Vyhľadávanie:

Čo je to smogová situácia?

Čo je to smogová situácia?

V rámci kampane environmentálnej excelentnosti uvádzame ďalšie video, ktoré bližšie popisuje aké kroky môžete podniknúť k ochrane ovzdušia a tým predchádzať smogovým situáciám.

Čo je to vlastne smogová situácia?

Smog je chemické znečistenie atmosféry spôsobené ľudskou činnosťou.

Názov vznikol spojením dvoch anglických slov - SMOKE (dym) a FOG (hmla). Ide o jav, počas ktorého je atmosféra obohatená o častice, ktoré v nej normálne nie sú a ktoré sú škodlivé pre zdravie. Jedná sa predovšetkým o oxid siričitý, oxidy dusíka, oxid uhoľnatý, prízemný ozón, benzén a prachové častice.

Existuje zimný a letný smog:

  • zimný (Londýnsky, redukčný) smog - vzniká v hmlistých dňoch alebo pri teplotných inverziách (keď sa studená vrstva vzduchu drží pri zemi a teplejšia vrstva je nad ňou) pri spaľovaní tuhých palív s vysokým obsahom popolčeka a síry, za spoluúčasti sadzí, dymu a nedokonale zoxidovaných organických látok
  • letný (Losangeleský, oxidačný, fotochemický) smog - vzniká za intenzívneho slnečného svitu kedy pôsobí UV žiarenie na splodiny zo spaľovacích motorov, predovšetkým na NOx, CO a uhľovodíky. Vytvára sa ozón, ktorý sa zúčastňuje zložitých fotooxidačných reakcií. Takto vznikne zmes, ktorá dráždi očné rohovky a spojivky, sliznice dýchacích ciest a zhoršuje pľúcne funkcie.

Na Slovensku sa kvalita ovzdušia sa vyhodnocuje voči limitným a cieľovým hodnotám na základe celoročných meraní. Nebezpečné pre zdravie ľudí sú však aj krátkodobé, ale extrémne vysoké hodnoty koncentrácií znečisťujúcich látok. Preto bol z dôvodu ochrany zdravia obyvateľstva zavedený smogový varovný systém - nájdete ho na webovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu:

Varovný systém kvality ovzdušia - SHMÚ (shmu.sk)

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...