Vyhľadávanie:

Časté otázky o očkovaní na COVID-19

Časté otázky o očkovaní na COVID-19

• Kedy bude očkovacia látka dostupná pre mňa a mojich blízkych?

Na Slovensku a v EÚ sa začalo očkovať vakcínou proti ochoreniu ­COVID-19 dňa 27. 12. 2020. Postupné očkovanie na Slovensku a vo svete sa riadi očkovacím plánom, podľa ktorého budú najskôr očkovaní zdravotníci a rizikové skupiny obyvateľstva. Viac informácii o pláne očkovania na Slovensku je tiež dostupných na stránke korona.gov.sk.

• Budem musieť za očkovanie platiť?

Nie. Očkovanie na ochorenie ­COVID-19 je dobrovoľné a je hradené z verejného zdravotného poistenia.

• Je vakcína bezpečná a účinná?

Vakcíny na ochorenie COVID-19 boli testované vo veľkých klinických štúdiách; výsledky týchto štúdii potvrdili bezpečnosť a vysokú účinnosť vakcín u ľudí rôzneho veku, pohlavia, rasy a etnického pôvodu, ako aj u pacientov s chronickými zdravotnými ochoreniami. Aj po uvedení na trh sú prípadne nežiadúce účinky dôkladne sledované a hlásené. Benefity očkovania výrazne prevyšujú prípadné riziká spojené s očkovaním.

• Prečo sa nemôžem zaočkovať skôr?

Všetky opatrenia v súvislosti s pandémiou sú zamerané na ochranu života a zdravia populácie, ktorá je najohrozenejšia – starší ľudia a osoby s chronickými ochoreniami. Je to práve nápor na zdravotnícky systém touto rizikovou populáciou, ktorý určuje prijímanie a uvoľňovanie protipandemických opatrení. Je preto mimoriadne dôležité ochrániť prioritne dve hlavné skupiny – rizikových pacientov a zdravotníkov, ktorí im poskytujú starostlivosť. Rýchlym zaočkovaním týchto dvoch skupín môže dôjsť k zníženiu náporu na nemocnice a následne k uvoľňovaniu opatrení aj pre bežnú populáciu.

• Ako prebieha očkovanie?

Očkovanie prebieha vo vlnách s dôrazom poskytnúť najskôr ochranu starším osobám, osobám s chronickými ochoreniami a zdravotníkom, aby sa uvoľnil nápor na zdravotnícky systém. V ďalších fázach budú postupne očkované ďalšie skupiny obyvateľstva. Odporúčame sledovať stránku korona.gov.sk ohľadom očkovania skupiny obyvateľstva, do ktorej patríte. Očkovanie prebieha v tzv. očkovacích centrách v zdravotníckych zariadeniach. Vakcína sa podáva do svalu, väčšinou do oblasti ramena. Po podaní sa odporúča sledovanie po dobu aspoň 15 minút.

• Aké vakcíny sú k dispozícii?  Koľko dávok potrebujem na úplne zaočkovanie?

Nižšie sú uvedené vakcíny, ktoré sú schválené na podávanie v EÚ alebo tesne pred schválením (Oxford/Astra Zeneca). Väčšina vakcín si vyžaduje na úplné zaočkovanie podanie dvoch dávok vakcíny zvyčajne v odstupe 3 - 4 týždňov.

PFIZER BIONTECH (schválená) : 

1. dávka – 3 týždne - 2. dávka

MODERNA (schválená):  

1. dávka - 4 týždne - 2. dávka

Účinnosť týchto vakcín je viac ako 90%.

Vakcíny na ochorenie COVID-19 s účinnosťou nad 50 % sú považovane za efektívne vakcíny (napr. účinnosť vakcíny na chrípku sa pohybuje od 20-60 %).

• Aké sú vedľajšie účinky vakcíny?

Väčšina ľudí po očkovaní nemá vážne problémy. Podobne ako u iných vakcín sa môže vyskytnúť u niektorých ľudí bolestivosť a začervenanie v mieste vpichu alebo únava, malátnosť a bolesti hlavy, svalov alebo horúčka; príznaky zvyčajne spontánne vymiznú do jedného týždňa. Tieto príznaky sa vyskytujú častejšie u mladších pacientov a po druhej dávke vakcíny. Tieto vedľajšie účinky sú znakom toho, že váš imunitný systém robí presne to, čo má.

• Ako dlho trvá ochrana po očkovaní?

Táto otázka zatiaľ nie je jednoznačne zodpovedaná. Budeme musieť počkať na výsledky štúdií, ako dlho pretrváva ochranný efekt očkovania. Je možné, že očkovanie pretrváva dlhší čas, alebo že bude potrebné každoročné očkovanie, podobne ako je to pri chrípke. 

• Čo sa zmení po zaočkovaní?

Očkovanie výrazne zníži riziko vzniku ochorenia u zaočkovanej osoby. Zatiaľ sa jednoznačne nevie, či zníži aj riziko prenosu ochorenia zo zaočkovanej osoby na inú osobu, ktorá nie je zaočkovaná. Preto je dôležité, aby zaočkované osoby naďalej dodržiavali všetky opatrenia, vrátane nosenie rúška a  osobnú hygienu. Toto môže byť potrebné do času, kým sa nezaočkuje väčšia časť populácie, alebo nebudú k  dispozícii údaje z nových štúdií.

• Kedy sa pandémia skončí?

V tejto chvíli nikto presne nevie. Na to, aby sa vírus prestal šíriť medzi ľuďmi, musí byť časť populácie odolná voči nákaze, to znamená, že väčšia časť populácie musí mať protilátky proti ochoreniu COVID-19.

V zásade existujú iba dva základné spôsoby, ako tieto protilátky získať – prekonaním ochorenia alebo zaočkovaním. Prekonanie ochorenia je spojené s rizikom komplikácii a smrti najmä u rizikovej populácie a kladie tiež zvýšené nároky na zdravotné systémy krajín. Naproti tomu, očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je bezpečný spôsob získania protilátok.

Ak získa väčšia časť populácie protilátky proti ochoreniu, šírenie vírusu sa v populácii spomalí až zastaví, resp. môže sa obmedziť iba na lokálne epidémie u nezaočkovaných ľudí. Veľkosť populácie, ktorá by mala byť zaočkovaná na dosiahnutie ochrany všetkých sa odhaduje na 60-70 %. Po jej dosiahnutí sa niekedy hovorí o dosiahnutí tzv. „populačnej" alebo "kolektívnej" imunity“. Keďže dosiahnutie populačnej imunity (t.j. zaočkovanie 60-70 % populácie) môže trvať aj niekoľko mesiacov, do jej dosiahnutia je potrebné, aby aj zaočkované osoby dodržiavali všetky platné opatrenia na zabránenie šírenia vírusu, vrátane nosenia rúška a hygieny rúk.

Otázkou zostáva, ako dlho po zaočkovaní bude pretrvávať ochranný účinok očkovania. Je možné, že po určitom čase bude nutné preočkovanie, podobne ako je to pri chrípke. Bez ohľadu na nutnosť preočkovania je očkovanie proti ochoreniu COVID-19 najlepšou cestou ako ochrániť seba, svojich blízkych a prispieť k ukončeniu pandémie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...