Vyhľadávanie:

Ako sme začínali (2)

Ako sme začínali (2)

S Jánom Cabanom o histórii olympiád železiarov

Spoločnosť VSŽ Industria sídlila od roku 1992 v Košiciach a kontakt s firmou VSŽ nebol ideálny. Postupne sa začali presadzovať aj ďalšie aktivity železiarov ako Dni hutníkov a neskôr Dni VSŽ, počas ktorých sa tiež konali športové súťaže a turnaje. Športové hry Industrie mali od roku 1993 aj zimnú časť, kedy sa po prvý raz uskutočnili na Kojšovskej holi preteky v obrovskom slalome a v behu na lyžiach.

Letné športové hry Industrie pokračovali v rokoch 1994 a 95 tretím a štvrtým ročníkom. Avšak záujem o rekreačný šport bol aj z iných spoločností VSŽ obrovský a tak sa v roku 1996 konal 6. ročník už ako Športové hry VSŽ. Uskutočnili sa v dňoch 4. - 5. októbra a popri futbale a volejbale sa súťažilo v ďalších športových odvetviach. Pribudli kolky, stolný tenis a nohejbal. Do súťaží sa zapojilo 700 zamestnancov z 29 spoločností a divíznych závodov. Oproti uplynulým piatim rokom, kedy sa konali Športové hry Industrie, sa od roku 1996 už nesúťažilo v streľbe zo vzduchovky, v branných pretekoch a neorganizovali sa súťaže pre deti. Centrum súťaží bolo vo Všešportovom areáli za hádzanárskou halou. Všetky športoviská boli vtedy v okruhu jedného kilometra, takže na takomto malom priestore bolo vytvorené akési rodinné prostredie.

"Organizovať takéto športové hry bolo od roku 1991 vždy náročnejšie a náročnejšie", hovorí Ján Caban, ktorý bol pri zrode športových súťaží zamestnancov v železiarňach, terajší šéf organizačného výboru zimnej i letnej olympiády U. S. Steel Košice a pokračuje: "Vždy pri vyhodnotení súťaží a odovzdávaní pohárov a diplomov sme sa lúčili slovami, nie dovidenia o rok, ale dúfajme, že sa o rok možno naposledy stretneme. Bolo to zložité obdobie, často som musel "otravovať" nadriadených na rôznych úrovniach, aby pomohli pri organizovaní športových hier a naše aktivity podporili najmä finančne. No neodradilo nás to, boli sme spolu s organizátormi z jednotlivých závodov a spoločností odhodlaní vždy pripraviť nový ročník."

V roku 1997 sa stali zamestnanci z VSŽ, ale aj zo závodov v Žiari nad Hronom, Železiarní Podbrezová, OFZ Istebné a Kovohuty Krompachy spoluzakladateľmi novej doplnkovej dôchodkovej poisťovne Stabilita. Pozývali sme ich do súťaží a dva roky boli ich účastníkmi aj zamestnanci z maďarského Dunaujvárosu. Táto rôznorodá účasť, ale najmä rastúca kvalita súťaží bola dôvodom, že letné športové hry opäť zmenili svoj názov na Letnú olympiádu. V roku 1997 štartovalo z 32 spoločností 853 súťažiacich. V nasledujúcich dvoch rokov sme letné olympiády postupne zmodernizovali. Najprv vzniklo nové logo železiarskej olympiády, pri slávnostnom ceremoniáli sme vztyčovali vlajky (podnikovú a olympijskú), zapaľovali hutnícky oheň a skladali sľub pretekárov. A to trvá až dodnes.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...