Vyhľadávanie:

Čarovný svet skál

Čarovný svet skál

Občianske združenie VERBUM BONUM ukončilo zaujímavý projekt programu Spoločne pre región

     Netradičným spôsobom poukázať na krásu skál, skalných útvarov, rastlín a živočíchov v Národnom parku Slovenský raj a zriadiť inovatívne prírodné spoločenské centrum pre deti a mládež s environmentálnym poslaním si dali za cieľ na začiatku tohto roka členovia občianskeho združenia VERBUM BONUM v Spišských Tomášovciach. Tisícosemsto eurový grant z programu spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región im pomohol premeniť zámer na skutočnosť.

     "Chceli sme vytvoriť v Spišských Tomášovciach také prostredie pre deti a mládež, kde by mohli zmysluplne tráviť voľný čas i rozvíjať svoj vzťah k prírode a regiónu, a to cez zážitkové aktivity a uvedomovanie si ekologických súvislostí - slovne, obrazom, dotykom, tvorivou environmentálnou činnosťou. Účastníkov projektu sme viedli k empatii a k poznávaniu hodnôt a podporili sme dobrovoľníctvo v obci. Podarilo sa nám vdýchnuť život nevyužívaným priestorom, skrášliť verejný priestor a pomôcť deťom nájsť cestu k sebe a k prírode," popísala projekt, na realizácii ktorého spolupracovalo združenie VERBUM BONUM s dobrovoľníkmi, Správou Národného parku Slovenský raj, skautským oddielom i obecným úradom Spišské Tomášovce Zuzana Hricová.

     Do práce sa dali v marci. Počas brigád upravovali nevyužívané priestory suterénu predajne potravín, ktoré premenili na spoločenskú miestnosť pre deti a mládež, jej bezprostredné okolie skrášlili založením kamennej záhradky a vysadením rastlín. "Od júna sme pripravovali pre deti niekoľko turistických vychádzok so zážitkovými environmentálnymi aktivitami. Deti sa mohli zúčastniť na kurze fotografovania, zachytávať krásu prírody svojimi očami, poznávať a zbierať liečivé rastliny, vyrábať prírodné mydlá, voňavé bylinkové vrecúška a podobne," vyrátala časť aktivít Z. Hricová a nezabudla spomenúť aj následnú výstavu amatérskych fotografií, ktorá mala súťažný charakter. Tie najlepšie snímky, rozhodlo o tom verejné hlasovanie, sa stali náplňou kalendára Čarovný svet skál 2016, ktorý "pokrstili" minulý mesiac v srdci Slovenského raja na Kláštorisku počas pietnej spomienky na obete hôr.

     "Fotografie detí a tínedžerov zachytávajú rastliny a živočíchy, ktoré sa vyskytujú v našom čarovnom svete skál - v Slovenskom raji. Objavovali sme spoločne krásu a jedinečnosť prírody," dodala Z. Hricová a skonštatovala: "Program Spoločne pre región je úžasný v tom, že dáva šancu východoslovenským mestám a obciam. Napríklad u nás v Spišských Tomášovciach deti a mládež nemajú príležitosť stretávať sa, rozvíjať svoje talenty a zažívať vzdelávacie či dobrodružné podujatia. Vďaka podpore programu Spoločne pre región sa nám to však v plnej miere podarilo. Ďakujeme!"

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...