Vyhľadávanie:

Centrála U. S. Steel v blízkosti pamätného miesta

Centrála U. S. Steel v blízkosti pamätného miesta

Z redakčnej pošty

V druhej polovici decembra 2008 sme v redakčnej e-mailovej pošte našli aj pozdrav od Richarda Ehrenberga z New Yorku. Zrejme pri prezeraní svojho súkromného foto archívu naďabil na snímku (poslal ju spolu s krátkym textom), na ktorej je pamätné miesto pripomínajúce podpísanie Pittsburskej dohody. "Bol som zvedavý," napísal, "či viete, že ústredie U. S. Steel v Pittsburghu sa nachádza iba zopár sto metrov od miesta, kde v roku 1918 podpísali dokumenty ustanovujúce vznik bývalého Československa. To je takmer neuveriteľná zhoda náhod! Bolo by pekným gestom, ak by ste tento príbeh povedali svojim zamestnancom. Môžete použiť aj priloženú fotografiu, ktorú som urobil pred niekoľkými rokmi," uviedol okrem iného.

Na jednoduchom pamätníku text uvádza, že tu bol 31. mája 1918 podpísaný dokument, ktorý deklaroval zámer Čechov a Slovákov vytvoriť nový demokratický národ v Európe bez vonkajšieho vplyvu. V tom istom roku neskôr sa Tomáš Garrigue Masaryk, autor dohody, stal prvým prezidentom Československa.

Pozn. red.: Pittsburskú dohodu podpísali zástupcovia Slovenskej ligy v Amerike, Českého národného združenia a Zväzu českých katolíkov. Dohoda určovala spojenie Čechov a Slovákov do jedného štátneho celku s vlastnou štátnou správou, parlamentom a súdnictvom. V roku 2008 sme si pripomenuli 90. výročie podpísania dohody, ktorú pri tejto príležitosti veľvyslanec USA na Slovensku Vincent Obsitnik označil za symbol silných väzieb medzi USA a Slovenskom. Originál dohody odovzdali zástupcovia Slovenskej ligy v Amerike 9. septembra 2007 americkému historickému múzeu Heinz - Museum.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...