Vyhľadávanie:

Celoročné svietenie s päťdesiatkou v obci

Celoročné svietenie s päťdesiatkou v obci

Nové pravidlá v cestnej premávke načrú mnohým vodičom hlbšie do vreciek

Nový zákon o cestnej premávke vstúpil v platnosť v nedeľu, 1. februára. Po novom musíme celoročne svietiť, pri súvislej vrstve snehu obúvať zimné pneumatiky, nosiť prilby (cyklisti) a možno i platiť mastnejšie pokuty. Samozrejme to aj vtedy, ak nebudeme rešpektovať zákaz telefonovania za volantom, či dodržiavať povolenú rýchlosť a v prípade kamionistov i predbiehať. Čo všetko priniesol nový zákon o cestnej premávke?

CELOROČNÉ SVIETENIE
Podľa vzoru viacerých krajín Európskej únie musíme povinne svietiť počas celého roka, to znamená 365 dní. Na základe štatistík vidia experti únie v celodennom svietení tisícky zachránených ľudských životov. Argumety odporcov svietenia, že zvýšime spotrebu paliva a zaťažíme životné prostredie, sú oproti zachráneným životom účastníkov cestnej premávky zanedbateľné. Najväčším problémom pri dodržiavaní tohto zákona bude zábudlivosť vodičov. Kto si nevie rady zo zábudlivosťou, môže si zabezpečiť montáž modulu zapínania svetiel. Ten automaticky zapína svetlá päť sekúnd po naštartovaní motora a je vhodný i pre staršie ročníky áut. Jeho cena sa pohybuje okolo sedemdesiat eur. Určite stojí za túto investíciu, ak porovnáme, že jednorazová pokuta za nesvietenie je približne rovnaká, ako spomínaná investícia.

ZIMNÉ PNEUMATIKY
Osobné autá musia byť obuté zimnými pneumatikami, ak cesta je pokrytá súvislou snehovou vrstvou, ľadu či námrazy. V prípade nákladných vozidiel či autobusov bude povinnosť používania zimných pneumatík platiť od 15. novembra do 31. marca.

POKUTY
Piráti ciest, ktorí s obľubou prekračujú povolenú rýchlosť, sa musia pripraviť na vyššie pokuty. V boji proti porušovaniu tohto zákona sa polícia v Košiciach, ale i na celom Slovensku, vyzbrojila laserovými radarmi. Sú schopné zamerať motoristu až do vzdialenosti jedného kilometra. Radar s farebnou dokumentáciou odhalí nielen prekročenie rýchlosti, ale i telefonovanie v aute či nezapnutý bezpečnostný pás. Nedodržanie rýchlosti a iných vážnych pravidiel cestnej premávky môže stáť porušovateľa až 1 300 € (39 163,80 Sk) a zákaz šoférovania na päť rokov (z doterajších 500 € /15 tisíc Sk/ a zákazu na dva roky).
V blokovom konaní sa zvyšuje pokuta do výšky 650 € (19 581,90 Sk). Za odmietnutie fúkania a úteku z miesta nehody sa vyšplhá pokuta až na 1 300 € (39 163,80 Sk). Za šoférovanie pod vplyvom alkoholu môže policajt uložiť pokutu až do výšky 1 000 € (30 126 Sk) a zadržať vodičský preukaz na päť rokov.
V súvislosti s nehodovosťou sa zvyšuje kompetencia poisťovní. Policajti budú okrem nehôd, pri ktorých došlo k zraneniu osôb, ale boli spôsobené pod vplyvom alkoholu, riešiť len nehody s výškou škody nad 4 000 € (nad 120 tisíc Sk, doteraz to bolo 81 tisíc Sk /2 688,70 €). Ostatné udalosti prechádzajú na plecia poisťovákov.

RÝCHLOSŤ
V obciach sa povolená rýchlosť z doterajších 60 km/h znížila na 50 km/h. Na rýchlostných cestách v obci sa povoľuje maximálna rýchlosť na 90 km/h. Mení sa i minimálna rýchlosť na diaľniciach z doteraších 50 km/h na 80km/h. (v obci na 65 km/h). Mnohí vodiči osobných motorových vozidiel privítajú nové pravidlá, ktoré zakazujú predbiehať na diaľniciach a rýchlostných cestách kamiónom a vozidlám nad 7,5 tony.

VODIČSKÝ PREUKAZ
Nakladanie s vodičskými preukazmi za viac ako 115 rokov ich existencie prešlo mnohými zmenami a pravidlami. Tie ostatné sú naozaj prísne. Tak napríklad o doklad môžete prísť, ak na mieste nezaplatíte blokovú pokutu. Polícia ho môže zadržiavať i po zaplatení pokuty pätnásť dní.

PRILBY PRE CYKLISTOV
Cyklisti vo veku do pätnásť rokov a všetci cyklisti jazdiaci mimo obce musia používať prilby.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...