Vyhľadávanie:

Bez materiálov by svet ako ho poznáme nemohol existovať

Bez materiálov by svet ako ho poznáme nemohol existovať

Fakulta materiálov, metalurgie a recyklácie TU v Košiciach vypisuje druhé kolo prijímacieho konania

Má už vaše dieťa jasno v tom, na ktorú vysokú školu pôjde študovať? Ak ešte stále váha, alebo nie je presvedčené, či ním zvolený odbor je to pravé z hľadiska uplatnenia v budúcnosti, Fakulta materiálov, metalurgie a recyklácie Technickej univerzity v Košiciach môže byť riešením. Dekanka fakulty doc. Ing. Iveta Vasková, PhD., vypísala druhé kolo prijímacieho konania na 22. augusta 2017. Ostáva teda ešte niekoľko týždňov na podanie prihlášky.

Svet bez ocele, medi a titánu, alebo bez moderných bio-keramických a iných nekovových materiálov a nanotechnológií by nebol taký, ako ho poznáme dnes. Len málokto si uvedomuje, že ľudstvo sa mohlo rozvíjať len vďaka tomu, že sa naučilo spracovať kovy a vyvíjať nové materiály. Automobily, lietadlá, raketoplány, počítače, mobilné telefóny – všetko je to vyrobené z materiálov. Surovinové zásoby Zeme nie sú nevyčerpateľné a preto musíme vedieť ako premeniť odpad na materiál, ktorý je možné opäť použiť. Aj o tom je štúdium na FMMR.

Fakulta materiálov, metalurgie a recyklácie TUKE ponúka mladým ľuďom celý rad zaujímavých študijných programov v rámci bakalárskeho štúdia v dennej i externej forme.  Okrem materiálov a hutníctva sú to tepelná technika a plynárenstvo, spracovanie a recyklácia odpadov ale aj integrované systémy riadenia.

Fakulta síce vznikla len 1. júla tohto roku, no napriek tomu má za sebou viac ako polstoročnú históriu a vychovala množstvo úspešných absolventov.  Bývalá hutnícka fakulta sa môže pochváliť, že až 95 percent jej absolventov nachádza po skončení štúdia uplatnenie v odbore, ktorý vyštudovali. Ich nástupný plat sa podľa portálu lepsieskoly.sk pohybuje v priemere okolo 1000 eur, pričom mnohí študenti získajú zaujímavé pracovné miesto ešte počas štúdia vďaka úzkej spolupráci fakulty s priemyselnými partnermi.  Dôkazom, že spoločnosť U. S. Steel Košice počíta s ďalšími absolventmi fakulty aj do budúcna je i skutočnosť, že firma organizuje celoročné a takisto aj letné stáže vysokoškolákov v podniku.

Možno raz práve niektorí z týchto mladých ľudí budú nasledovať príklad viceprezidentov Martina Pitoráka a Marcela Novosada, ktorí sú takisto absolventmi niekdajšej Hutníckej fakulty. A o tom, že inžinieri z bývalej hutníckej fakulty majú dvere otvorené aj do sveta, svedčí napríklad i príbeh Tomáša Štifnera, ktorý pracuje vo výskume pre nemeckú automobilku BMW v Ladshute, alebo tiež Petra Tatarka, ktorý v minulosti pracoval na jednej z popredných svetových univerzít Queen Mary University v Londýne a dnes pôsobí v Ústave anorganickej chémie Slovenskej akadémie vied ako samostatný vedecký pracovník.

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...