Vyhľadávanie:

Chýbala väčšia túžba po víťazstve

Chýbala väčšia túžba po víťazstve

Hokejisti HC Košice zostali už po štvrtý raz za sebou pred bránami finále

Hokejisti HC Košice ani v tomto roku nebudú hrať vo finále hokejovej Slovnaft extraligy. Na zápasy totiž prehrali v semifinálovej sérii s Duklou Trenčín 4:2. Pretože sa stali víťazmi základnej časti, v konečnom poradí sezóny 2006/2007 obsadili 3. miesto a získali bronzové medaily.

Po poslednom zápase v Trenčíne zostali hráči, ale i fanúšikovia nášho tímu smutní, veď Košičania sa už po štvrtý raz za sebou dostali z kola von a ocitli sa pred bránami finále. V roku 2004 ich vyradil neskorší majster Dukla Trenčín, potom o rok neskôr zostali na štíte Zvolena, vlani neprekročili semifinálový prah v súboji s Popradom. Vari najväčšie sklamanie priznal kapitán nášho mužstva Peter Bartoš, ktorý po návrate z Trenčína povedal: "I keď sme boli favoritmi, o postupe do finále možno rozhodol kúsok šťastia a to sa priklonilo na stranu vojakov. Mali sme cieľ, ktorý sme nesplnili, z čoho sme veľmi sklamaní. Chceli sme hrať vo finále, ale mužstvu sa nepodarilo postúpiť cez Trenčín a to nás veľmi mrzí. Škoda, že sme na ľade vojakov ani raz nevyhrali. Dukla u nás zvíťazila už v prvom zápase a to rozhodlo. Čo z toho, že sme ťahali celú sezónu a vyšla nám aj základná časť, keď skutočný víťaz bude niekto iní."

Vlani doviedol k majstrovskému titulu Žilinu tréner Ján Šterbák, ktorého cieľom v tejto sezóne bolo dosiahnuť ten istý úspech aj s tímom HC Košice. Na otázku, prečo sa mu to nepodarilo, odpovedal: "Pred sezónou sme o titule nahlas nehovorili, ale mali sme predstavy dostať sa do finále. Keďže sa to nepodarilo, určite sa nezbavujem zodpovednosti, ale beriem to na seba. V Košiciach boli vytvorené všetky podmienky, aby som mal hlavné slovo, najmä čo sa týka tvorby tímu, tréningového procesu i zápasového rytmu. Kde hľadať chybu, že sme do finále nepostúpili? V úvode sezóny sme sa ťažšie rozbiehali, ale potom hrali moji zverenci pekný hokej. Zaváhali iba v jednom stretnutí doma so Skalicou 1:3, čo nebolo dôstojné. Jednoznačne sme vyhrali základnú časť extraligy, strelili najviac gólov a vďačných divákov sme hrou bavili. Preto aj 3. miesto má v konečnom dôsledku svoje opodstatnenie, hoci naše vnútorné a klubové ciele boli trochu vyššie."

Čo rozhodlo, že ich mužstvo nedosiahlo?

"V semifinále sme narazili na veľmi zdatného súpera, ktorého sa nám nepodarilo zdolať. Rozhodol o tom fakt, že hneď na úvod tejto série sme doma prehrali a na ľade v Trenčíne sme nedokázali ani raz vyhrať. Preto vojaci zaslúžene postúpili do finále. Hrali súdržne, bojovne, na ich strane bola väčšia húževnatosť, ctižiadostivosť, ich organizácia hry bola perfektná, všetko podriadili víťazstvu. Tým nechcem povedať, že sme netúžili vyhrať aj my, že náš tím bol zlý, slabý, to by bolo veľmi neseriózne. Vzájomné vzťahy v našom mužstve fungovali bez problémov, len to niekedy chcelo viac sa nadchnúť pre spoločnú vec v iných dimenziách. V zápasoch s Trenčínom sme nedávali toľko gólov, koľko by sme potrebovali. Mali sme aj lepšie brániť. Verte, že aj hráči sú z toho smutní, ale čo teraz, tragédiu z toho robiť nemôžeme, život ide ďalej."

Medzi fanúšikmi, ale aj laickou verejnosťou prevládal názor, že ste dali prednosť skúsenejším hráčom a že možno dynamika v obrannej fáze nám potom v rozhodujúcich chvíľach chýbala.

"Keby bola adekvátna náhrada mladších hráčov v tíme, určite by dostali príležitosť. Pred sezónou, ale aj počas nej, sme mali vytypovaných hráčov, ale kluby si ich pozorne strážili. Tvorba tímu je preto náročná, zvažovali sme všetky možnosti, nepozerali sme sa na vek, ale na výkonnosť takýchto voľných hráčov, ktorí sú profesionáli a určite zodpovedne pristupovali k hre."

Nastanú v kádri nejaké podstatnejšie zmeny?

"Aj keby sme boli majstri, aj tak by nastali. To prináša život, je to normálny jav obmeny a tvorby kolektívu pre nastávajúcu sezónu. Rátame s tým, že niektorí hráči odídu, v mužstve zostanú po dôkladnej analýze hráči, ktorí budú spĺňať určité kritériá. Nikto z nich sa nemôže hnevať, ani uraziť. Bez rozumnej kritiky na jeho výkon to proste nejde. Typológia hráčov má obrovský význam v skladbe mužstva. V Košiciach sú vyššie ciele, preto hráči HC musia byť odolní, vedieť za každú cenu víťaziť."

Sklamali vás niektorí jednotlivci?

"Nemôžem povedať, že jednoznačne sklamali, lebo sme hrali dobre, na ľade sa prezentovali dobrými výkonmi. Preto by bolo veľmi zlé teraz jednoducho všetko znegovať. Myslím si, že všetci sa na ľade snažili a každý hráč odviedol svoje maximum. Preto nemôžem nikoho kritizovať, ani chváliť. Mali sme všetci urobiť ešte viac a dostať sa vyššie. Tým nechcem znevážiť prácu celého kolektívu, realizačného tímu i klubu, a to len preto, že sme sa neprebojovali do finále. A získali len bronz. V našom mužstve nebola forma, najmä v tom krátkom časovom úseku, stopercentne na vrchole. V budúcnosti bude potrebné vytypovať takých hráčov, ktorí by boli schopní zvládnuť záver sezóny v ťažkých zápasoch."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...