Vyhľadávanie:

Viac žien do zodpovedných pozícií

Viac žien do zodpovedných pozícií

Európsky rok rovnakých príležitostí pre všetkých - cesta k spravodlivej spoločnosti

Rok 2007 má prívlastok Európsky rok rovnakých príležitostí pre všetkých - cesta k spravodlivej spoločnosti. Za jeho vyhlásením stojí Európska únia, ktorá má za cieľ iniciovať debatu o výhodách rozmanitosti v európskej spoločnosti a usilovať sa o šírenie povedomia občanov EÚ o ich práve na rovnaké zaobchádzanie a ochranu pred diskrimináciou jednotlivcov alebo skupín na základe ich pohlavia, rasového a etnického pôvodu, náboženstva alebo viery, veku, sexuálnej orientácie alebo zdravotného postihnutia.

Podľa prieskumu Eurobarometra zverejneného v januári tohto roku, ktorý monitoruje situáciu v oblasti diskriminácie a diverzity v krajinách európskej dvadsaťsedmičky, sa viac ako polovica Európanov (51 percent) domnieva, že v ich krajine sa dostatočne nebojuje proti diskriminácii a veľká časť respondentov si tiež myslí, že diskriminácia je veľmi rozšírená (64 percent). Takmer dve tretiny Európanov si myslia, že ľudia s inou farbou pleti, zdravotne postihnutí, gejovia, starší ľudia, ľudia s odlišným vierovyznaním sú v ich krajine diskriminovaní. Prieskum tiež uvádza, že odlišný etnický pôvod vedie s najväčšou pravdepodobnosťou k diskriminácii, kým väčšina respondentov verí, že ženy už nie sú diskriminované. Výsledky prieskumu však tiež potvrdzujú, že Európania sú pripravení na zmenu, pričom väčšina uprednostňuje prijímanie opatrení na podporu rovnakých príležitostí predovšetkým v oblasti zamestnanosti. (Zdroj: internet - Ľudské práva, národnostné menšiny a etnické skupiny).

Rôznym podobám uplatňovania rovnosti v našej spoločnosti sa v priebehu roka budeme venovať aj v Oceli východu. Viceprezidenta pre pracovné vzťahy a motiváciu Martina Pitoráka sme sa opýtali, ako sa v spoločnosti U. S. Steel Košice prejavuje rodová rovnosť.

"Zmeny spoločenského postavenia žien sú súčasťou celospoločenských premien. Početný pomer mužov voči ženám v riadiacich a vedúcich funkciách sa postupne vyrovnáva. Profesijná kariéra muža na rozdiel od žien sa deje väčšinou nerušene a nie je takmer vôbec obmedzovaná výchovou detí. Kariéra ženy väčšmi súvisí so širšími sociálnymi aspektmi. Z viacerých dôvodov dnes väčšina žien uprednostňuje kombináciu kariéry a rodiny. Tehotenstvo pre ne znamená len dočasné prerušenie pracovného života. Tieto zmeny cítiť aj v našej spoločnosti, kde sa v porovnaní s minulým obdobím zvýšil podiel žien, ktoré sa z materskej dovolenky vracajú hneď po šiestich mesiacoch. Vidíme tiež postupný rastúci podiel žien vo vedúcich pozíciách. Dnes máme ženy zastúpené prakticky na všetkých riadiacich úrovniach, a to od vedúcej oddelenia, vedúcej odboru, ale sú aj na pozíciách generálnych manažérok. Naša spoločnosť je už charakterom výroby predurčená, aby zamestnávala menej žien ako mužov. Súvisí to s náročným procesom výroby surového železa a ocele, ale aj s náročným nepretržitým pracovným režimom. Napriek tomu ich môžeme stretnúť prakticky vo všetkých prevádzkach na rôznych pracovných miestach. Medzi najpočetnejšie činnosti patrí evidencia výroby či obsluha žeriavu. Kým podiel žien z celkového počtu zamestnancov vo výrobe je 11 percent, v administratíve je to 48 percent. Samozrejme, so zaradením súvisí aj výška odmeny za vykonanú prácu. Môžeme konštatovať, že pri výkone rovnakej práce nevidieť rozdiely v odmeňovaní žien v porovnaní s mužmi.
Je dokázané, že ženy na pracovisku vedia zlepšiť atmosféru a dokonca zvýšiť motiváciu v tíme, preto by sa manažéri nemali báť obsadzovať ženy do zodpovedných pozícií."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...