Vyhľadávanie:

Grant z programu Spoločne pre región poslúžil na vybudovanie klubovne s mini múzeom

Chlapci a dievčatá združení pri Košickej detskej historickej železnici majú dôvod na radosť. Do ich itineráru pribudla klubovňa s minimúzeom, na ktorú získali financie z grantového programu Spoločne pre región. Každoročne ho organizuje U. S. Steel Košice s Karpatskou nadáciou. Mladí nadšenci železničnej dopravy použili peniaze na zriadenie a zútulnenie priestorov v bývalej horárni v blízkosti detskej železničky, v ktorej nachádzajú priestor na sebarealizáciu.

"Financie išli hlavne na opravu omietok a vymaľovanie priestorov klubovne. Časť grantu sme použili tiež na rekonštrukciu výhybkového návestidla a informačných tabúľ," vysvetľuje riaditeľ detskej železnice a zároveň koordinátor projektu Mladý železničiar 2014 - ochrana a záchrana detskej železničky Ľubomír Lehotský. "V klubovni sa nám podarilo vytvoriť malú expozíciu železničných artefaktov. Niektoré, nie je ich však veľa, pochádzajú z éry budovania detskej železničky. Návštevníci tu môžu nájsť napríklad komponenty z parného rušňa, návestidlá, informačné tabule, ako aj dobové uniformy zo sedemdesiatych rokov." Ako ďalej konštatuje, z projektu taktiež opravili jedno unikátne pôvodné návestidlo, takzvaný sklonovník. Na jeho rekonštrukcii sa podieľal mladý železničiar so zdravotným postihnutím. Ľubomír Lehotský dodáva, že v klube dávajú možnosť na sebarealizáciu aj ľuďom s hendikepom, ako aj deťom zo sociálne slabších rodín.

V klubovni sa mladí železničiari stretávajú od tohtoročného leta, no oficiálnym dátumom otvorenia bol 1. november. Predstavenie tejto novinky širokej verejnosti si chlapci a dievčatá nechali až na minulú sobotu, keď na detskú železnicu zavítal Mikuláš.

Klub mladých železničiarov funguje pri detskej historickej železničke od roku 2012 a v súčasnosti má vyše päťdesiat členov. Každú sezónu pribúdajú noví. Chlapci a dievčatá sa podieľajú na kompletnej prevádzke Košickej detskej historickej železnice, môžete ich stretnúť napríklad ako výhybkárov alebo sprievodcov. Samozrejme, vždy pod dohľadom dospelých. Pomáhajú tiež pri rekonštruovaní rušňov, obnove staničného rozhlasu či hodín. Ruku k dielu prikladajú tiež pri rôznych brigádach, čistení trate a okolia od odpadkov.

Mladí železničiari sú aktívni v nadväzovaní kamarátstiev s rovesníkmi zo zahraničia. Intenzívnu družbu udržujú napríklad s členmi Bieszczadzkej lesnej železnice, ktorých už boli niekoľkokrát navštíviť. Ak prídu poľskí kamaráti do Košíc, mladí železničiari ich už privítajú v novej klubovni.

"Sme veľmi radi, že U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia vidia zmysel v zachovaní a rozvoji detskej železnice. Vďaka tejto podpore môžeme budovať jadro nadšencov, ktorí sa stanú pilierom fungovania železničky v budúcnosti," uviedol na záver Ľ. Lehotský.

ADRESA:
 

U. S. Steel Košice, s.r.o.
Vstupný areál U. S. Steel
044 54 Košice
Slovenská republika

FAKTURAČNÉ ÚDAJE:
 

IČO: 36 199 222
IČ DPH: SK7020000119
Obchodný register: Okresný súd Košice I, Odd.: Sro, Vložka č.: 11711/V

NAVŠTÍVTE NÁS:

 

Ako sa k nám dostať - Google map

GPS súradnice:
48.624314 N, 21.188045 E –

Nakladacie miesta DZ EXpedícia

Môžete navštíviť aj stránky našej materskej spoločnosti
United States Steel Corporation.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...