Vyhľadávanie:

V Materskom centre Drobec sa deti učia o prírode a ochrane životného prostredia

Ako funguje svet zvierat, hmyzu a rastlín, či ako sa zodpovedne správať k životnému prostrediu, učia sa deti na Zemplíne prostredníctvom iniciatívy EKODROBEC- spoznávaj a chráň. V tomto roku získal tento projekt grant v rámci programu Spoločne pre región, ktorý vyhlasuje spoločnosť U. S. Steel Košice v spolupráci s Karpatskou nadáciou. Za projektom stojí iniciatíva Materského centra Drobec, ktoré pôsobí v Michalovciach už od roku 2007. Navštevujú ho predovšetkým mamičky na rodičovskej dovolenke spoločne so svojimi ratolesťami. Mnoho činností MC Drobec je sústredených do herne na Základnej škole na Krymskej ulici v Michalovciach, kde sa pre deti a rodičov organizujú tvorivé dielne, besedy a prednášky na rôzne témy.

Tohto roku k nim pribudli aktivity zamerané na spoznávanie prírody a ochrany životného prostredia. "Projekt EKODROBEC - spoznávaj a chráň sme spustili v apríli. Je určený pre rodiny s deťmi, členov a sympatizantov materského centra, ale aj pre širokú verejnosť. Mnoho aktivít už máme za sebou, ale niektoré nás len čakajú," informovala o stave projektu jeho hlavná koordinátorka a štatutárna zástupkyňa MC Drobec Adriana Jacečková. Akcie organizujú formou besied, prednášok alebo tvorivých dielní a výletov pre rodiny.

A čo všetko už v materskom centre stihli? Je toho pomerne dosť. Ešte v apríli zorganizovali pre deti v spolupráci so združením SOS Birdlife Slovensko prednášku Ako žijú vtáky, hmyz a zvieratká. Na túto tému nadväzovala tvorivá dielňa, kde dievčatá a chlapci vyrábali vtáčiky z rôznych materiálov, napríklad i z odpadu. Práve ten zohráva v projekte dôležitú úlohu, deti sa učia, ako s ním správne nakladať. Na "operence" bola zameraná aj ďalšia aktivita, pozorovanie vtákov sa konalo vo Vtáčom raji v obci Senné. Začiatkom mája zorganizovali v materskom centre ďalší workshop zameraný na výrobu zvieratiek z plastových fliaš a téglikov. V prednáške, ktorú materské centrum pripravilo v spolupráci s Obvodným úradom životného prostredia v Michalovciach, sa deti dozvedeli čo-to o znečisťovaní a ochrane životného prostredia. Odborníci tiež drobcom názorne ukázali, ako sa má správne separovať odpad.

Jún sa niesol v znamení rodinných výletov. Začiatkom mesiaca deti navštívili farmu v Stretave, kde mali možnosť "naživo" vidieť všakovaké zvieratá. Mnohé pritom využili možnosť zajazdiť si a nakŕmiť kone a poníky. Nezabudnuteľné zážitky si odniesli aj zo zooparku v Stropkove, ktorý navštívili koncom júna. Počas tohto výletu deti pozorovali zvieratá žijúce na Slovensku, ale aj v exotických krajinách. V júli sa zas deti naučili niečo zo života včiel. S neformálnou skupinou Včelári z Vtáčieho raja natierali a osadzovali úle, ochutnávali med a medové nápoje a taktiež zdobili medovníčky.

Okrem poznávacích a vzdelávacích činností materské centrum zorganizovalo aj jednu environmentálnu brigádu. V Avescentre v Sennom deti s rodičmi vyčistili okolie od odpadu, upravili terén a podieľali sa aj na vybagrovaní jazierka.

"S účasťou na akciách sme veľmi spokojní, najväčší záujem zo strany detí a rodičov bol o exkurzie. Očakávame, že aj ďalšie plánované akcie budú úspešné. Chystáme sa ešte navštíviť Morské oko, Botanickú záhradu v Košiciach, zorganizovať besedu o chránených oblastiach na Slovensku a tvorivé dielne Vyrábame kvetinky a Vyrábame vtáčie búdky," prezradila najbližšie plány Materského centra Drobec v Michalovciach A. Jacečková.

ADRESA:
 

U. S. Steel Košice, s.r.o.
Vstupný areál U. S. Steel
044 54 Košice
Slovenská republika

FAKTURAČNÉ ÚDAJE:
 

IČO: 36 199 222
IČ DPH: SK7020000119
Obchodný register: Okresný súd Košice I, Odd.: Sro, Vložka č.: 11711/V

NAVŠTÍVTE NÁS:

 

Ako sa k nám dostať - Google map

GPS súradnice:
48.624314 N, 21.188045 E –

Nakladacie miesta DZ EXpedícia

Môžete navštíviť aj stránky našej materskej spoločnosti
United States Steel Corporation.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...