Vyhľadávanie:

Dali sme dohromady neuveriteľných bezmála päťtisíc eur

Dali sme dohromady neuveriteľných bezmála päťtisíc eur

Piatok 11. apríla sa niesol v znamení žltých narcisov, symbolov boja proti rakovine

"O niekoľko dní, presne 2. mája, budem mať druhé narodeniny. Dvadsiate. Presne toľko rokov ubehlo odvtedy, čo ma operovali a zbavili onkologického nádoru," usmiala sa Marika, keď sme sa počas piatkového Dňa narcisov prišli trochu zohriať do kancelárie. Slnko sa síce na všetkých usmievalo vari po celý deň, no akosi zubato. Aj Marike, rovnako ako ostatným aktivistkám Ligy proti rakovine a dobrovoľníčkam z radov košických hutníčok, ktoré od skorého rána so žltými kvietkami jari oslovovali s posolstvom boja proti rakovine ľudí v areáli fabriky, padol krátky odpočinok vhod.

A poskytol čas na oboznámenie sa s neuveriteľnými príbehmi plnými ľudského odhodlania a lásky k životu. Ten Marikin sa začal úplne nenápadne. Citlivými prsníkmi. Gynekologička odhalila zápal, no keď trochu ustúpil, v prsníku si nahmatala hrčku. "Ženy sveta oslavovali svoj sviatok a ja som vo veku necelých 37 rokov išla na svoju prvú mamografiu. Čakanie na výsledok vzorky bol nekonečný. Výsledok? Nezhubný nádor. V hlave ma však mátalo vyjadrenie lekára, že nádor je veľký, nech uvažujem o jeho vybratí. Poslúchla som... Fakt, že nádor je zhubný, šokoval mňa i celú moju rodinu. Syn mal vtedy desať, dcéra deväť...." Aj kvôli nim to nevzdala. Po rok a pol trvajúcej liečbe sa objavili ďalšie hrčky. A po ďalších dvoch rokoch znova. A potom znova. Psychika urobila svoje. Požiadala o odobranie celého prsníka. Liečbu už potom nemusela opakovať. Po pár rokoch oznámili Marikinej sestre tú istú diagnózu. Ukázalo sa, ako veľmi medicína pokročila. Chemoterapiu zvládla veľmi dobre. "Myslela som si, že už nič horšie nemusí byť. Bol to veľký omyl. Dvadsaťdvaročnej dcére lekár v Brne povedal: "Slečna, v hlave máte nádor." Bolo to pre mňa oveľa horšie, ako keď povedali mne, že mám rakovinu. Nádor zhubný nebol a my sme vedeli, že to zvládneme... Dvadsať rokov... Najkrajší vek. Pre mňa po oznámení onkologickej diagnózy vzdialený sen, veľmi vysoké číslo na dožitie. Vďaka včasnej diagnostike, liečbe, pomoci lekárov, sestričiek a mojich blízkych som to zvládla."

Pred trinástimi rokmi mala Katka 36, manžela, deti, zamestnanie. Choroby ju obchádzali, k lekárovi prichádzala len na preventívne prehliadky. "V televízii raz popisovali samovyšetrovanie prsníkov a ja som si vtedy len tak náhodou hrčku v prsníku nahmatala. Bez paniky, veď ma nič nebolelo, som išla ku gynekológovi. Posúdil, že mám zapálenú mliečnu žľazu a dal mi na to mastičku." Pravdu pomohli odhaliť bolesti v bruchu a podozrenie na zápal slepého čreva. Na vizite v nemocnici hrčku v prsníku opäť spomenula. Do týždňa už bola na operačnom stole s potvrdenou rakovinou prsníka. Nasledovala liečba, no bolesti v bruchu, o ktorých sa myslelo, že sú jej vedľajšími účinkami, neustávali. "Jeden z odborníkov to nebral na ľahkú váhu. Doteraz som mu za to vďačná. Objavili mi totiž nádor na hrubom čreve..." Liečba dopadla zdarne. V ťažkých časoch bolo pre Katku veľmi dôležité, že sa mala o koho oprieť. "Rodina ma veľmi podržala. Manžel mi pomáhal, bol skvelý. Rovnako moje deti. Oslávila som už dvadsaťtri rokov mojich druhých narodenín a že som v poriadku môžem vďačiť tomu, že som si svoje problémy všímala, vedela ich pomenovať a bola neodbytná, kým som ich nevyriešila..."

Už niekoľko rokov sa vždy začiatkom apríla obe aktívne podieľajú na zbierke v košickej oceliarni. V tomto roku spolu s nimi oslovovali s narcismi košických hutníkov aj manželky topmanažérov spoločnosti U. S. Steel Košice Kathleen Babcoková, Susanne Coynová, Deborah Kutzavitchová, Janice Tablerová, Mária Kiraľvargová, Beáta Pitoráková, a to spolu s ďalšími aktivistkami Ligy proti rakovine z košického klubu Viktória Júliou Tamášovou a Ľudmilou Csergöovou a hutníčkami Jankou Ferenčuhovou, Katarínou Dittelovou, Alžbetou Tiszovou a Erikou Billou. Ako teda tohtoročný Deň narcisov dopadol?

"Poďakujte sa všetkým železiarom, ktorí sa do zbierky počas Dňa narcisov zapojili i tým, ktorí ju v areáli vašej spoločnosti pomáhali organizovať. Výťažok ich určite poteší. Dali sme dohromady neuveriteľnú sumu 4 931,13 eura," dala nám v nedeľu po sčítaní výnosu v Košiciach vedieť Mária Karabiňošová. My len dodajme, že o použití výťažku z celoslovenskej tohtoročnej verejno-prospešnej zbierky, o ktorom na svojom zasadnutí rozhodne generálna rada Ligy proti rakovine, budeme informovať. Vlani predstavoval na Slovensku čistý výnos z Dňa narcisov 842 865,23 eura. Z nich do Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach putovalo takmer 39 500 eur, do centier pomoci Ligy proti rakovine v Košiciach, Bratislave a Martine bezmála 24 500 eur a šesť tisíc eur do košickej neziskovej organizácie Svetielko pomoci.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...