Vyhľadávanie:

Cez víkend Tokajský festival

Cez víkend Tokajský festival

Kultúrne centrum Medzibodrožia a Použia v Kráľovskom Chlmci, obce Borša i Viničky a Združenie obcí Tokajského regiónu pozývajú obdivovateľov folklórnych tradícií na Tokajský festival, ktorý bude už tento víkend 1. a 2. júla. Areál kaštieľa rodu Rákocziovcov v Borši a areál kúrie Andrássyovcov vo Viničkách sa na dva dni prenesú do sveta ľudových piesní a tancov, v ktorom dominuje láska k pôvodnému folklórnemu umeniu. Zaujímavé prostredie kaštieľa v Borši ožije v sobotu 1. júla množstvom atrakcií. Aj ten najnáročnejší divák sa bude len veľmi ťažko rozhodovať medzi širokou ponukou pripravených lákadiel, ktoré organizátori s veľkým zápalom pripravili. O 14. hodine sa uskutoční slávnostné otvorenie výstavy ľudových výšiviek, pričom návštevníci si budú môcť vychutnať i vernisáž výstavy výtvarných diel Po stopách Rákocziho - Môj kraj, môj domov. Chýbať nebude jarmok s množstvom ukážok tradičných ľudových remesiel spojených s predajom, detská tvorivá dielňa, ani pozvanie do tanca, o ktoré sa postará živá hudba z maďarského Tarcalu.

Labužníci si určite nenechajú ujsť súťaž v degustácii tokajského vínka či Festival plnenej kapusty. Veľkému záujmu sa v sobotu budú nepochybne tešiť i dobové hradné hry a najkrajšie piesne 60-tych a 80-tych rokov odznejú v rámci nostalgického večierka. Veľký záujem vzbudí určite medzinárodné folklórne stretnutie vo Viničkách s názvom Pozdrav Tokaju, v rámci ktorého o 17.30 hod. vystúpia folklórne kolektívy Žriedielka Karpát z Ukrajiny, Kamratki z Poľska, Komlóska a Alsóberecki z Maďarska a Tokajský strapec zo Slovenska. Zaujímavou bodkou za sobotňajšou nádielkou bude Rákocziho veselica v kaštieli v Borši, na ktorú sa môžete tešiť od 20-tej hodiny. Nedeľa 2. júla je hlavným dňom festivalu, preto prinesie návštevníkom množstvo ďalších mimoriadne podnetných prekvapení. O 13.30 sa v obci Borša začne pozývací program na Tokajský festival a už o 14.30 sa uskutoční slávnostné privítanie hostí pred železničnou stanicou. Po príchode mimoriadneho vlaku Tokajský expres z Košíc do Borše, ktorý zastaví v Kalši, Kuzmiciach, Michaľanoch, Čerhove a Slovenskom Novom Meste a bude ťahaný parným rušňom Šľachtičná, sa návštevníci zúčastnia sprievodu do renesančného hradného kaštieľa Rákocziovcov.

Pred oficiálnym otvorením sa uskutoční kladenie vencov k pamätnej tabuli Františka Rákocziho II. pod názvom Narodil sa vojvoda. Po 15. hodine hlavný program podujatia Slávme slávneho! a prítomných v rámci "Privítanky" poteší Detský tanečný súbor z Borše, maďarský folklórny súbor Huták virága z Pálházy a Boršianska folklórna skupina z Borše. V nasledujúcom programovom bloku folklórnych kolektívov z južného Zemplína vystúpi Tokajský strapec z Viničiek, folklórny súbor Malý Horeš, Strapec z Čerhova, Árvalányhaj z Kráľovského Chlmca, Roňava z Michalian a Szelo z Bare. Hosťujúce kolektívy sa predstavia v rámci programu Po stopách Rákocziho. Diváci určite ocenia tanečné majstrovstvo členov slovenského súboru Šarišan z Prešova, energickým vystúpením zaujmú veľkých i malých tanečníci z ukrajinského súboru Žriedielka Karpát. Maďarský temperament predvedie súbor Tarcali hagyományőrzők, o dobrú náladu sa postarajú i poľský súbor Swierczkowiaczy a rumunský súbor Fenyőcske. Prítomných poteší i spolok Fortis z Popradu.

Odchod mimoriadneho vlaku Tokajský expres z Borše do Košíc je naplánovaný na 19.00 hod. Okrem množstva spomenutých atrakcií a hodnotných kultúrnych zážitkov pripravili organizátori i živú pozvánku na festival, ktorá sa uskutoční 28. júna od 16.00 v Košiciach. Po sprievode folkloristov po pešej zóne vystúpi v priestoroch Dolnej brány detská folklórna skupina Rozmaring - sarj zo Sene, maďarská folklórna skupina Barackvirág z Göncruszka a ženská spevácka skupina Tokajský strapec z Viničiek. Zahraničné kolektívy vystúpia 1. júla aj v obciach Streda nad Bodrogom, Ladmovce, Viničky, Zemplín a Somotor.

Záštitu nad podujatím prevzal predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa. Podujatie sa realizuje s grantovou podporou Ministerstva kultúry SR. Príďte si vychutnať jedinečné folklórne vystúpenia, nasať atmosféru plnú výrazných emócií a darujte si neopakovateľné chvíle strávené s autentickým ľudovým umením. Organizátori Tokajského festivalu vás srdečne pozývajú. Generálnym partnerom podujatia je U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...