Vyhľadávanie:

Prevencia šírenia infekcií dýchacích ciest

Prevencia šírenia infekcií dýchacích ciest

Infekcie dýchacích ciest sú jedny z najčastejších ochorení človeka. Spôsobujú ich predovšetkým vírusy, menej často sú infekcie vyvolané baktériami a vtedy môže byť potrebná antibiotická liečba. Vstupnou bránou pre tieto nákazy je sliznica dýchacích ciest a spojovky. Prejavujú sa kašľom, kýchaním, výtokom z nosa, bolesťou v hrdle, horúčkou atď., ktoré môžu mať rôzny priebeh v závislosti od veku a od iných pridružených ochorení.

Základom prevencie je dobre pracujúci imunitný systém a zabránenie prenosu infekcie. Prenos môže byť priamy, vo forme šírenia a vniknutia kvapôčok do nášho tela. Kvapôčky sú voľným okom neviditeľčastice z hlienu, sliny a choroboplodných zárodkov, ktoré vylučuje chorý človek alebo bezpríznakový nosič pri dýchaní, rozprávaní, kýchaní a kašli do okolia, napr. pri kýchaní do 2-5 m.  Kvapôčky sa podľa teploty prostredia, vlhkosti a prúdenia môžu vznášať vo vzduchu rôzne dlho a môžu dopadať na okolité predmety, na oblečenie, nábytok, mobily a podobne. Môžu ostať infekčné podľa materiálu povrchu od niekoľkých minút až po niekoľko dní.  Nepriamy prenos znamená šírenie infekcie rukami a prostredníctvom kontaminovaných predmetov na verejných priestranstvách či v domácnosti (držiaky v MHD, nákupné košíky, kľučky).

Ako zabrániť šíreniu infekcií? Základným opatrením je dodržiavať správnu hygienu! Najlepšie je kýchať a kašlať do jednorazovej vreckovky, ktorú treba okamžite likvidovať. Dlaň pred ústa je jednoznačne zlá rada. Keď pri kýchaní alebo kašli prikryjete ústa dlaňou, vírusy sa rozšíria na všetko čoho sa dotknete. Tieto povrchy sú potom po dobu niekoľko hodín infekčné. Jediné kýchnutie uvoľní do vzduchu tisíce kvapôčok.  Ak nie je po ruke vreckovka, kašlať môžete do ohybu lakťa a do chrbta ruky v oblasti medzi zápästím a lakťom.  Ak nemáte lepšiu možnosť, aspoň smerujte kašeľ alebo kýchanie na opačnú stranu od osôb nachádzajúcich sa vo vašej blízkosti. Keďže kvapôčky okrem kýchania neletia príliš ďaleko, oplatí sa dodržiavať vzdialenosť najmenej jeden meter medzi vami a kýmkoľvek, kto kašle alebo kýcha. Nechytajte si oči, nos ani ústa neumytými rukami, na ktorých môžu byť vírusy alebo baktérie z kontaminovaných predmetov, ktorých sme sa predtým dotýkali, napríklad kľučiek dverí. Nepodávajte si s ľuďmi ruky a nebozkávajte sa. 

Najlepšou ochranou pred nakazením je dôkladné a pravidelné umývanie rúk. Umývajte si ruky často, mydlom a teplou vodou, najmenej 20 sekúnd. Mali by ste používať dostatočne množstvo mydla, teplá voda sama o sebe nestačí! Treba namydliť celé dlane, chrbty rúk, priestory medzi prstami aj za nechtami. Snažte sa umývať obe ruky rovnako. Nakoniec ich dôkladne oplachujte. Utierajte sa iba čistým uterákom alebo jednorazovými papierovými utierkami. Po umytí rúk nechytajte páčku (kohútiky) čistými rukami - použite papierovú utierku, ktorou ste si práve utreli ruky. Ruky umývajte vždy po príchode domov, do práce najmä ak cestujete MHD, pred jedlom alebo pred prípravou jedla a po manipulácii so surovými potravinami (mäso), po použití toalety (dámy aj pred), alebo, ak ste chorí, a ak je možné i keď zakašlete, kýchnete alebo sa vysmrkáte.  Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu.

Dezinfikujte kritické miesta. Vírusy sa najčastejšie prenášajú prostredníctvom povrchov, akými sú plasty, lakované drevo a kov. Aspoň 1 až 2 x týždenne použite antibakteriálne obrúsky na dezinfekciu pevných povrchov, ktorých sa doma najčastejšie dotýkate. Snažte sa nepodávať jedlo „na jednom tanieri“. Rozdeľte napríklad cukrovinky do jednotlivých misiek, aby každý nesiahal do jedného vrecúška.

Vhodné je vyhýbať sa masovým podujatiam a priestorom s vysokou koncentráciou ľudí, medzi ktorými môžu byť chorí ľudia. Pokiaľ sa nemožno vyhnúť chorým osobám alebo priestorom s väčším počtom ľudí, treba čo najviac skrátiť čas kontaktu s nimi. V miestnostiach treba dbať na pravidelné nárazové vetranie.

Používanie filtračného rúška u inak zdravého človeka nie je opodstatnené a nechráni nás pred infekciami. Jednoduché filtračné rúško slúži v prvom rade na bezprostrednú ochranu pacienta pred mikroorganizmami vydychovanými lekármi či sestričkami. Sú ale vhodné, ak ste chorý a nechcete nakaziť okolie. Niektoré typy respirátorov s označením FFP3 poskytujú vyššiu úroveň ochrany, aj to len za určitých podmienok.

Čo robiť, ak ste ochoreli?

Ak ste ochoreli zostaňte doma, uvoľnite sa z práce a vyhnite sa blízkemu kontaktu s ostatnými, aby sa znížila možnosť ich infikovania. Domáca izolácia v samostatnej izbe je veľmi dôležitá pri novom koronavírusovom ochorení – COVID-19. Ak máte podozrenie, že môžete byť infikovaní  koronavírusom, boli ste v zahraničí s výskytom epidémie alebo ste boli v úzkom kontakte s chorým (bývate v jednej domácnosti, podávali ste si s ním ruky alebo ste sa ho inak dotýkali, strávili ste s ním viac ako 15 minút a boli ste vo vzdialenosti do 2 metrov od neho), ktorý bol v danej oblasti, kontaktujte telefonicky svojho lekára, ktorý vás bude informovať o ďalšom postupe, alebo pri zlom zdravotnom stave volajte tiesňovú linku záchrannej služby. V žiadnom prípade nenavštevujte zdravotnícke zariadenia, necestujte v MHD a nechoďte medzi ľudí. Takéto správanie sa predstavuje vysoké riziko ďalšieho šírenia nákazy!

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...