Vyhľadávanie:

Ako prvý vyštartoval balón s logom USS

Ako prvý vyštartoval balón s logom USS

V stredu večer o šiestej to na námestí Osloboditeľov v Košiciach vyzeralo naozaj beznádejne. Zatiahnutá obloha a dážd neveštili nič dobrého. Balónisti, ich pasažieri, ale aj prizerajúci sa Košičania, však boli nakoniec za svoju trpezlivosť odmenení a dočkali sa. Okolo siedmej sa zázračne vyjasnilo a hoci pofukoval mierny vietor, účastníci 13. ročníka Medzinárodnej balónovej fiesty pod názvom U. S. Steel Balloon Cup Košice mohli začať s nafukovaním balónov.

"Príprava balónu na štart trvá okolo 15 minút, všetko závisí od zručnosti posádky," povedal Oceli východu pilot modrého balónu s logom USS Andrej Krištofčík. Sám sa okolo balóna spolu s dvoma pomocníčkami otáčal veľmi obratne, koordinované pohyby poukazovali na vysokú profesionálnosť. A naozaj, čoskoro do balóna nastúpili okrem neho aj dvaja pasažieri - viceprezident John B. Peters s manželkou, ktorí prizerajúcim zamávali a ako prví zo všetkých balónov vyštartovali smerom na juh. Po chvíli ich nasledovali ďalšie balóny, v jednom z nich po prvýkrát v živote letel aj viceprezident USSK Andrew S. Armstrong, ktorému sa, ako neskôr povedal, let nesmierne páčil. Fiesta pokračovala vo štvrtok ráno, už okolo siedmej mohli obyvatelia Košíc obdivovať slnkom zaliatu oblohu posiatu pestrofarebnými balónmi.

V ten deň balónisti medzi sebou súťažili v hone na líšku, pohár prezidenta USSK a veľkú fľašu šampanského vyhral Jaroslav Burdych, ktorý deň predtým v stredu v balóne viezol viceprezidenta Armstronga a zhodou okolností práve z jeho rúk si prevzal aj svoju výhru. U. S. Steel Balloon Cup sprevádzali ďalšie atraktívne podujatia - nočné nafukovanie balónov pri OC Optima v piatok večer i sobotňajšie zábavné popoludnie pre obyvateľov Košíc. V sobotu na balónovú fiestu prišli aj deti z Detského domova z Nižnej Kamenice, ktoré, ako sme už spomenuli v minulom čísle Ocele východu, už týždeň predtým súťažili so svojimi prácami na tému Lietanie v balóne.

Počas fiesty sme mohli obdivovať dvadsať balónov a jednu vzducholoď z Holandska, Španielska, Poľska, Maďarska, Čiech a, samozrejme, aj Slovenska. Organizátorom podujatia bola spoločnosť ADS ballooning a Balón klub Košice, U. S. Steel Košice bola generálnym partnerom podujatia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...