Vyhľadávanie:

Čardášová princezná sa vracia

Čardášová princezná sa vracia

ŠDK uvádza v piatok premiéru svetoznámej operety

Kto by nepoznal operetu Emmericha Kálmána Čardášová princezná... Autorovi zabezpečila svetovú slávu a divadlám bohatú návštevnosť. Kálmánove ľúbivé melódie po prvý raz odzneli v svetovej premiére vo Viedni v roku 1915 a bola prvou operetou, ktorá dosiahla viac ako päťsto predstavení. S mimoriadnym úspechom sa stretla aj v iných mestách, v Berlíne, Stockholme, Budapešti, New Yorku, Londýne, či Paríži. V Košiciach mala Čardášová princezná premiéru 13. januára 1917. Na repertoári sa udržala sedem rokov a dosiahla rekordných dvesto repríz. Nanovo ju naštudovali v roku 1924, v novodobom opernom súbore znovu v roku 1967, ďalšiu premiéru mala nestarnúca Čardášová princezná v roku 1991, naposledy operetu inscenovali v roku 1998.

V piatok, 25. apríla, si budú môcť Košičania veľmi úspešnú a obľúbenú operetu po rokoch znovu vypočuť. Premiérové predstavenie naštudovali umelci podľa Stein Jenbachovho libreta z pera Andora Gábora pod režijným vedením maďarského režiséra Imre Halasiho. Hudobného naštudovania sa zmocnil dirigent Zdeněk Macháček. Choreografiu operety pripravil György Gesler.

"Výber účinkujúcich bol prísny, všetci absolvovali konkurz," uviedol na utorkovom stretnutí s novinármi šéf opery ŠDK Peter Dvorský. "Opereta je veľmi náročný žáner, vyžaduje si herecké i pohybové aktivity. Dúfam, že košické publikum prijme Čardášovú princeznú s nadšením. Nebude jedinou operetou na repertoári, chceme pridať aj ďalšie."

· SÚŤAŽ · SÚŤAŽ ·

Traja čitatelia Ocele východu - zamestnanci USSK a jej dcérskych spoločností, môžu získať po dve vstupenky na predstavenie operety v nedeľu, 11. mája 2008. Možno práve na vás sa usmeje šťastie a budete si môcť vypočuť a pozrieť operetný príbeh o tom, ako sa z kabaretnej speváčky, známej ako Čardášová princezná, stane manželka kniežaťa. Do žrebovania zaradíme všetkých, ktorí do redakcie (poštou, osobne alebo do schránok umiestnených pri vrátniciach firmy) doručia lístky so správnou odpoveďou na otázku: "Kedy Čardášovú princeznú uviedli po prvý raz na doskách košického divadla?". Nezabudnite pripojiť súťažný kupón, svoje meno, osobné číslo, číslo strediska adresu a telefonický kontakt. Na odpovede čakáme do utorka, 29. apríla.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...