Vyhľadávanie:

Ako neprísť o peniaze i čas

Ako neprísť o peniaze i čas

Kurzy o manažovaní projektov naučili veľa, pochvaľovali si účastníci

Kurz
Generálny manažér Michael L. Terry s jednou z ešte zabalených motorizovaných jednotiek, na ktorých sa účastníci učili, ako sa manažujú projekty.

Už ste niekedy niečo plánovali - napríklad projekt výstavby rodinného domu? Všetko ste si síce naplánovali, stanovili, koľko vás to bude stáť a nakoniec napriek tomu ste zistili, že ste finančný rozpočet i časový harmonogram výstavby poriadne prekročili. Nuž, dôvod je jednoduchý - niečo vo vašom projekte nebolo správne, na niečo ste zabudli, a to vás stálo čas i financie navyše.

V U. S. Steel Košice každodenne vznikajú nové projekty, ktoré si žiadajú dôkladnú prípravu - práve preto, aby sa predišlo zbytočným komplikáciám, navýšeniu nákladov i predĺženiu času realizácie projektov.

Úsek Generálneho manažéra pre inžinierske činnosti v predchádzajúcich dňoch zorganizoval v stredisku Hrabina dve školenia o manažovaní projektov. "Obidva tréningy sme začali preto," vysvetlil generálny manažér Michael L. Terry, "lebo sa chceme ešte viac zlepšiť pri plánovaní a realizácii investičných projektov. Podobných školení v spoločnosti USS Corporation sa zúčastnilo už viac ako 5 tisíc zamestnancov. Výsledky ukazujú, že tieto tréningy v oblasti manažovania projektov prispievajú k prehlbovaniu vedomostí zamestnancov a pomáhajú pri kontinuálnom zlepšovaní celého projektového procesu. Zúčastňujú sa ich nielen inžinieri z nášho úseku, ale aj zamestnanci z iných pracovísk USSK - z odboru bezpečnosti pri práci, ľudských zdrojov, údržby, informačných technológií i z výroby."

Kurzy o manažovaní projektov podľa slov generálneho manažéra Michaela L. Terryho i Davida J. Hathawaya, vedúceho odboru riadenia projektov, možno hodnotiť ako veľmi prospešné. Už aj preto, že ukázali všetkým, ktorí sa na príprave i realizácii projektov podieľajú, kde možno očakávať rôzne riziká, čo všetko treba urobiť a na čo všetko treba myslieť, aby bol konečný výsledok úspešný. "Veď práve také tréningy učia ľudí ako majú v budúcnosti správne postupovať a vyvarovať sa chýb," konštatovali zhodne obaja.

Všetci účastníci kurzov oceňovali vysokú úroveň tréningov. Aj takí, čo na začiatku váhali, prečo vlastne na tento kurz prišli, veď sa pravidelne nepodieľajú na príprave a realizácii projektov, hneď po prvej prednáške zmenili názor. Prednášal renomovaný odborník William J. Pinkerton z USA, ktorý stál pri zrode nejedného projektu s celosvetovým významom - stačí spomenúť napríklad jeho účasť na vesmírnom programe Apollo. V súčasnosti učí manažovať investičné projekty. "Veď v oceliarskych spoločnostiach sú v hre stovky miliónov dolárov, takže sa nesmú robiť chyby," povedal Pinkerton. "Štyri dni školíme a v piaty deň prebieha cvičenie, v ktorom si všetci preveria vedomosti. Cvičenie trvá štyri hodiny - za štyri hodiny si musia naplánovať, realizovať, odskúšať a vyhodnotiť projekt so všetkým, čo prináša," vysvetlil Pinkerton. "Čas súťažiacim merajú hodiny, na ktorých sa jedna minúta rovná dvom dňom. Na projekt majú veľmi tesný harmonogram, musia pracovať veľmi pozorne, aby stihli urobiť projekt v stanovenom čase. Na dnešnom tréningu majú účastníci za úlohu vypracovať projekt na malé motorizované jednotky poháňané batériou a keď ich ukončia, vyskúšať ich jazdu, aby sa preverilo, či tieto jednotky aj fungujú. Celé cvičenie je veľmi podobné konkrétnym projektom, s ktorými sa môžu stretnúť v reálnej praxi. To, čo sa naučia na tomto kurze, ktorý je naozaj veľmi náročný, určite nezabudnú." Ako skonštatovali aj samotní účastníci, nestačilo si kurz iba odsedieť. Bolo treba pozorne počúvať a mnohí, ako povedal jeden z účastníkov Karol Gordiak, sa doma aj pripravovali a študovali materiály k danej problematike.

Na tréningu sa zúčastnili štyri tímy po sedem členov. Počas cvičenia každý člen tímu mal presne stanovenú úlohu - jeden plánoval, druhý strážil náklady, tretí naháňal dodávateľov, štvrtý sledoval dodržiavanie termínov, ďalší vybavoval peniaze v banke.

Pretože aj tu mali síce fiktívnu, ale takisto ako v reále, nekompromisnú banku, u ktorej po vypracovaní projektu žiadali o peniaze na jeho financovanie. Každú položku museli mať podloženú, pretože ináč by bankár, ktorého na tomto školení zastupoval William J. Pinkerton, projekt odmietol. Manipulovalo sa s peniazmi, ktoré taktiež iba simulovali tie ozajstné, no v tomto prípade boli dôležité ako pravé. Do toho všetkého tikali hodiny, ktoré každou minútou odkrajovali dva dni z plánovaného časového harmonogramu. "Peniaze na projekt sme dostali," s úsmevom sa od bankára k svojmu tímu vracal Július Hobor. Zatiaľ ide všetko, ako sme chceli," povedal narýchlo cestou späť Oceli východu. "Zatiaľ skúšame na istotu, uvidíme, ako sa nám bude dariť ďalej."

Účastníkom boli k dispozícii erudovaní tlmočníci. Jedným z nich bol aj Štefan Link, ktorý počas svojho mnohoročného pôsobenia v košických železiarňach stál pri zrode mnohých významných projektov. Ako povedal, "tento projekt je výnimočný tým, že má veľmi dobrý systém, dáva veľmi dobrý prehľad. Keď niekto postupuje presne podľa tohto systému, nemôže vykonať neúspešný projekt. Je to projekt pre človeka v praxi, je veľmi praktický. Jeho veľkou výhodou je to, že sa dá aplikovať v rôznych oblastiach, nielen pri investičných projektoch, ale napríklad aj v oblasti bezpečnosti pri práci."

Záver bol naozaj dramatický. Jeden tím už začal skúšať zmontované autíčka, ďalší ešte len motorizovanú jednotku montoval. Ako sa mohla Oceľ východu presvedčiť, autíčka fungovali, prešli určenú trasu, aj keď nie každé v rovnakom čase. Išli, aj napriek tomu, že si tímy počas realizácie projektu neskontrolovali, či sú batérie v poriadku. A predstavte si, práve v tomto prípade bol prichystaný chyták - tímom k motorizovaným jednotkám priložili slabé batérie, preto autíčka išli pomerne pomaly a do cieľa prišli v horšom čase. Pre tímy to bola naozajstná skúsenosť. Presvedčili sa, že žiadna maličkosť sa pri plánovaní a realizácii projektov nemôže vynechať, na nič zabudnúť, pretože sa za to platí. Buď, ako v tomto prípade, stratou času alebo zvýšením nákladov, či ďalším iným problémom. Ale ako povedal pre Oceľ východu generálny manažér Michael L. Terry, práve o to v tomto kurze išlo - naučiť ľudí predvídať všetky riziká, ktoré v procese manažovania projektov môžu vzniknúť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...