Vyhľadávanie:

Človek človeku

Človek človeku

Diamantové a zlaté plakety Jana Janského ďalším železiarom

Bezpríspevkové darcovstvo krvi má medzi železiarmi tradíciu a bolo to vidieť aj na minulotýždňovom oceňovaní mnohonásobných darcov, v utorok, 11. decembra, v Obradnej sieni MČ Košice-Staré mesto. Väčšinu z približne 70 ocenených tvorili práve zamestnanci U. S. Steel Košice. Na slávnosti morálneho ocenenia darcov sa zúčastnili prezidentka Slovenského Červeného kríža (SČK) Helena Kobzová, predsedníčka Územného spolku SČK Košice-mesto Helena Turisová, vedúca lekárka Národnej transfúznej služby, pracovisko Košice Jitka Mačalová a primárka HTO Nemocnice Košice-Šaca, a.s., 1. súkromnej nemocnice Annamária Bratková.

Bezpríspevkoví darcovia rozdávajú svoje zdravie a pomáhajú ho prinavrátiť tým, ktorí ho nemajú. Majú našu úctu a poďakovanie, zdôraznila vo svojom príhovore H. Turisová. Krvi nie je nikdy dosť a pomoc človeka človeku patrí k vysokým morálnym hodnotám. Priviesť k darcovstvu mladých ľudí sa SČK usiluje výchovou v školách, ku ktorej neodmysliteľne patrí Študentská kvapka krvi. Do 13. ročníka, ktorý sa uskutočnil od 8. do 16. novembra, sa zapojilo viac ako 1270 študentov, z nich bolo vyše 500 prvodarcov. Zvýšený záujem pocítilo aj Hematologicko-transfuziologické oddelenie šačianskej nemocnice, ktoré navštívilo 96 darcov krvi. Bolo to o 54 viac než vlani. Najviac študentov, 32, bolo zo SOU hutníckeho v Šaci.

V Košiciach bolo v novembri tohto roku 16 držiteľov medaily prof. MUDr. Jána Kňazovického (za 100 odberov) 117 držiteľov diamantovej plakety (muži 80 odberov a ženy 60 odberov) a 1226 držiteľov zlatej plakety (muži 40 odberov a ženy 30 odberov) prof. MUDr. Jana Janského. K držiteľom diamantovej plakety sa v utorok zaradil aj Gabriel Bidovský z dcérskej spoločnosti Obal-Servis, a.s., Košice, ktorý pracuje ako žeriavnik v Studenej valcovni. "Darcovstvu sa venujem 20 rokov," povedal. "Pohnútkou bola smutná udalosť na pracovisku. Kolega mal leukémiu, chceli sme mu pomôcť, krv sme darovali hromadne. Žiaľ, nepomohlo to. Na odbery chodievam odvtedy pravidelne. Mám z toho vnútorne dobrý pocit."

Súhlasia aj dvaja dopravári ocenení zlatou plaketou. Zámočník Milan Jankura z prevádzky Údržba pracuje v železiarňach už 40 rokov a takmer toľko sa venuje aj darcovstvu krvi. "Začínal som ako mnohí v mojom veku na pracovisku v rámci aktivít takzvaných brigád socialistickej práce. Spomínam si, že ešte v časoch VSŽ sme kolektívne darovali krv pre kolegu, ktorý utrpel pri pracovnom úraze popáleniny. Ak mi to zdravie dovolí, rád by som v darcovstve pokračoval a dosiahol ešte stý odber." Milanovi Balogovi z rovnakej prevádzky, ktorý si prevzal zlatú Janského plaketu, sa síce doteraz nepodarilo prilákať na transfuziológiu nikoho ďalšieho zo svojho blízkeho okolia, rodina si však jeho dobročinnosť váži a oceňuje. "Lákal som ich, ale boja sa ihly," dodal s úsmevom dopravár, ktorý je zamestnancom huty už 32 rokov. "Verím, že mi darcovstvo vydrží. Budem sa snažiť pridať ešte aspoň 40 odberov a stáť tu raz medzi diamantovými darcami."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...