Vyhľadávanie:

Balík Fit for 55 sa týka aj nášho podniku

Balík Fit for 55 sa týka aj nášho podniku

Ak chceme splniť cieľ EÚ a dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050, tak to vieme iba výraznou celosvetovou redukciou skleníkových plynov. S touto redukciou súvisí záväzok EÚ znížiť emisie do roku 2030 aspoň o 55%. V rámci balíka Fit for 55 EÚ prichádza s revíziou svojej legislatívy v oblasti klímy, energetiky a dopravy s cieľom zosúladiť súčasné právne predpisy s ambíciami do roku 2030 a následne do roku 2050. Balík chce zaviesť nové iniciatívy, ktoré by zabezpečili, aby politiky EÚ boli v súlade s klimatickými cieľmi, na ktorých sa dohodla Rada a Európsky parlament. Ambíciou balíka je posilniť inovácie a konkurencieschopnosť priemyslu EÚ a zároveň podporiť vedúce postavenie EÚ v celosvetovom boji proti zmene klímy.

Čo znamená „Fit for 55“?
„Fit for 55“ odkazuje na cieľ zníženia emisií aspoň o 55 %, ktorý EÚ stanovila pre rok 2030. Cieľom navrhovaného balíka je zosúladiť právne predpisy EÚ v oblasti klímy a energetiky s cieľom do roku 2030.

Súčasťou balíka je okrem iného i revízia systému EÚ na obchodovanie s emisnými kvótami (EU ETS, pozn.: zmena systému sa týka aj našej spoločnosti) vrátane jeho rozšírenia na lodnú dopravu, revízia pravidiel pre emisie z leteckej dopravy a vytvorenie samostatného systému obchodovania s emisnými kvótami pre cestnú dopravu a budovy, revízia smernice o obnoviteľných zdrojoch energie, prepracovanie smernice o energetickej efektívnosti, revízia smernice o zavádzaní infraštruktúry pre alternatívne palivá (napr. vodík), revízia smernice o zdaňovaní energie, mechanizmus kompenzácie uhlíka na hraniciach a ďalšie týkajúce sa najmä dopravy.

Plánovaná zelená zmena by však nemala ísť na úkor domáceho priemyslu, objemu investícií či počtu pracovných miest v krajine. Preto bude nutné nastaviť také podmienky, aby prijaté opatrenia umožnili úspešnú modernizáciu energetiky a dekarbonizáciu priemyslu pri zachovaní jeho konkurencieschopnosti.

Zdroj: Plán EÚ pre zelenú transformáciu - Consilium (europa.eu)

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...