Vyhľadávanie:

Ako správne nakladať s komunálnym odpadom?

Ako správne nakladať s komunálnym odpadom?

Komunálny odpad (ďalej „KO“) vzniká každodenne pri výkone pracovných,
ale aj mimopracovných aktivít každého z nás. Vieme, ako s ním správne nakladať?

Tím Environmentu poukazuje na ľudské „zakopnutia“, ktoré často dokážu prerásť do tzv. čiernych skládok, ako ste sa mali možnosť dozvedieť v článku Navonok usmiati, vnútri sklamaní zo dňa 02.05.2023. Čierne skládky vznikajú najprv „nevinne“, a to odhodeným papierikom, plechovkou, fľašou... a ako sa povie, „malá kopa si pýta viac“. Vzhľadom k tomu, že znečistenie životného prostredia sa dotýka každého z nás, má každý z nás, kto sa stane svedkom nesprávneho nakladania s odpadom, právo toho, kto túto činnosť vykonáva, upozorniť na protiprávnosť jeho konania. Zároveň má každý z nás  možnosť ohlasovať znečistenie životného prostredia odpadom (v rámci areálu USSK aj povinnosť urobiť tak, podľa usmernenia USM/0065 Odpady – kapitola 2. bod 2.1 a prílohy č. 23).

Pri odhadzovaní odpadov do voľnej prírody sa niekedy stretávame s názorom, že „niekto to uprace.“ A my sa pýtame: „Kto?“. Prečo nemôžeme vziať zodpovednosť do svojich rúk? Najlepší odpad je ten, ktorý nevznikne, preto by sme sa mali správať zodpovedne už pri nakupovaní tovaru s ohľadom na to, či po jeho spotrebovaní vznikne odpad, a ak áno, či ho bude možné  jednoducho recyklovať alebo nie. Keď sme už odpad vyprodukovali, tak ho dôsledne vytrieďme a nakladajme s ním správne (pozri environmentálnu bleskovku č. BENV/0031 pre prostredie v USSK a pre nakladanie s odpadom v domácnosti si pozri Náučný leták).

Nehovoriac o tom, koľko času a energie je potrebné vložiť do nápravy. Zároveň je potrebné podotknúť, že riešenie takýchto situácií je realizované nad rámec plánovaných pracovných činností v rámci USSK. Vzhľadom na fakt, že sa výskyt  čiernych skládok opakuje (viď. obrázok čiernej skládky naposledy objavenej dňa 04.09.2023 v areáli USSK), v závislosti od charakteru odpadov sa jedna upratovacia akcia môže vyšplhať až na tisíce eur (nezahŕňa náklady za pracovnú silu), pričom náklady sú mimo ročného rozpočtu USSK na odpady.

Zároveň chceme poukázať na správne triedenie odpadu, nakoľko sa jedná o účinný nástroj, ktorým predchádzame nárastu množstva zmesového KO (prípadne iných druhov odpadov) a zvyšujeme mieru recyklácie jednotlivých zložiek KO. V súčasnosti je trend neustáleho zvyšovania produkcie KO, ktorému je priamo úmerné aj zvyšovanie nákladov za KO. Preto je potrebné zvážiť naše správanie pri každej činnosti v domácnosti a v práci, aby sme predchádzali vzniku odpadov a zabránili tak jeho neúnosnej produkcii.

Oproti roku 2005 odpad na 1 obyvateľa narástol o 77,5 %  a v roku 2021 dosiahol 509 kg/obyvateľa SR. Zdroj: enviroportal.sk

Rástli aj náklady za komunálne odpady a konkrétne v Košiciach boli nasledovné:

 

Napriek nárastu produkcie KO chceme upriamiť pozornosť na pozitívum, že dochádza aj k postupnému zvyšovaniu miery jeho triedenia. Zároveň sú v USSK v súčasnosti požadované malé zmeny vo zvyšovaní vývozov zmesového KO (oproti počtu požiadaviek na navýšenie vývozov v predchádzajúcich rokoch), ktoré sú už len v prípadoch realizácie opráv na prevádzke z dôvodu zvýšeného výskytu dodávateľov na pracovisku.

Na záver chceme ešte zdôrazniť: zastavte sa, buďte všímaví, podeľte sa o svoje skúsenosti, pomôžte a prispejte k zmene pohľadu a konania ľudí vo vzťahu k prírode a ochrane životného prostredia pre nás všetkých a pre budúce generácie.

...začnime každý sám od seba.

Na obrázku je zobrazený stav, ako nemá vyzerať zberná nádoba na zmesový KO. Naopak, na titulnej fotke je príklad správneho triedenia KO.

Olívia Melegová, Environment

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...