Vyhľadávanie:

Ste pripravení na zálohovanie PET fliaš?

Ste pripravení na zálohovanie PET fliaš?

Určite už každý o systéme zálohovania plastových fliaš a plechoviek niečo čítal. Jeho zavedenie vítajú najmä tí, ktorých hnevá množstvo pohodených fliaš v prírode, znečistené brehy a toky našich riek. Pritom všetok tento odpad je z materiálov, ktoré sa dajú vyseparovať a recyklovať. Z vyzbieraných, vyčistených a podrvených fliaš sa vyrábajú plastové vločky vo veľkosti 8-12 mm, ktoré slúžia na výrobu nových fliaš, viazacích pások, automobilového textilu, ale napr. aj obalov na vajíčka. Plechovky, podobne ako iný kovový odpad, sa dajú takisto výborne recyklovať.

Poďme si teda pripomenúť základné zásady systému zálohovania:

  • Zálohovať sa budú nápojové plastové fľaše a plechovky s objemom 0,1 až 3 litre, musia mať však vedľa čiarového kódu písmeno Z a text Zálohované (staršie neoznačené fľaše musia obchodníci dopredať do konca júna 2022).
  • Za každú zálohovanú fľašu a plechovku zaplatíme o 15 centov viac a dostaneme ich späť pri vrátení. Zároveň platí, že obaly môžeme vrátiť aj do inej predajne než tej, kde boli zakúpené.
  • Vracajú sa iba nepoškodené, nestlačené plechovky a fľaše spolu s vrchnákom. Rovnako čiarový kód musí byť nepoškodený a čitateľný. Do žltých nádob však naďalej separujeme stlačené nezálohované obaly, fľaše zakúpené v zahraničí a ostatný plastový odpad.
  • Zálohované fľaše a plechovky sa dajú vrátiť na Slovensku v ktorejkoľvek veľkej predajni nad 300 m2, príp. aj v menších predajniach, ktoré sa do zálohovania dobrovoľne zapojili.
  • Zber môže byť automatizovaný alebo ručný, podľa toho, pre aký sa predajňa rozhodne. Potvrdenku o vrátení tovaru bude možné odpočítať z nákupu alebo priamo vyplatiť v pokladnici danej prevádzky.
  • Zálohovanie sa nevzťahuje na obaly od mlieka, mliečnych nápojov, sirupov a alkoholických nápojov s obsahom alkoholu vyšším ako 15 percent.

Hoci zálohovanie začína už o pár dní, niet sa čoho obávať. Osvojíme si ho podobne ako zálohovanie sklenených fliaš od piva. Dôležité je, aby mali spotrebitelia dostatok odberných miest na vrátenie. Potom snáď už žiadna plastová fľaša ani plechovka neskočí nevyužitá či pohodená v prírode.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...