Vyhľadávanie:

Nové priestory pre mladých železničiarov

Nové priestory pre mladých železničiarov

Staničnú budovu postavili najmä vďaka grantovému programu Spoločne pre región

Cieľom projektu, ktorý nadšenci realizovali vďaka podpore spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie v rámci programu Spoločne pre región, je zariadiť priestory pre mladých železničiarov v novej staničnej budove na nástupnej stanici Košickej detskej historickej železnice v Čermeli.

„Celkový rozpočet je stanovený na 2 760 eur, z toho 2 460 eur sme získali vo forme grantu. Ako to však pri podobných stavbách býva, už teraz sme rozpočet prekročili. Aj preto ďakujeme za dlhoročnú dôveru a podporu zamestnancom spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácii, ktoré sú pre naše občianske združenie významným podporovateľom a motorom našich aktivít,“ povedala Zuzana Lehotská z OZ Detská železnica Košice. Prvá murovaná stavba v histórii detskej železnice poskytne okrem iného aj priestory pre mladých železničiarov, ktorých z roka na rok pribúda. Podľa Zuzany Lehotskej tak vznikne zázemie na stretávanie sa a  klubovú činnosť, školenia a zlepšenie podmienok práce na železničke.

V týchto dňoch za pomoci dobrovoľníkov aj z radov zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice prebieha maľovanie miestnosti, zariaďovanie nábytkom, montáž poličiek, svietidiel, elektroinštalácie a vybavenia sociálneho zariadenia. „Na novú budovu sa už veľmi tešíme nielen my, ale určite aj naši návštevníci, ktorí sa dočkajú miničakárne spojenej s infocentrom a predajňou cestovných lístkov. Dokončením staničnej budovy sa výrazne skvalitnia služby, ktoré poskytujeme na jedinej zachovanej detskej železnici na Slovensku,“ konštatoval ďalší z členov občianskeho združenia Igor Holéczy. Ukončenie projektu je naplánované v priebehu budúceho roka.

Jedným z dobrovoľníkov z radov zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorí sa na projekte podieľajú, je aj Igor Molnár, dispečer a zmenový vedúci z DZ Doprava. Ako nám o sebe prezradil, svet okolo skutočnej, ale i modelovej železnice mu učaril už v detskom veku. Vzory mal i v rodine a tak odmala jeho kroky v profesionálnej i záujmovej činnosti smerovali práve k železnici a dianiu okolo nej. Pred časom sa v Košiciach sformovala skupina nadšencov, ktorým nebol ľahostajný osud starej železničnej techniky a tak s postupom času ako člen Klubu historických koľajových vozidiel (KHKV) začal ako dobrovoľník pôsobiť aj na Košickej detskej historickej železnici v Čermeli. „Spolu s kolegami z DZ Doprava, ale i ostatnými dobrovoľníkmi z USSK, každoročne pomáhame zveľaďovať túto jedinečnú atrakciu, aby mohla slúžiť i pre ďalšie generácie. Zároveň sa snažíme prinavrátiť ju do pôvodného stavu tak, ako si ju mnohí pamätáme z detských čias, keď tam okrem staničných budov fungovalo aj zabezpečovacie zariadenie,“ uviedol Igor Molnár.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...