Vyhľadávanie:

A zrazu začala počuť

A zrazu začala počuť

Príbeh dievčatka, ktoré ohluchlo počas otravy krvi a zápalu mozgových blán je srdcervúci, ale má šťastný koniec.

Len pred pár dňami opustilo nemocnicu dievčatko, ktoré operoval unikátnym spôsobom primár ORL oddelenia MUDr. Andrej Koman ( na ilustračnej snímke z roka 2018). Po chorobe, ktorá spočiatku nevyzerala na nič neobvyklé, sa ochorenie prudko zhoršilo a ohrozilo život dieťatka. Po ústupe ohrozenia na živote  lekári spozorneli – dievčatko prestalo rozprávať. Na ORL oddelení veľmi skoro zistili, že dôvodom je hluchota, ktorá bola následkom prekonanej choroby. Primár Koman sa podujal na unikátnu operáciu a výsledkom je, že dieťa dostalo najmodernejšie implantáty a znova počuje. Zásadne mu to zmení život, pretože sa vďaka tomu nezostane hluchonemé.

Do určitej miery  je tento neštandardný darček od lekárov aj dozvukom našej zbierky. Ešte koncom roka  2018 sme v rámci dobrovoľnej finančnej zbierky pre Detskú fakultnú nemocnicu v Košiciach dali dohromady sumu 40 909,35 eura, ktorú spoločnosť U. S. Steel Košice a Nadácia U. S. Steel Košice strojnásobili na 122 728, 05 eura. Vďaka tomu lekári v Košiciach môžu poskytovať aj také medicínske vyšetrenia, a liečbu najmodernejšími implantátmi, za ktorými predtým odchádzali malí pacienti až do Brna alebo Bratislavy.

Ročne vyšetria na ušno-nosno-krčnom (ORL) Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach 13 tisíc detí a diagnostiku sluchu absolvuje takmer dvetisíc. Je povzbudzujúce, že deti, ktoré by boli nútené žiť bez toho, aby počuli slová rodičov, lekári vyliečili z hluchoty. 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...