Vyhľadávanie:

Prázdny
Prázdny

Spoločne pre región 2019 

Prázdny

Projekty, prostredníctvom ktorých pomáhame komunite.

Názov projektu:
Kreatívnou činnosťou k pomoci
Realizátor:
Maják nádeje


 

Cieľ projektu:
Zorganizovať tvorivé dielne pre mladých ľudí z rodín v núdzi, do ktorých sa zapoja aj rodičia a verejnosť.
V združení Maják nádeje sa rozhodli realizovať tento projekt z dôvodu, že rodiny v núdzi nemajú uspokojené základné potreby (strava, vhodné bývanie) a tým pádom ani deti z týchto rodín nemajú rovnaké príležitosti na trávenie voľného času ako ich rovesníci. Často potom tieto deti ostávajú doma alebo ich vychováva ulica.
Do tvorivých dielní sa zapojilo približne 35 mladých z rodín v núdzi a 30 rodičov. Na niektoré stretnutia sa pripojila aj verejnosť z blízkeho okolia. Pre ľudí, ktorí navštevovali dielne, vznikol priestor na vytvorenie skupiny, kde sa mohli rozprávať, zdieľať a pomáhať si, a to aj po jej skončení. Medzigeneračné vzťahy sa posilnili tým, že do realizácie projektu boli zapojené rôzne vekové skupiny. Tvorivé dielne mali pozitívny dopad aj na empatiu a charitatívne cítenie obyvateľov Košíc, ktorí sa iniciatívne zapojili do realizácie projektu. Z grantu sa nakúpili látky, ktoré sa využili pri tvorivých dielňach.
Väčšina rodín si dielne obľúbila, lebo ako sami tvrdia, sú pre nich miestom oddychu, priateľstiev a nových skúseností. Dielne mali pozitívny vplyv aj na pracovné návyky mladých, pre ktorých bola pravidelnosť najväčší problém. V neposlednom rade projekt pomohol aj dobrovoľníkom (10 osôb), ktorí mali možnosť realizovať sa a rozvíjať svoje prosociálne a altruistické vlastnosti.

Názov projektu:
Piaty hrad – čítanka pre hradné samosprávy
Realizátor:
Obec Lipovce

 


 

Cieľ projektu:
Vydať vzdelávací materiál o obnove hradov a poskytnúť ho 16 obciam, ktoré na svojom území majú chátrajúce kultúrne pamiatky.
Obec sa rozhodla realizovať tento projekt, pretože sa chcela naučiť postup pri záchrane hradu – od komunikácie s pamiatkarmi, návštevníkmi cez rozvoj partnerstiev, zásad bezpečnosti pri práci, až po samotnú technológiu konzervácie murív. Sekundárnym zámerom bolo zozbierať všetky skúsenosti pri záchrane hradov z okolia a vydať ich vo forme vzdelávacej publikácie pre obce.
Prvý cieľ sa podarilo splniť úspešnou obnovou Lipovského hradu. Počas obnovy sa uskutočnil archeologický výskum, murárske práce, úprava okolia hradu a príprava materiálu na ďalšiu sezónu. Obec zorganizovala 6 dobrovoľníckych brigád zameraných predovšetkým na zabezpečenie vody, hasenie vápna a dovoz hasnice. Do brigád sa okrem dobrovoľníkov zapojili aj pracovníci obecného úradu, poslanci a dobrovoľní hasiči.
V rámci naplnenia druhého cieľa boli oslovení starostovia obcí, ktoré už majú skúsenosti s obnovou hradov a spísali sa ich skúsenosti, aká bola ich cesta k obnove hradu. Do tohto procesu boli zapojení 4 starostovia z obcí – Podhradík, Ruská Nová Ves, Obišovce a Lipovce. Výsledkom tohto stretnutia bola publikácia, ktorá pomôže mobilizovať kapacity aj v ďalších hradných samosprávach. Z grantu sa uhradila výroba a vydanie publikácie a materiál na obnovu hradu Lipovce.

 

Názov projektu:
Multifunkčné ihrisko pre všetkých
Realizátor:
Obec Nižný Klátov


 

Cieľ projektu:
Zmodernizovať vonkajšie verejné multifunkčné ihrisko, aby bolo atraktívne pre deti a mládež na trávenie voľnočasových aktivít.
V obci Nižný Klátov pri Košiciach sa rozhodli realizovať tento projekt z dôvodu, že stále menej detí trávi čas s rodičmi pri športových aktivitách. Obec síce má vybudované ihrisko, avšak bolo potrebné ho zmodernizovať, aby bolo atraktívne pre deti a mládež na trávenie voľnočasových aktivít.
Do realizácie prác a zmodernizovania ihriska sa zapojilo celkovo 25 dobrovoľníkov z obce a USSK. Dobrovoľníci počas brigád odfrézovali polia oplotenia, natreli mantinely okolo ihriska, obrúsili a vymaľovali konštrukciu – stĺpy okolo celého ihriska. Následne sa pustili do osadenia novej, modernej EPDM plochy a posledným krokom bolo namaľovanie čiar na ihrisku. Z prostriedkov grantu sa okrem pletiva zakúpili aj nové basketbalové koše, volejbalová/nohejbalová sieť a hádzanárske brány so sieťami.
Výsledky projektu využíva široká verejnosť a obyvatelia obce. Žiakom základnej školy, ktorá je spádová aj pre ďalšie obce – Hýľov, Vyšný Klátov, Zlatá Idka a aj materskej školy, poskytlo obnovené ihrisko nový priestor na hry a športové aktivity s rodičmi. V neposlednom rade využívajú ihrisko žiaci z MŠ a ZŠ na vyučovanie telesnej výchovy a dopravnej výchovy.

Názov projektu:
Vonkajšie cvičisko
Realizátor:
SOPKA, n.o.

 


 

Cieľ projektu:
Vybudovať bezpečné vonkajšie cvičisko na rozvíjanie pohybových aktivít a dosiahnuť vyššiu športovú gramotnosť u detí a mládeže školy ako aj obce.
Dobrovoľníci z neziskovej organizácie SOPKA sa rozhodli zrealizovať výstavbu vonkajšieho cvičiska, aby vytvorili lepšie podmienky na rozvoj fyzickej zdatnosti detí a mládeže a zvýšili tak ich športovú gramotnosť. Vonkajšie cvičisko slúži pre všetky pohybové krúžky ZŠ Seňa, ako aj ostatné deti a dospelých v obci Seňa.
Prvým krokom pri realizácii projektu bola úprava terénu, nakoľko na vytipovanom mieste rástla tráva a burina. Na úpravu bolo potrebné použiť ťažkú techniku, ktorá odstránila veľké korene po vyrezaných stromoch. Pri pomocných prácach asistovali aj žiaci zo základnej školy. Druhým krokom bolo vybetónovanie pätiek pre cvičebné stroje. Finálnym krokom bolo samotné osadenie strojov, ktoré zrealizovala certifikovaná firma. Po ňom už iba nasledovalo zasiatie trávy, ktoré opäť realizovali žiaci ZŠ. Celá výška grantu bola použitá na nákup cvičebných strojov.
Výsledkom celého projektu bolo osadenie piatich nových cvičebných strojov, ktoré zvýšia športové možnosti pre deti, žiakov ZŠ a obyvateľov v obci Seňa. Na projekte sa podieľalo 31 dobrovoľníkov z radov neziskovej organizácie a žiakov ZŠ.

 

 

S p o l o č n e   p r e   r e g i ó n   2 0 1 9

POMÁHAME KOMUNITE

KONTAKTUJTE NÁS OSOBNE

Ľubomíra Šoltésová

koordinátorka projektu

    +421 55 673 4250

    lsoltesov@ask.uss.com

Ako môžeme pomôcť vašej firme rásť?

Pri záujme o spoluprácu nám neváhajte napísať správu. Budeme Vás obratom kontaktovať s konkrétnou ponukou.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...