Vyhľadávanie:

Starajú sa o zdravie vrcholových športovcov

Starajú sa o zdravie vrcholových športovcov

V nemocnici v Šaci pôsobia lekári so skúsenosťami v reprezentácii

Na Slovensku nie je veľa zdravotníckych zariadení, ktoré by sa mohli pochváliť športovými lekármi so skúsenosťami v reprezentácii. V Nemocnici Košice - Šaca, a. s., 1. súkromná nemocnica, v ktorej sa nachádza špičkové ortopedické oddelenie, takýto odborníci pracujú. Pri národných tímoch v súčasnosti pôsobia dvaja lekári - zástupca primára Peter Polan a jeho kolega Jozef Kubašovský. Obaja špecialisti sa tak okrem bežných pacientov starajú aj o našich popredných športovcov a spolupracujú s národnými tímami Slovenska.

S menom Petra Polana sa spája predovšetkým hádzaná. Odborník na endoprotetiku kolenného a bedrového kĺbu a artroskopické operácie momentálne pôsobí pri reprezentačnom výbere seniorského tímu hádzanárov Slovenska. Ako sa vlastne k športovému lekárstvu dostal? "Z časti to bola náhoda. V roku 1997 som bol čerstvý absolvent lekárskej fakulty. V tom čase sa uvoľnilo miesto klubového lekára vo vtedajšom ženskom hádzanárskom klube Inžinierske stavby Košice (v súčasnosti HŽK Košice - pozn. aut.). S týmto klubom spolupracujem do dnešných dní."

Mladý lekár pridal postupne k hádzanej aj basketbal. Od roku 2004 dohliadal na zdravie hráčok v kluboch Viktoria PČPS Košice, Abovia 96 Košice, Cassovia Basket Club Košice a Good Angels. Niekoľko rokov spolupracoval so ženským reprezentačným výberom basketbalistiek do 20 rokov a zúčastnil sa s ním majstrovstiev sveta a majstrovstiev Európy. V roku 2009 pridal i mužskú hádzanú. Okrem toho, že sa stal tímovým lekárom MHK Košice, s ktorým spolupracuje dodnes, pôsobil aj pri juniorskej reprezentácii. Bohatú športovú prax dokumentuje aj jeho externá spolupráca s viacerými tímami mužskej i ženskej hádzanárskej extraligy. Ako vraví, byť športovým lekárom v hádzanej prináša množstvo práce. "Je to kontaktný šport, zranenia sú časté. Najmä v oblasti kolenných a ramenných kĺbov, najfrekventovanejšími sú poranenia krížnych kolenných väzov." Preto sa rozhodol vypracovať program na prevenciu tohto typu poranenia. Osvetu by chcel šíriť najmä medzi trénermi a fyzioterapeutmi. Najdôležitejšie je zamerať program na mládež. Efekt síce nie je okamžitý, ale výsledky sú potom dlhodobé. "Existuje súbor posilňovacích cvičení, ktoré precvičia najviac zaťažované svalové skupiny v oblasti kolenného kĺbu. Výsledkom je zníženie poranení krížnych väzov." V škandinávskych krajinách takýto program už funguje. A úspešne. Miera zranenia krížnych väzov klesla u hádzanárov až o 60 percent.

Druhým úspešným lekárom pri reprezentácii je chirurg a traumatológ Jozef Kubašovský. Bývalý futbalista, ktorý kedysi obliekal dres Lokomotívy Košice, Spojov Košice a Čane, sa môže pochváliť striebornou medailou z tohtoročných MS v hokeji vo Švédsku a Fínsku. Podľa jeho slov je jej príchuť o to sladšia, že miesto na stupni pre víťazov nikto nečakal. Na striedačke hokejovej reprezentácie stojí od roku 2011 a ako vraví, na nedostatok práce v národnom tíme sa vôbec nesťažuje. "Lekár v reprezentácii má pohotovosť 24 hodín. O hokejistov sa musíte postarať, aj keď vám v hoteli zaklopú na dvere o druhej ráno." K najčastejším zraneniam patria oblasti kolien a ramená. V ostatnom čase sa v odborných kruhoch skloňuje najmä otras mozgu.

"Z medicínskeho hľadiska ide o seriózny úraz, ktorý je obzvlášť nebezpečný u detí do 15 rokov. V USA vedú podrobné štatistiky a na základe nich lekári dokonca presadili zmenu v pravidlách hokeja. Bodyčekovanie hráčov je povolené v kategórii až nad 15 rokov." Jozef Kubašovský sa snaží, odkedy je šéfom zdravotnej komisie pri výkonnom výbore Slovenského zväzu ľadového hokeja, aby sa aj u nás robili podobné štatistiky, ktoré by odhalili nárast, či úbytok rôznych typov zranení.

Držiteľa striebornej medaily môžete vidieť nielen s národným tímom, ale aj na striedačke HC Košice. "S košickým klubom mám bohaté skúsenosti. Spolupracujeme už od roku 1986," pripomenul J. Kubašovský, ktorý okrem toho od roku 1993 pracuje aj pri mládežníckych hokejových reprezentačných výberoch a niekoľkokrát bol i pri reprezentačných výberoch futbalistov do 20 rokov. V roku 2011 bol medicínskym manažérom košickej skupiny MS v hokeji.

V nemocnici v Šaci je odborníkov zaoberajúcich sa športovou medicínou viac. Venuje sa jej napríklad i primár ortopedického oddelenia Roman Totkovič a s extraligovými klubmi v minulosti spolupracovali, alebo v súčasnosti spolupracujú Maroš Varga, Marek Tomčo, Ivan Staško a Jozef Szabo. Poslední dvaja v minulosti dlhodobo pracovali s viacerými reprezentačnými výbermi.

Takýto kolektív lekárov pracujúcich v oblasti športovej medicíny je na Slovensku ojedinelý. Pozitívom je, že rovnakú starostlivosť, ako naši reprezentanti, podľa vyjadrenia P. Polana dostávajú v tomto zdravotníckom zariadení aj bežní pacienti, či rekreační športovci.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...