Vyhľadávanie:

Botanická záhrada UPJŠ s rekordnou návštevnosťou

Botanická záhrada UPJŠ s rekordnou návštevnosťou

Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach zlomila vlani rekord. Navštívilo ju 81 848 záujemcov o jej expozície, o štvrtinu viac než v roku 2022.

Najväčšia botanická záhrada na Slovensku každoročne usporadúva množstvo rôznych podujatí, ktoré si našli medzi širokou verejnosťou svojich nadšencov. „Najvyšší denný počet platiacich návštevníkov sme zaznamenali počas výstavy motýľov v nedeľu 28. mája, keď záhradu navštívilo 1 809 osôb. Počas výstavy orchideí konanej 12. marca sme dosiahli druhú najvyššiu dennú návštevnosť, a to 1 600 návštevníkov, z čoho máme veľkú radosť,“ informoval riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach prof. RNDr. Pavol Mártonfi, PhD. Dodal tiež, že priebehu vlaňajška si prišlo botanickú záhradu pozrieť 7 965 detí, ktoré majú vo veku do 6 rokov vstup zadarmo. 

Aj  v roku 2023 si mohli organizované skupiny vybrať z ponuky niekoľkých tematicky zameraných okruhov so sprievodcovskou službou, či už v skleníkoch alebo vo vonkajšom areáli záhrady, čo využilo 278 skupín. Celkovú návštevnosť posilnil aj záujem o pomerne nové netradičné podujatie pod názvom Noc v džungli.  Práve ono pritiahlo v minuloročnej sezóne do botanickej záhrady 618 ľudí.  Okrem podujatí pre širokú verejnosť botanici realizujú projekty venované modernizácii, ekologickým úsporám, zeleným témam, či zvýšeniu atraktívnosti prostredia. V minulom roku boli verejnosti prezentované úspešné projekty, medzi ktoré patrí Maxi botanika v praxi (trvalá expozícia v podobe šiestich drevených plastík v nadrozmernej veľkosti zobrazujúcich plody a šišky vybraných rastlín), edukačná bylinková záhrada pre nevidiacich, či apidomček umiestnený v areáli záhrady. Mnohé menšie projekty sú realizované v spolupráci OZ BotaniKE, ktoré má za cieľ podporovať aktivity súvisiace s ochranou a starostlivosťou o areál univerzitnej záhrady.

Povzbudivé čísla vyzývajú k ďalšej práci. Botanická záhrada už teraz začína s prípravou tradičných výstav a podujatí. Mnohé sa tešia veľkej obľube. Od 23. otvára výstavu Orchidey – skvosty v ríši rastlín,  prvý májový víkend bude patriť výstave bonsajov a od polovičky mája mimoriadne populárnej výstave živých lietajúcich exotických motýľov, ktorá potrvá do konca júna. Leto zasa obohatí kultúra a prinesie do areálu výtvarné umenie, aj hudobné vystúpenia.

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...