Vyhľadávanie:

Čierne remeslo

Čierne remeslo

Pod týmto názvom za podpory Magistrátu mesta Košice a spoločnosti USSK otvorili vo štvrtok 15. júna 2006 vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach výstavu o jednom z najstarších remesiel. V Košiciach prvá zmienka o cechu zámočníkov, ktorí sa osamostatnili z omnoho staršieho cechu kováčov, pochádza už z roku 1461. Návštevníci výstavy si môžu pozrieť viac ako 100 kováčskych, zámočníckych a puškárskych výrobkov, spolu s cechovými listinami i ukážkami vzorkovníkov jednotlivých cechov. Vystavený súbor prezentuje prierez vývoja zámočníckych a kováčskych výrobkov od 14. až do 20. storočia.

Najstarším exponátom je závesný zámok z 15. storočia, medzi unikátne zbierky patrí aj nález kováčskych nástrojov z Mlynského jarku zo 17. storočia. Výstavu, ktorá potrvá do konca septembra, otvoril primátor mesta Košice František Knapík, medzi hosťami bol aj viceprezident USSK pre výrobu Richard Veitch a riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy USSK Ján Bača.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...