10.12.2010

Hutníci pomáhajú plniť potreby a sny druhých

Košice, 10. december 2010 - Celoročné dobročinné aktivity hutníckej spoločnosti vyvrcholili vianočným koncertom Stromček prianí, ktorý sa konal v piatok v Štátnom divadle Košice.

Zamestnanci U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločností sa tak, ako v uplynulých rokoch, aj tentoraz snažili spríjemniť najkrajšie sviatky tým, ktorí to najviac potrebujú. Zo stromčekov prianí v priestoroch fabriky zobrali kartičky so želaniami detí, ktoré im splnili. V tomto roku bolo prianí vyše dvestosedemdesiat a darčeky putovali do Základnej školy internátnej pre nevidiace deti v Levoči, do Strednej odbornej školy a odborného učilišťa pre žiakov so zrakovým postihnutím v Levoči a do Detského domova v Spišskom Štiavniku. Najčastejšie si chlapci a dievčatá želali hračky, športové potreby a kozmetiku. Každý zo subjektov dostal aj finančnú podporu vo výške 8 500 eur. Deti dostali aj jedno mimoriadne prekvapenie v podobe nádherných kníh, ktoré majú podporiť ich záujem o čítanie a vzdelávanie. Zo svojej literárnej tvorby im prišli predčítať spisovatelia Peter Karpinský a Ľubomír Lehotský.

Pomoc oceliarov v závere roka smerovala aj do zdravotníctva. Ako sa už stalo v predvianočnom čase dobrým zvykom, zamestnanci sa zapojili do finančnej zbierky pre Očné oddelenie na Rastislavovej ulici a Očnú kliniku na Triede SNP Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Výťažok zo zbierky sa neskôr strojnásobil, keďže rovnakou sumou, akú dalo dohromady viac než sedemtisíc hutníkov, prispeli i samotná firma a Nadácia U. S. Steel Košice. Spoločný finančný dar vo výške 79 473 eur bude použitý na kúpu špeciálneho laserového koagulátorového prístroja a fundus kamery. Symbolický šek od prezidenta U. S. Steel Košice Georgea F. Babcoka počas koncertu prevzala riaditeľka Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Iveta Marinová. Celková finančná pomoc pre všetky na koncerte obdarované neziskové organizácie tak predstavovala 104 973 eur.

"Koncert Stromček prianí má medzi hutníkmi už svoju tradíciu. Stal sa vyvrcholením namáhavej práce a spoločenskej zodpovednosti našej firmy a jej zamestnancov voči regiónu, v ktorom žijeme a pracujeme. Pomáhame tým, ktorí to potrebujú a zaslúžia si našu pomoc. Košickí hutníci svoju solidaritu a spolupatričnosť už neraz dokázali. Znovu to potvrdili nielen stovky darčekov, ale aj tohtoročná dobrovoľná finančná zbierka, ktorej výťažok venujú zdravotníckym zariadenia zaoberajúcim sa chorobami zraku," povedal na margo filantropických aktivít spoločnosti U. S. Steel Košice jej prezident George F. Babcoke.

Súčasťou dobročinných aktivít hutníkov je od 5. do 23. decembra aj charitatívny stánok na Hlavnej ulici v Košiciach, v ktorom dáva firma príležitosť devätnástim neziskovým organizáciám prezentovať svoju činnosť. Organizuje tiež verejnú finančnú zbierku na ich ďalší rozvoj. Chod stánku zabezpečujú dobrovoľníci z radov zamestnancov a štipendistov U. S. Steel Košice.

Program vianočného koncertu svojím vystúpením spríjemnili Adriana Kučerová, LaGioia, Kristína, Miro Šmajda, Robo Opatovský, Anita Soul a orchester Štátneho divadla Košice.