Vyhľadávanie:

Výbor regiónov o stave európskeho oceliarstva: treba konať

Výbor regiónov o stave európskeho oceliarstva: treba konať

Zmeniť sa musí politika zahraničného obchodu EÚ aj systém obchodovania s emisiami, zhodli sa zástupcovia miest a regiónov. Nadprodukcia na svetovom trhu s oceľou, čínsky dumping, nedostačujúce opatrenia na ochranu obchodu, ale aj zlé nastavenie systému obchodovania s emisiami spôsobuje európskym hutníkom čoraz väčšie problémy. Výbor regiónov EÚ na svojom minulotýždňovom plenárnom zasadnutí predstavil svoje riešenia.

Základný kameň

V stanovisku, ktoré zástupcovia miest a regiónov jednohlasne odsúhlasili, sa oceliarstvo označuje za „jeden zo základných kameňov blahobytu, tvorby hodnôt, investícií a zamestnanosti v Európe.“

V súčasnosti je v oceliarskom priemysle zamestnaných 330 tisíc ľudí po celej EÚ a toto odvetvie generuje obrat vo výške 170 miliárd eur. Za posledných 15 rokov však klesol európsky podiel z celosvetovej produkcie ocele z 22 na 10 percent. Naopak, podiel čínskej ocele narástol z 15 percent na 50 percent.

Nadmerná kapacita čínskeho oceliarskeho priemyslu znamená, že oceľ sa na európsky trh dováža za dumpingové ceny. To priamo ohrozuje oceliarov v EÚ, ktorí sú často nútení prepúšťať.

 Problémy v regiónoch

Dotýka sa to viacerých regiónov Európy, vrátane východného Slovenska, kde sídlia oceliarne U. S. Stee­l. „Prepúšťa sa už niekoľko mesiacov. Veľa osudov je spojených s osudom oceliarskeho priemyslu,“ povedal na plenárnom zasadnutí starosta mestskej časti Košice-Juh Jaroslav Hlinka.

Dôležitosť oceliarstva v regiónoch EÚ podčiarkol aj prezident Výboru regiónov Markku Markkula. „Konkurencieschopný oceliarsky priemysel je nevyhnutný pre oživenie hospodárskeho rastu v mnohých regiónoch Európy,“ povedal.

Preč s pravidlom nízkeho cla

V prijatom stanovisku preto Výbor vyzýva na reformu nástrojov EÚ na ochranu obchodu. „Potrebné je najmä zrýchlenie zásahov, zvýšenie trestných ciel a zrušenie pravidla najnižšieho cla,“ povedala spravodajkyňa stanoviska Isolde Riesová.

Európska komisia síce vo februá­ri uvalila na čínsku oceľ antidumpingové clá, použila však pritom pravidlo najnižšieho cla. EÚ tak dáva importérom nižšie clá, ako je rozdiel medzi dumpingovou a domácou cenou ocele. Znamená to, že preclená čínska oceľ je aj tak lacnejšia ako tá európska. Výbor pripomína, že toto pravidlo Svetová obchodná organizácia nevyžaduje, a nepoužívajú ho ani ostatné krajiny. Návrh Komisie na zmenu tohto pravidla však neprešiel cez Radu EÚ.

Rovnováha s emisiami

Podľa zástupcov regiónov je potrebná aj reforma systému obchodovania s emisiami. Poukazujú na to, že momentálne neexistuje dostatočná rovnováha medzi znižovaním emisií a zachovaním konkurencieschopnosti oceliarskeho priemyslu.

„Pri výrobe jednej tony ocele v Európe sa vyprodukuje oveľa menej emisií ako v Číne alebo v Indii, kde sa o životné prostredie starajú menej. Potrebujeme realistické ciele, ktoré sú technicky a ekonomicky dosiahnuteľné,“ povedala Riesová.

Nie čínskemu štatútu trhovej ekonomiky

Výbor regiónov prejavil aj všeobecný nesúhlas s udelením štatútu trhovej ekonomiky Číne. Vo svojom stanovisku so znepokojením poukazuje na to, že po udelení tohto štatútu bude zavedenie účinných antidumpingových opatrení takmer nemožné.

V tejto súvislosti tiež pripomína, že Čína v súčasnosti spĺňa len jedno z piatich kritérií EÚ, potrebných na uznanie za trhové hospodárstvo.

7. európsky summit regiónov a miest sa bude konať 8. – 9. 7. v Bratislave.         

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...