Vyhľadávanie:

Nenápadné pracovisko veľkého významu

Nenápadné pracovisko veľkého významu

Vo fyzikálnom laboratóriu testujú vzorky plechov z finálnej výroby

Dnešná časť seriálu o laboratóriách Výskumu a vývoja USSE bude patriť Fyzikálnemu laboratóriu. Vekovo patrí k tým starším a slúži hlavne na prípravu vzoriek pre laboratórne testy, ale aj prípravu rôznych pasivačných roztokov a emulzií. Samozrejmosťou sú aj rôzne analýzy vzoriek. Testuje sa v ňom široká škála produktového mixu našej finálnej výroby. Ide o vzorky čiernych, pozinkovaných a obalových plechov.

Fyzikálne laboratórium sa nachádza na druhom poschodí budovy Výskumu a vývoja USSE. Za chod tohto pracoviska zodpovedá špecialista na povrchové úpravy František Hollý, nájdete v ňom pracovať však aj iných výskumníkov. Najčastejšie Vandu Tomkovú, Dávida Bogdana, Jána Vargu a Juraja Grabana. Počas roka v laboratóriu pripravia a otestujú stovky vzoriek, „zákazníkmi“ sú zväčša kolegovia z výrobných prevádzok, Kvality a z Technického servisu zákazníkom USSK. Laboratórium však využívajú aj v rámci riešenia vlastných výskumných úloh.

Pracovisko pôsobí kompaktným dojmom s minimom nevyužitého miesta. Napravo od vstupných dverí sa nachádzajú digestory, v ktorých výskumníci pripravujú pasivačné roztoky a emulzie, odstraňujú tu organické povlaky, ako aj aplikujú pripravené roztoky na vzorky. Obďaleč sú tabuľové nožnice určené na strihanie plechov, na ktorých najčastejšie pripravujú vzorky do známych formátov A4, A5, prípadne 100 x 150 milimetrov. Na stredovom pulte ležia dve na pohľad nenápadné „škatuľky“. „Sú to zariadenia na meranie konduktivity, čiže elektrickej vodivosti roztokov. Používajú sa pri príprave laboratórnych roztokov pasivačných prípravkov, čistiacich kvapalín, ako aj na prípravu soľanky pre potreby koróznych testov. Tieto prenosné zariadenia nájdu uplatnenia aj pri prevádzkových skúškach v prevádzkach finálnej výroby,“ vysvetľuje F. Hollý. Dodáva, že si poradia aj s určovaním pH, teda kyslosti, respektíve zásaditosti roztokov. Pripravené roztoky výskumníci umiestňujú do termostatickej skrine, ktorá dokáže udržať nastavenú teplotu v rozsahu od +10 do +40 stupňov Celzia. Teplota roztoku je dôležitým faktorom pri stanovení elektrickej vodivosti roztokov.

K najnovším prístrojom, tiež neveľkých rozmerov, patria mobilný analyzátor voľnej energie povrchu pevných látok MSA a zariadenie (Gamry Interface) na meranie základných elektrochemických vlastností pocínovaných plechov. „Prvé zariadenie meria voľnú povrchovú energiu pevných látok na základe kontaktných uhlov kvapaliny a meraného povrchu. Z nameraných hodnôt zariadenie použitím matematického modelu vypočíta hodnotu celkovej voľnej energie povrchu napr. pocínovaných plechov, ktorá má priamy vplyv na ich lakovateľnosť. Pomocou druhého zariadenia vyhodnocujeme korózne charakteristiky materiálov pri rôznych fyzikálno-chemických podmienkach,“ približuje využitie týchto zariadení, ktoré získali pred dvomi rokmi.

Neodmysliteľnými pomocníkmi výskumníkov je aj dvojica váh. Prvé vážia materiály do hmotnosti maximálne 4,2 kilogramu a s presnosťou 0,1 gramu. Druhé, analytické váhy Sartorius, sú omnoho jemnejšie. Dokážu si poradiť so vzorkami iba do hmotnosti 200 gramov, no ich presnosť je až 0,1 miligramu. Zaujímavé je aj zariadenie – parný sterilizačný autokláv. U pocínovaných plechov slúži na zisťovanie kvality lakovania. Podobne ako pri sterilizácii bežných potravín, výskumníci naplnia pohár nastrihanými prúžkami pocínovaných plechov a zalejú ich špeciálnou tekutinou. Pohár uzavrú a nechajú v autokláve sterilizovať jednu hodinu pri teplote 121 stupňov Celzia. Po vybraní a vysušení potom pomocou lepiacej pásky a trhacej skúšky kontrolujú priľnavosť laku. Súčasťou pracoviska je aj zariadenie na výrobu demineralizovanej vody, ktorú charakterizuje vysoká čistota.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...