Vyhľadávanie:

Chlapi zo železa

Chlapi zo železa

Extrémne teploty zaťažujú najmä ľudí v horúcich prevádzkach

Kto nedovolenkuje a pracuje, má to v týchto horúcich letných dňoch ťažké. Obchodníci, ľudia na poli či na stavbách, ale i vo vyhriatych administratívnych budovách bez klimatizácie, si užívajú svoje. O nič ľahšie to nemajú ani hutníci. Naopak. Na mnohých pracoviskách sú vystavení aj sálavému teplu a musia sa vyrovnávať s tepelnou záťažou oveľa viac.

S vysokopeciarmi v odlievarni VP3

Mariána Morvaya, manažéra výroby vysokej pece č. 3 vyrušíme z roboty, ktorú chce stihnúť pred odchodom na dovolenku. Ochotne sa však podujme robiť nám sprievodcu v odlievarni vysokej pece č. 3. "My sme na teplo zvyknutí," odpovie na otázku, ako chlapi zvládajú horúčavy týchto dní.
Troskár Martin Ruda v pokovovanom oblečení od hlavy po päty pripomína mimozemšťana. Za chrbtom má tekuté železo rozžeravené na takmer tisíc päťsto stupňov. Vekom i skúsenosťami patrí k mladšej časti osádky, v prevádzke pracuje čosi vyše roka. Horúce leto zažíva pri peci po prvý raz. "Je horúco, samozrejme, a ešte v tomto oblečení," hovorí, pričom si utrie spotené čelo. "Osviežujem sa ako sa dá. Pijem veľa vody."
Opodiaľ stojaci druhý tavič Štefan Plavucha zažil pri peci už nejedno leto a horúčavy prijíma, zdá sa, so stoickým pokojom. "V ochrannom obleku je teplo, ale čo sa dá robiť. Nič, len to vydržať..." Jaroslav Fedor je peciarom už štvrtý rok, pred tým si odkrútil dvadsaťpäť rokov v zlievarni. S tekutým kovom má pätnásťročné skúsenosti. "Teplo človeka vyťahá, ale nemôže si dovoliť byť menej pozorný," pripojí sa do debaty. Chlapi zhodne konštatujú, že najnepríjemnejšou časťou práce počas zmeny je fáza prípravy na odpich. "Pohybujeme sa v bezprostrednej blízkosti pece, kde na nás pôsobí sálavé teplo." Za zmenu zvládnu tri až štyri odpichy.
"Žiadne mimoriadne nevoľnosti nemáme, ľudia to však majú ťažké nielen kvôli teplu, ale i preto, že je dovolenkové obdobie a musia zaskakovať aj za chýbajúcich kolegov," vysvetľuje Marián Morvay. "Osvieženie prinášajú nápoje, prievan alebo chvíľa vo velíne či odpočivárni, kde si môžu nápoje chladiť v chladničke."

U oceliarov v hale kontiliatia 2

Do haly zariadenia na plynulé odlievanie ocele do brám č. 2 si to mieri údržbár Ján Rejda. "Potrebujeme opraviť dvere dielne, takže čosi "ľahšie"," zdôveruje sa. "Teplo?," na otázku reaguje úsmevom. "Za tridsaťšesť rokov si človek zvykne. Najhoršie je, keď oceliari odstavia linku a treba do nej ísť dnu. Alebo keď treba opravovať odbraďovače na výstupnom úseku linky. Tam všade je poriadne teplo. Máme však čo piť, nápojov je dosť, k dispozícii sú i automaty. Okrem prestávky na desiatu ťaháme celú šichtu bez oddychu."
Jediným miestom v hale, kde je príjemný chládok, je velín operátorov. Klimatizácia funguje naplno. Ich kolegovia na plošine to majú horšie. "Nesťažujeme si, hoci v týchto skafandroch je horúco až - až," hovorí s úsmevom predák liatia Peter Kopcsay. Odlievači sa počas zmeny pohybujú v blízkosti tekutého kovu. Merajú teplotu, odoberajú vzorky. Mrkneme na svetelnú tabuľu. Oceľ má teplotu 1556 stupňov Celzia. "Najhoršie je to pri ohreve medzipanvy," ukazuje "na miesto činu". "Chlapci sa pohybujú približne meter a pol od panvy, teplo je zdupľované. Aj pri tejto robote sa striedame. Smäd zaháňame litrami minerálok."

Medzi koksármi na VKB3

S majstrom termoprocesorov a opráv muriva veľkopriestorovej koksárenskej batérie č. 3 Petrom Jevickým mierime najprv do velína batérie. V klimatizovanej miestnosti hľadá úľavu pred slnkom a teplom regulovčík Eliáš Mikuláš, naopak operátor Slavomír Čuri nie je jej vyznávačom. "Teplotné rozdiely sú veľmi veľké, pohyb von - dnu organizmus zaťažuje. Ak zasa musíte celú zmenu sedieť v takejto miestnosti, zaručene nachladnete alebo vás rozbolí hlava a kĺby." Chlapi si posťažujú aj na niektoré osobné ochranné pracovné prostriedky, nevyhovujú im ani nové montérky. "Terajšie oranžové sa veľmi nahrievajú od slnka, je v nich hrozne teplo..." Čo im pomáha prežiť horúčavy v robote? Pravidelný prísun tekutín a, rukou ukážu na najlepšiu priateľku, chladnička v rohu miestnosti.
Zamierime ešte k výtlačnému stroju. Spoza chrbta nakúkame "na ruky" Štefana Takácsa, ktorý sa venuje čisteniu koksárenských komôr. Sotva po nás mrkne okom, venuje sa robote. Čochvíľa mu zvukový signál naznačí, že musí otvoriť dvere komory a škrabkou na vyhrabávanie odstrániť zvyšky dechtu a uhlia. Pravidelný rytmus. Takmer každých osem až desať minút. Otvoriť. Vyčistiť. Zatvoriť. Tridsaťosem až štyridsaťkrát za zmenu. A pritom ešte aj utesňovať dvere pred únikom emisií. Odskočiť si je nemožné. "Striedame sa spolu s kolegom približne po štyroch hodinách. Kým ja som pri komorách, on obsluhuje výtlačný stroj a naopak," vraví na pol úst, pričom si utiera pramene potu. Nie je mu veľmi do reči. "Čo vám mám hovoriť, je to ťažké, ale robiť musíme. Tekutiny sú, na oddych musí stačiť krátka prestávka počas desiaty."

Rady lekára

"Teplo - neteplo, robiť sa musí," vypočuli sme si od mnohých. O hutníkoch teda naozaj platí, že sú chlapmi zo železa. Napriek tomu by nikto nemal podceňovať rady ako prežiť extrémne teplé dni bez ujmy na zdraví. Lekári jednoznačne odporúčajú dodržiavať pitný režim. "Na každom pracovisku, bez ohľadu na to, či sa tam vyskytujú škodlivé faktory pracovného prostredia alebo nie, musí byť zabezpečené vetranie prirodzeným spôsobom alebo núteným vetraním," hovorí MUDr. Michal Ihnatko, riaditeľ pre pracovnú zdravotnú službu U. S. Steel Košice.

"Na pracoviskách, kde vplyvom technológie dochádza k nadmerným horúčavám a technicky je to možné zabezpečiť, sú inštalované klimatizačné jednotky. Ich funkčnosť mali už pred začiatkom leta preveriť všetci zodpovední vedúci jednotlivých pracovísk. Väčšinou ide o velíny, kabíny žeriavov, miestnosti obsluhy, miestnosti na desiatu a oddych, ak slúžia aj na ochladzovanie zamestnancov pri práci v horúcich prevádzkach. Ďalším z organizačných opatrení je časté striedanie zamestnancov a používanie termobielizne, ktorú majú zamestnanci pridelenú." Tieto rady sa zídu každému. Meteorológovia totiž predpovedajú, že leto ešte tak skoro nezloží zbrane.

Iveta FIALOVÁ

Čo hrozí pri strate tekutín

Telesnú teplotu si organizmus reguluje najmä odparovaním z kože a ventiláciou pľúc. Ak sú teploty extrémne vysoké, odparovanie narastie niekoľkonásobne. Veľký úbytok tekutín v tele sa prejaví na všetkých orgánoch. Zdravý človek vie zhodnotiť svoju vodnú bilanciu. Upozorní nás centrum smädu nachádzajúce sa v mozgovom prívesku hypotalame. Obličky sú zase hlavným orgánom v tele na udržanie optimálneho stavu vody a minerálov. Takže tekutiny strácame nielen odparovaním, ale aj dýchaním a močením.

Strata množstva tekutín a minerálnych látok pri dlhodobom potení a nedostatočnom pitnom režime je riziková najmä u ľudí so závažnými ochoreniami, napr. srdca, obličiek, ale aj cukrovkou a ochoreniami spojenými s vracaním a hnačkami. Rizikoví sú aj starší ľudia, ktorí smäd nemusia pociťovať, pretože majú centrum smädu menej citlivé. Potrebné je dávať pozor aj na deti, ktoré sa zvyčajne viac pohybujú.

Ak je príjem tekutín nedostatočný, obličky sa snažia vodu šetriť a zadržiavať, ale pritom sa v tele zadržiavajú aj zdraviu škodlivé odpadové látky. Moč potom nie je bledožltý až číry, ale sfarbený tmavožlto. Zahustená krv nedostatočne okysličuje a vyživuje telesné orgány.

Treba mať na pamäti, že ak nedodržíme správny príjem tekutín, môže dôjsť k poklesu krvného tlaku, zrýchleniu činnosti srdca, poruchám koordinácie pohybov, vznikajú závraty, zmätenosť, svalové kŕče, bolesti hlavy a kĺbov. Zníži sa fyzická výkonnosť, dochádza k psychickému útlmu. Takýto človek je potom unavený, malátny, spavý, sliznice sú suché a môžeme cítiť acetónový zápach z úst. Vzniká nebezpečie úrazu. Dehydrovaného človeka je potrebné presunúť do chladného priestoru, uložiť do vodorovnej polohy, zdvihnúť a podložiť nohy kusom odevu a podobne, aby sa zlepšil tok krvi do mozgu, poskytnúť tekutiny (napr. vodu, minerálky). Po celý čas sledujeme jeho vedomie, pulz a dýchanie, pri zhoršení príznakov postihnutého uložíme do stabilizovanej polohy na boku. Privoláme lekára.

Na čo by sme mali pamätať

  • Pred studenými tekutinami uprednostňujeme nápoje s teplotou od 12 do 15 stupňov Celzia, čaj s teplotou okolo 22 stupňov.
  • Deň je dobré začať, kvôli zlepšeniu krvného obehu a prečisteniu čriev, príjmom tekutín. Vhodné sú pramenité vody, nekoncentrované minerálne vody, nesladené nápoje, ovocné čaje, zeleninové a ovocné šťavy, nekoncentrované džúsy.
  • Alkohol je nevhodný. Rozťahuje cievy a v horúčavách môže dôjsť ku kolapsu. Na organizmus pôsobí aj toxicky. Pivo pôsobí močopudne - organizmus stráca tekutiny a minerály.
  • Sladké energetické nápoje sú nezdravé. Kolové nápoje nie sú vhodné pre deti a starších ľudí.
  • Čierny čaj má močopudný účinok, čiastočne teda odvodňuje organizmus - v teplých dňoch je nevhodný.
  • Nápoje s obsahom chinínu (toniky) sú nebezpečné pre tehotné ženy a deti.
  • Káva dehydruje organizmus - pri konzumácii zvýšte príjem minerálky.
  • Niektoré lieky, napr. pri liečbe vysokého tlaku, rozširujú cievy, čo môže v horúcich dňoch viesť ku kolapsu.
  • Preferujeme ľahšie stráviteľné potraviny. Pri vysoko kalorických potravinách sa v organizme tvorí teplo. Údené a slané jedlá si žiadajú prijať viac tekutín. Pred pečeným mäsom uprednostňujeme mäso varené, dusené. Vajíčka musia byť tepelne upravené.
  • Vhodné sú zeleninové šaláty a zdravé oleje. Nezaťažujú organizmus, obsahujú vlákniny a dôležité vitamíny, sú dobré na trávenie.
  • Rôzne krémy a pod. sa pri vyšších teplotách rýchle kazia, hrozí nebezpečenstvo črevných nákaz (napr. salmonelóza) a s tým je spojená ďalšia strata tekutín.
  • Zmrzlina pri väčšom množstve dráždi sliznicu a pre sladkosť potom vyvoláva smäd.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...