kolcuna perfektná.  Možno niekedy nabudúce... Žijeme tu od narodenia a koľko vecí o svojom meste nevieme,“ skonštatovala.  

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...